Klimatizacija i djeca

Piše: dr Vjera JANKOVIĆ

Nema dileme da je klimatizacija neophodna samo treba znati kako je zdravo koristiti. Da li klimatizovati stan gdje žive mala djeca? Odgovor je kratak – treba, ali uz poštovanja nekoliko principa:

– očistiti filtere jer oni mogu biti pravo „leglo“ mikroorganizama koji se lako šire po stanu;

– provjerite ispravnost klime – poslije dugogodišnjeg rada klime treba je servisirati i generalno očistiti;

– klima ne smije direktno da „duva“ na dijete – lako je podesiti krilca ventilatora da duvaju tako da u prostoriji bude prijatno, a da niko od ukućana nije izložen direktnoj struji hladnog vazduha;

– podesite prijatnu temperaturu – ne pravite hladnjaču od stana. Pravilno je da temperaturna razlika „spolja-unutra“ bude 5-7 stepeni. Naravno, ako je napolju 40 stepeni ovo je neprimjenljivo i tada treba podesiti temperaturu da je svima  prijatno. Nemojte svaki čas paliti i gasiti klimu, to nema smisla;

– ne izlazite s djetetom naglo napolje iz klimatizovane prostorije. To je pravi šok za sve, a naročito za dijete. Potrebno je bar 15 minuta prije izlaska isključiti klimu;

– izbjegavajte nagli ulazak u rashlađen stan.

Šta sa klimom tokom noći? To zavisi od mjesta stanovanja. Ako ste blizu šume ili rijeke, noći su prijatne, otvorite prozore i isključite klimu. Ako ste okruženi betonom,onda neka klima radi ali uključite sleep varijantu.

Treba li klimatizovati vrtiće i škole? Treba, uz poštovanje principa zdravog korišćenja. Loše je da neke sobe imaju, a druge nemaju klimu. Ta nejednaka klimatizacija može biti veoma neprijatna i ponekad opasna za zdravlje djece. Potrebno je održati jednaku ili približno istu temperaturu u svim prostorijama.

Da li je dobro imati klimu u kolima? Naravno da jeste. Ako idete na duži put klima je neophodna.Podesite mlaz hladnog vazduha tako da ne bije direktno dijete. Prije izlaska iz kola ugasite klimu bar na 10 minuta, a koji minut prije napuštanja vozila otvorite prozore da se naviknete na spoljnu temperaturu i izbjegnete temperaturni „ šok“.

Kada ste kratko u kolima ne treba paliti klimu jer morate izaći iz auta taman kad ste postigli željenu temperaturu.

Zaključak je jednostavan – klima uređaji su dobri za sve pa i za dijete, ako se poštuju osnovni principi zdrave klimatizacije.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply