Antibiotici se kupuju bez recepta

Antibiotici bez recepta u Podgorici se mogu kupiti bez problema, iako je to zakonom zabranjeno, u što to se uvjerila ekipa televizije Vijesti koja je ušla u 8 privatnih apoteka u Podgorici, a kupila ih u pet.

Apoteke su birane nasumice u širem centru grada, a osim za odrasle, apotekari na riječ izdaju i antibiotike za djecu. U samo 3 apoteke su se apotekari držali zakona i nijesu htjeli da izdaju lijek bez recepta. U drugim apotekama nije bilo problema, a najlakše je bilo u Moskovskoj ulici gdje je apotekarku zanimala samo dob pacijenta.

Novinar je zatražio kutiju Cefaleksina, a apotekarka je samo upitala: “Za odraslog”? Nije bilo teško kupiti ni antibiotik za malo dijete, a u jednoj apoteci gdje je kupljen sirup bilo je dovoljno reći da je prethodno konsultovan ljekar. Bilo je dovoljno navesti navodno bolno grlo i visoka temperatura, i antibiotik se dobija vez većih pojašnjenja.

U apoteci Medeonfarm apotekarku nije pokolebalo ni pitanje može li se antibiotik kupiti bez recepta.

“Pa eto, nama su to, kako da kažem, pravila, ali već ako su simptomi bolje što prije da počne nego da gubi vrijeme, sad, do doktora i ne znam, od apoteke do apoteke”, rekla je apotekarka.

Svi apotekari koji su ekipi televizije Vijesti prodali antibiotike su skoro bez ikakve sumnje prekršili zakone, jer su oni kada se radi o antibioticima veoma jasni da ni u kom slučaju antibiotik ne smije biti prodat bez recepta. U Zakonu o ljekovima  piše da će se novčanom kaznom od tristostrukog iznosa najniže cijene rada u Crnoj Gori kazniti lice koje vrši prodaju suprotnu zakonu.

Zdravstvena  inspekcija je saopštila da su proteklog mjeseca izrekli 3 kazne i isti broj i pokrenuli isti broj prekršajnih postupaka. Nije bilo moguće saznati koliko su visoke bile izrečene kazne, jer su inspektori u pojačanom nadzoru u primorskim opštinama.

Gordana Mijović iz Instituta za javno zdravlje upoznata je sa tim da su crnogorci skloni uzimanju antibiotika na svoju ruku i upozorava da to može izazvati velike posljedice.

Ovdje možete pogledati njenu izjavu televiziji Vijesti.

[hana-flv-player video=”https://www.roditelji.me/wp-content/uploads/2011/08/Uzimanje_antibiotika_na_svoju_ruku_TVVijesti.flv” width=”400″ height=”330″ description=”” player=”4″ autoload=”true” autoplay=”false” loop=”false” autorewind=”true” /]

Istraživanja pokazuju da svaki građanin Crne Gore godišnje popije po kutiju i po antibiotika. U protekle tri godine u javnom zdravstvu je potrošeno skoro devet miliona eura na antibiotike ili čak 2,5 miliona pakovanja. Ovi podaci su samo djelimični, jer je riječ o samo jednom segmentu njihove potrošnje, pošto za privatne apoteke još ne postoji centralizovana evidencija.

Ljekari upozoravaju da se u Crnoj Gori antibiotici često i nepotrebno primjenjuju, a i kada se daju s razlogom, njihov izbor nije racionalan.

Iz pedijatrijske ordinacije Dr Mica kažu da uzimanje antibiotika u situacijama kada to nije potrebno (virusne infekcije) ne samo da ne koristi, već može imati neželjene efekte jer može dovesti do razvoja otpornosti bakterija na antibiotike, tj bakterijske rezistencije.

Dr Nina Mandić pojašnjava da sve zdrave osobe na površini kože i sluznica imaju bakterije koje su “prirodni stanovnici” i štite organizam od opasnih mikroorganizama, izazivača bolesti.

“Kada bolesno dijete, često i bez razloga, uzima antibiotike, “dobre” bakterije bivaju “uništene” zajedno s “lošim” (tj. onim koje prouzrokuju bolest).  Otporna bakterija tada može da preživi i razmnožava se. Postoji mogućnost da sledeći put, kada je dijete stvarno bolesno (recimo ima tešku bakterijsku infekciju), pravo dejstvo antibiotika izostane, a tada nam je ono upravo i jedino potrebno”, upozorila je ona.

Česta upotreba antibiotika, uništavajući naše “dobre2 bakterije, ostavlja disajne puteve bez zaštite čime se otvara put čescim virusnim infekcijama. Neracionalna upotreba antibiotika je globalni problem čak i u visokorazvijenim zemljama.

Farmaceutska industrija iznalazi stalno nove i moćnije antibiotike čija nepažnja i neodmjerena upotreba takođe završava u začaranom krugu bolest – antibiotik – rezistencija. Mandić strahuje da će brzo nastupiti momenat kada će u stalnoj utakmici rezistentni soj pobijediti antibiotik. Kompletan tekst i stav doktorke Mandić o upotrebi antibiotika možete pročitati ovdje.

Izvor: Vijesti, Roditelji, Ordinacija Dr Mica

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply