Obilježavaju sedmicu dojenja dijeljenjem knjiga

Svjetska sedmica dojenja obilježava se od 1. do 7. avgusta u 170 zemalja svijeta, a u Crnoj Gori tako što će UNICEF i Ministarstvo zdravlja obezbijediti primjerke četvrtog izdanja knjižice “Činjenice koje život znače”, svim prodilištima, školama za prenatalno obrazovanje, domovima zdravlja i vrtićima.

Ta knjižica je prevedena kod nas sa ciljem da se svim roditeljima obezbijedi pristup lako razumljivim informacijama o ključnim pitanjima roditeljstva i ranog razvoja djece, a zasnovana je na najnovijim naučnim saznanjima i istraživanjima u vezi sa trudnoćom, porođajem, dojenjem i ishranom djece, bolestima, razvoju djece i roditeljstvu.

Prva sedmica avgusta poznata kao Svjetska sedmica dojenja, period je posvećen  podizanju svijesti o značaju ove duge tradicije.

Ovogodišnji slogan sedmice dojenja je – “Pričajmo o tome. Dojenje – trodimenzionalno iskustvo”, fokusiraće se na tri dimenzije koje utiču na roditelje u toku perioda dojenja, a to su vrijeme (od početka trudnoće do prestanka), mjesto (dom, društvo, zdravstveni sistem, …) i komunikacija. Ovom temom, Svjetska alijansa za podršku dojenju (WABA) želi da naglasi važnost komuniciranja i razgovaranja o zaštiti, promociji i podršci dojenju.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović poručio je povodom obilježavanja svjetske sedmice dojenja da sve majke treba da počnu da doje u porodilištu i to u toku prvog sata nakon porođaja, a zatim da nastave da hrane bebu samo sa majčinim mlijekom prvih šest mjeseci. U većini porodilišta u Crnoj Gori to sada nije moguće uraditi jer bebe odmah odvode u bokseve i vraćaju ih majkama poslije nekoliko sati. U Kliničkom centru Crne Gore, na primjer, bebe nijesu ni kasnije pored svojih majki, već ih donose svaka tri sata na podoj.

U Crnoj Gori, prema istraživanju UNICEF-a, samo jer samo 19 odsto majki isključivo doji svoju djecu u prvih šest mjeseci. Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju isključivo dojenje u prvih šest mjeseci života novorođenčeta. Isključivo dojenje je ishrana bebe samo majčinim mlijekom, na zahtjev, dakle, kada god poželi.

Dojenje je prirodni i najzdraviji način hranjenja bebe, i majkama je neophodna podrška kako doktora tako i cjelokupnog društva, da nastave sa doje svoju djecu. To je nešto što svaka majka može da uradi, posebno ako ima podršku i pomoć da ispravno počne dojenje.

Dojenje preporučuje veliki broj zdravstvenih stručnjaka zbog ogromnog broja benefita i za majku i za bebu. To je perfektan prirodan izvor hrane, koji ne zahtijeva prethodnu pripremu, ambalažu i ne zagađuje okolinu. Veoma je lako za varenje i pomaže bebama da ostanu zdrave zbog antitijela koje sadrži.

Da bi dojenje bilo uspješno, neophodno je da:

–         počnete što prije sa dojenjem, idealno bi bilo već u prvom satu nakon porođaja;

–         zapamtite da ako boli, beba nije dobro uzela dojku odnosno njen položaj nije adekvatan;

–         na minimum svedite upotrebu adaptiranog mlijeka (ako baš morate) dok laktacija ne bude uspješno uspostavljena i ne počnu da se stvaraju dovoljne količine mlijeka ali ne zaboravite da svaka količina forumule smanjuje za toliko proizvodnju vašeg mlijeka;

–         pronađite podršku, u grupama za podršku dojenju, kod drugih majki, posavjetujte se da doktorom koji podržava isključivo dojenje..

U Crnoj Gori majke u prosjeku prestaju sa dojenjem između 6 i 12 mjeseca djeteta (27% onih koje su dojile). Ova tema je bila sredinom 2009. godine obuhvaćena ternskom anketom koja je urađena za potrebe UNICEF-a. Anketa je pokazala da je između 3 i 6 mjeseci dojeno 22% odsto djece, a 18% do 3 mjeseca. U prosjeku se djeca u Crnoj Gori doje oko 9 mjeseci.

Od majki koje još doje,  najveći procjenat – 45%, planira da doji dijete između 6 i 12 mjeseci. Ekskluzivno tj isključivo dojenje u prosjeku traje 3,2 mjeseca. Majke koje doje počinju da uvode dohranu u prosjeku oko 4 mjeseca.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply