Produženi boravak i dalje samo u nekim školama

U Podgorici samo nekoliko osnovnih škola ima produženi boravak za djecu, što se neće promijeniti ni u toku predstojeće školske godine, iako je Zakonom definisano da je to obaveza koja se mora ispuniti.

Izmjenama zakona o osnovnom obrazovanju promijenjen je dio koji je školama ostavljao mogućnost organizovanja produženog boravka u skladu sa svojim mogućnostima. Od avgusta prošle godine škola je obavezna da za prvake organizuje jutarnje čuvanje i produženi boravak, u toku kojeg se “odvijaju različite sportske i kulturno-umjetničke aktivnosti, učenje, izrada domaćih zadataka i izvršavanje drugih obaveza, u skladu sa pravilima škole”.

Direktori škola koje nemaju produženi boravak kao jedan od najčešćih razloga navode nedostatak prostora u kome bi smjestili mališane, čiji roditelji zbog obaveza na poslu ne mogu da se brinu o njima u toku radnog vremena.

Direktorica Osnovne škole »Pavle Rovinski« u naselju Stari Aerodrom Marijana Papić je kazala Vijestima da nemaju prostora i da su sve što se moglo iskoristiti da naprave učionioce, već iskoristili.

»Naselje raste iz dana u dan, i planiramo produženi boravak. Ipak, sigurno je da to neće biti za ovu godinu«, rekla je ona.

Osnovna škola »Milorad Musa Burzan« je jedna od škola u glavnom gradu koja ima produženi boravak, koji će prema riječima direktorice Branke Lakić, biti organizovan i ove godine.

»Primamo djecu čija oba roditelja rade. Boravak mališana je od 7 do 17 sati i organizuje se stalno dok traje škola«, kazala je ona.

Djeca za tu namjenu imaju obezbijeđene tri prostorije, trepezariju, prostoriju za igru i učenje, a o njima se brinu i vaspitačice.

Roditeljima koji nemaju mogućnost da dijete smjeste kod rodbine ili plate dadilju, izlazi u susret i Osnovna škola »Maksim Gorki«.

U toj školi prvaci za vrijeme produženog boravka borave od 11 i 30 do 16 sati.

Produženi boravak u Osnovnoj školi »Dragiša Ivanović« prošle godine je koristilo 60 mališana, a prema riječima direktora Nika Raičevića, i ove godine očekuju dobar odziv.

Škola radi u pet smjena. Prva smjena za prvake počinje u 8 i 15, pa jutarnje čuvanje za njih počinje u 7 i 30, a produženi boravak je do 17 i 30.

Prostorija u kojoj djeca borave nakon završene nastave je opremlljena kako je naveo Raičević, odgovarajućim nastavnim sredstvima.

U toj školi su počeli da priskupljanjem podatake o zainteresovanim roditeljima ali će se tačan broj prvaka, koji će koristiti produženi boravak, znati u septembru.

Raičević je pojasnio da roditelji tu odluku najčešće donose od 1. do 10. Septembra.

Dosadašnjim organizovanjem produženog boravka u crnogorskim školama nije bio zadovoljan ni ministar prosvjete Slavoljub Stijepović na početku prošle školske godine, koji je tada najavio da će se u narednom periodu škole fokusiratina na to pitanje.

“Nažalost, ne možemo reći da je situacija kada je riječ o produženom boravku zadovoljavajuća u većim gradovima, ali je to jedno od pitanja koja će zaokupljati našu pažnju u narednom periodu”, rekao je tada Stijepović agenciji MINA.

On je pojasnio da je to jedno od sistemskih pitanja koja se moraju rješavati postupno i u šta se moraju uključiti i škole, i Ministarstvo, ali i predstavnici opština.

Izvor: Roditelji, Vijesti, MIN@

 

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. bobanik

    Ok,za prvake. Moje pitanje je:sta sa đecom u drugom,trecem…razredu ?
    I,to su mala đeca! Kako njih paziti i cuvati kad im nastava pocinje oko13h, a radno vrijeme roditelja je od 8? Dosta nas nema baka servis,ali ni mogucnosti da placa dadilju,pa me zanima kako se organizuju roditelji u ovoj situaciji.

    • I to je posebna prica. Mislim da nigdje to nije regulisano samo za prvake, nego i za stariju djecu, bar do treceg razrega, sem kod nas. Mi smo to pitanje rijesili ipak dadiljom jer imamo kuci jos dvoje djece koji nijesu bili ili su jos mali za vrtic. Da se djeca ostavljaju sama, tesko jer su stvarno premali za tako nesto. MA nista kod nas nije rijeseno. Isto kao da se drzava trudi da kazni roditelje st su roditelji:(

  2. Ivanna

    Osnovna skola “Milorad Musa Burzan” ima boravak za djecu I, II i III razreda, imali su i obezbijedjen rucak prosle godine za smijesne pare a hrana odlicna, djeca su obozavala i boravak i hranu…
    Ove godine je boravak takodje za sva tri razreda i potpuno besplatan, samo sto nemaju rucak.
    Sve pohvale za skolu koja je omogucila boravak za djecu jer je roditeljima koji rade ovo bila visetruka pomoc.

Leave a Reply