Voda i ljeto

Koliko moje dijete treba vode ljeti

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Zašto djetetu treba više vode tokom ljeta?
Bez vode nema života! Preko dvije trećine djetetovog organizma je voda, a kada se tečnost iz organizma gubi – mora da se nadoknadi. Ovo je naročito važno ljeti, kada dijete gubi mnogo vode znojenjem, ali i „isparavanjem“ na vrelom suncu.

Zato se ljeti djetetove potrebe za vodom znatno uvećavaju. Kod aktivne djece se dupliraju,a kod sportista su tri do četiri puta veće količine vode potrebne da zadovolje organizam koji je žedan.

Koja je tečnost najbolja?
Nema boljeg napitka od čiste ohlađene vode. Važno je da je voda epidemiološki ispravna pa bilo da je iz „česme“ ili je flaširana. Za bebe do godine dana, pogotovo ako ste na putu, najbolje je dati flašranu, oligomineralnu vodu.

Koliko vode dijete treba da pije?
Nema boljeg regulatora količine tečnosti od samog djeteta – ono najbolje zna koliko mu treba. Naravno, roditelji treba da ponude djetetu da pije, da ono u igri ne zaboravi na to.

Da li dijete može da pretjera?
Teško da dijete može da se „prepije“ vode. Žeđ se javlja onda kada mu treba voda, a prestaje kada dijete popije koliko mu  treba. Zdravo dijete višak vode izbaci preko bubrega, koji su centralni  „regulator protoka“ i znaju kako da se oslobode viška tečnosti.

Smeta li hladna voda?
Ne smeta! Ne govorimo o ledenoj vodi iz zamrzivača, već o normalno ohlađenoj vodi iz frižidera. Ako imate dilemu, prvo vi probajte vodu – pa ako je baš ledena, neka malo odstoji na sobnoj temperaturi.

Kada da pije?
Kada želi, sa jednim izuzetkom. Ne treba pretjerivati sa vodom neposredno prije obroka jer će pojesti manje od obroka.

Mogu li sokovi da zamijene vodu?
Sokovi NISU zamjena za vodu! Prirodni, cijeđeni sok bez dodatog šećera može da bude zamjena za voćnu užinu ili pravi izbor poslije napornog treninga kod djece koja se aktivno bave sportom. Tada je šećer, koga ima u soku, neophodan da se obnove energetske rezerve u mišićima.

A gazirani napici?
Njih treba zaobići, naročito kada su u pitanju mlađa djeca. Naravno, adolescenti mogu ponekad da se počaste omiljenim pićem, ali to ne smije da bude osnovno ljetnje piće.

OFF TOPIC: Koristimo ovu priliku da vas pozovemo da posjetite i našu nedavno otvorenu stranicu na Facebook-u na sljedećem linku: Pedijatrijska ordinacija “Doktorica Mica” Podgorica

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply