Finger food za djecu

PIŠE: Andreja Strelec Dučak, nutricionistkinja

Finger food su namirnice izrezane na štapiće, kockice, trougliće ili neke druge zgodne oblike koje čak i vrlo mala djeca mogu držati u ručici i slobodno grickati. Djeca ih neobično vole jer im dopuštaju samostalnost u izboru i hranjenju. A da ne govorimo o razvoju motorike ruka-usta!

Iako vam zid, a vjerojatno i pod (o stolu da ne govorimo) izgleda poput Picassove slike, ne brinite previše zbog nereda koji je vaš mališan ostavio nakon prvih pokušaja samostalnog hranjenja. Ipak je svaki početak težak! Započnite s komadićima mekanog ili kuvanog voća, dvopeka, bijelog hljeba ili tosta, kuvanom tjesteninom. Nakon sedmog mjeseca pokušajte s voćem ili povrćem izrezanim na kockice ili štapiće, oko devetog mjeseca s komadićima piletine, bijele ribe ili nekog drugog bijelog mesa, a nakon godine dana dijete možete ponuditi i s ponekim štapićem ne jako slanog sira. Oprez! Ako neka namirnica izaziva alergijsku reakciju, isključite je iz prehrane, barem još neko vrijeme.

Iako dijete još nema zubiće, svejedno mu možete ponuditi komadiće hrane za “cuclanje” i smirivanje bolnih desni. Iznenadićete se kada vidite što sve može beba usitniti iako još nema zubiće.

Voće

Mekoća i prirodna slatkoća čine voće najboljom hranom za uvod u samostalne finger food obroke. Operite i ogulite voće, odstranite mu koštice i narežite ga na ploškice koje dijete može držati u ruci. Ukusne su svježe jabuke, banane, kruške, breskve, marelica, dinja, a nakon navršenog desetog mjeseca ponudite kriške mandarine, naranče ili grejpa.

U voću ima puno vitamina C, antioksidansa, vlakana i E vitamina koji su neophodni za zdravlje, a podstiču i rast ćelija.

Povrće

Štapići ohlađenog sirovog povrća dobri su za masiranje bolnih desni. Povrće takođe ponudite skuvano na pari ili u malo posoljene vode i narezano na male komadiće (npr. karfiol i brokulu razdvojite na manje djelove, šargarepu, tikvicu, bundevu i krompir na štapiće ili ploškice, a pasulj ili grašak možete malo zgnječiti viljuškom). Boraniju ostavite cijelu kao hranu u štapićima za “cuclanje”. Povrće možete preliti lagano posoljenim i rastopljenim maslacem ili poslužiti uz razne soseve.

U povrću ima važnih vitamina, minerala i minerala u tragovima, a posebno karotena, (provitamina vitamina A) koji je dobar antioksidans i važan za vid i zdravu kožu. Zeleno povrće bogato je vitaminom C i cinkom.

Kada dođu topli ljetni dani, a vašu bebu posebno muče zubići, smrznuti komadići voća, kojem su odstranjene koštice i oguljena kožica, mogu donijeti olakšanje. Izvadite ih iz frižidera 10-ak minuta prije upotrebe. Komadiće banane namočite u limunov sok prije smrzavanja, a možete je smrznuti i cijelu u kori koja će pocrnjeti, ali će očuvati bananu od promjene boje. Prije serviranja je samo ogulite, a ona će biti vrlo mekane i kremaste teksture.

Hljeb i dvopek

Hljeb narežite na štapiće ili kockice, a možete ga ispeći kod kuće od integralnog brašna i maslinovog ulja u obliku tankih štapića dužine vaše šake. Prednost domaćih štapića od hljeba je što su manje slani i masni od kupovnih. Hljeb ili tost za sendviče izrežite u zgodne oblike modlicama za kolače i namažite nekim domaćim sirnim namazom, maslacem, margarinom, pekmezom ili marmeladom i sl.

Dvopek izrežite ili iskidajte na manje komade, npr. trouglove, a još je zdravije i ukusnije ako ga sami ispečete i oblikujete u rolnice veličine prstiju. Upotrijebite brašno, maslac, jaja, mlijeko ili jogurt, prašak za pecivo, malo soli i šećera kao kod biskvita i oblikujte u rolnice koje pecite 20-ak minuta, a zatim sušite još toliko vremena na oko 120ºC.

Mlijeko, jogurt i jaja dobar su izvor kalcijuma i bjelančevina, a dvopek i hljeb dugljikohidrata koji su važni za obezbjeđivanje energije vašeg djeteta.

Sosevi i čips

Sosevi predstavljaju fantastičnu zabavu za najmlađe. Osim što pospješuju razvoj motorike, sosevi u koje se mogu umakati štapići hljeba, tosta ili svježeg povrća (npr. krastavaca, paprike, šargarpe, celera…) pružaju djetetu nebrojene mogućnosti izbora.

Svježi kravlji sir razrijedite jogurtom ili kiselom pavlakom tako da bude dovoljno rijedak da se u njega može umakati (a opet da ne bude prerijedak). U takav sos možete dodati bosiljak, korijander, peršun, kopar ili mljevenu crvenu papriku, a možete umiješati i kašičicu maslinovog ulja i limunovog soka. Sos od sira sadrži puno kalcijuma važnog za zube i kosti djeteta, kao i vitamina B12 koji učestvuje u transportu kiseonika.

Kod kuće možete od pasiranog paradajza sa malo sirćeta pripremiti i kečap bogat C vitaminom koji olakšava apsorpciju željeza iz hrane.

Guacamole je u svijetu vrlo poznat sos od avokada koji predstavlja izuzezno zdrav izbor jer sadrži puno vitamina i minerala, a posebno vitamina E. Za djecu se, naravno, ne koriste ljuti sastojci nego samo avokado, sok od limuna, paradajz, jogurt i po želji naribani cheddar sir.

I, naravno, kakvi bi to sosevi bili bez čipsa koji će se u njih umakati.

Čips ne treba biti samo od krompira, nego i od drugog povrća – šargarepe, celera, patlidžana, bundeve, tikvice. Ogulite povrće i narežite ga na tanke ploškice, pouljite ih i položite na nauljenu tepsiju. Pecite 20-ak minuta u pećnici dok ne porumeni. Određeno povrće, kao npr. krompir i celer, prije blanširajte 3 – 4 minuta u vrućoj vodi.
Domaći čips sadrži puno manje masnoće i vrlo malo soli.

Topli obroci

Za tople obroke isprobajte neke tople soseve i umake, npr. od pasulja, paradajza, patlidžana, krem sira i sl. koje poslužite s tjesteninom, mesnim kuglicama, pilećim ili ribljim kroketima ili kao alternativu ponudite uz kuvano povrće narezano na štapiće. Male pizze na kojima uz već uobičajene možete kombinovati i druge sastojke, npr. papriku, tikvice, kukuruz, jaja, pavlaku, tunjevinu, komadiće piletine i sl. također predstavljaju omiljenu i ukusnu finger food hranu.

Od riže u koju ste umiješali malo ribanog parmezana možete pripremiti zgodne krokete i poslužiti ih uz topli umak. Za promjenu, skuvajte palentu i pomiješajte je s prethodno na maslacu popečenim lukom, spanaćem ili pečurkama i naribanim parmezanom, pa je izlijte u duguljast kalup. Kada se ohladi, izrežite je na ploške koje lagano nauljite maslinovim uljem, popecite oko 5 minuta sa svake strane i poslužite kao hrskave ploškice.

Slatkiši

Iako šećer treba izbjegavati, nemoguće je i nepotrebno djeci potpuno uskratiti slatko. Preporučujemo da sami (i s djecom, naravno) pripremate zdrave slatkiše, keks, muffine i kolače (izrežite ih u zgodne oblike) za koje ste sigurni od kojih su sastojaka pripremljeni (npr. možete koristiti med ili smeđi šećer) i koliko imaju šećera, umjetnih boja i drugih dodataka. Predlažemo da pripremite razno voće, npr. breskve, jabuke, jagode, kivi, ananas, operete ga, ogulite i narežete na komadiće koje potom umočite u rastopljenu čokoladu. Kada se čokolada ohladi, stavite voće u frižider  i ohladite. Već i s vašim dvogodišnjakom možete pripremiti slatke voćne pizze i maštovito ih ukrasiti marelicama, višnjama, pomorandžama, breskvama, šljivama, kruškama ili jagodama.

Dnevni obroci


Kod planiranja obroka imajte na umu da djeca imaju specifične prehrambene potrebe. Jedan od najvažnijih sastojaka dječje prehrane su masnoće. Oko 30% kalorija bebe dobijaju iz masti pa je ograničavanje masnoća prije navršene druge godine vrlo opasno za dijete. Pedijatri preporučuju punomasno mlijeko. Djeca trebaju 2 do 3 mliječna obroka, 2 voćna, 2 obroka od povrća, 2 mesna (piletina, ćuretina, riba, sojini proizvodi kao zamjene za meso) i 4 obroka sa žitaricama dnevno. Porcije su naravno manje nego kod odraslih.

Mali savjeti

Ne zaboravite da dijete uvijek morate držati na oku da mu se slučajno ne bi koji komadić “zapeo”. Ponudite mu uvijek malu količinu namirnica. U predškolskoj dobi nikada nemojte davati cijele orašaste plodove, npr. kikiriki, lješnike, pistaće i sl., jer dijete može lagano udahnuti plod, od čega se može ugušiti.

Kada je dijete jako gladno, prvo mu ponudite kašicu ili mliječni obrok, a tek poslije finger food jer mu motorika još nije dovoljno razvijena da bi se moglo toliko brzo nahraniti koliko treba da smiri glad u želucu. Kada vidite da dijete više eksperimentiše s hranom nego što je jede, to je znak da počnete pospremati sto.

I još jednom, puno strpljenja… Kada beba s visoke stolice na pod ispusti parče dvopeka ili komadić jabuke, ne ljutite se, pa ona sprovodi pravi naučni eksperiment i uči o gravitaciji i tonovima koje hrana i/ili posuđe stvaraju kada super zveknu i bubnu na pod. 😉

Izvor: www.coolinarika.com

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply