Razvod i djeca – šta raditi, a šta izbjegavati

Raskidi su sami po sebi veoma teški partnerima i njihovoj đeci, ali postoji nekoliko savjeta koji se mogu primijeniti i pomoći da se lakše prođe kroz taj bolan period. Porodični psiholog Tracie Klaehn, sa klinike Kitchener iz Ontaria, govori o tome što roditelji koji se razvode treba da rade, a što da izbjegavaju.

PREPORUČLJIVO

Stavite im do znanja da nije njihova krivica – Važno je podsjećati đecu da raskid nema nikakve veze sa njima i da neće uticati na njihov odnos sa roditeljima.

Smanjite broj promjena na minimum – Razvod je dovoljno velika promjena, a previše promjena odjednom može biti veoma komplikovano za podnijeti. Ako je moguće, pokušajte da đeci ne mijenjate adresu stanovanja i školu, kako bi im pružili osjećaj sigurnosti u toku tog turbulentnog perioda.

Sagradite “sistem podrške” – Obavijestite školu, njihove nastavnike i porodične prijatelje o tome šta se dogodilo. Oni mogu uvidjeti promjene ponašanja kod vaše đece, pružiti im podršku i vama prenijeti njihovu reakciju. Ne zaboravite da tražite podršku i pomoć i za sebe. Izgubili ste partnera, što je velika promjena, a i đeca se razdvajaju i odlaze sa jednim od roditelja – zbog čega je i vama potrebna pomoć.

Držite linije komunikacije otvorenim – Učinite sve što možete i odgovarajte na sva pitanja đece ali ih i pitajte kako se oni sada osjećaju. Možda neće željeti da razgovaraju i poštujte to, ali im stavite do znanja da ste tu kada, i ako, vas budu trebali.

Pripremite ih na to da će usijediti još promjena – Đeca se suočavaju sa nečim izuzetno krupnim i potrebno im je vrijeme da se prilagode. Đeca se najsigurnije osjećaju kada znaju šta dolazi sljedeće.

IZBJEGAVAJTE

Ne diskutujte o drugom roditelju ili vašim problemima – Osjećanja su još svježa i možda će biti teško zadržati ih za sebe, ali to nije nešto o čemu treba da razgovarate sa đecom. Poštujte pravilo “Ako ne možeš reći ništa dobro, onda nemoj ništa ni reći”. Đeca vas oboje vole i negativne priče mogu biti razorne.

Ne stavljajte ih u sredinu – Ukoliko đeci dajete poruke da ih prenose vašem supružniku, ili ih pritiskate da vam daju informacije, to kod njih može izazvati ogromnu bol. Na taj način povrjeđujete dijete, a ne supružnika. Đeca nijesu emotivno sprema da izađu na kraj sa stresom koji izaziva “biranje strana”.

Nemojte ih upoznavati sa novom đevojkom ili dečkom – Đeci je potrebno vrijeme da se priviknu na gubitak. Često se dešava da roditelji, čim izađu iz jedne, uđu u drugu vezu što je za đecu ipak previše da bi se sa tim izborila. Može im biti veoma neprijatno da vide mamu ili tatu sa nekim drugim.

Ne pretvarajte se da je sve u redu – Dozvolite sebi da proživljavate emocije – to đeci pokazuje kako da budu realistična kada su njihova osjećanja u pitanju. Neće im štetiti ili ih povrijediti ako vide da imate teške momente. To ih uči da su emocije u redu.

Ne zatvarajte se – U takvim stresnim situacijama mogu se osjećati izuzetno povrijeđeno, ali morate dozvoliti đeci da prođu kroz taj proces, čak i ako to znači suočavanje sa nepodnošljivim i ljutitim ponašanjem. Ispod svega toga se krije tuga. Morate podržati dijete da prođe kroz sve to.

Izvor: Today’s parent, http://www.todaysparent.com/

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply