Počela primjena Pentaksim vakcine

U Crnoj Gori je počeo da se primjenjuje novi sistem vakcinacije djece petovalentnom vakcinom, Pentaksim koja sadrži antigene protiv pet bolesti.

Direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Dragan Laušević rekao je agenciji MINA da je vakcina distribuisana svim domovima zdravlja i da je novi sistem vakcinacije u toku.

Vakcinacija petovalentnom kombnovanom vakcinom započinje kada dijete navrši dva mjeseca.

Vakcina se daje u tri doze i posljednja treba da uslijedi do šest mjeseci života, najkasnije do navršenih godinu, a izuzetno i poslije tog uzrasta.

S obzirom na to da je upotrebom nove, kombinovane petovalentne vakcine smanjen broj uboda, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je izmijenio kalendar imunizacija i prilagodio ga toj novini.

Laušević je rekao da je Petaksim vakcina, koja je nabavljena na tenderu, proizvod renomirane francuske farmaceutske kuće Sanofi Pasteur i jedna je od nekoliko postojećih kombinovanih petovalentnih vakcina u svijetu.

„Sve ove vakcine sadrže antigene protiv pet bolesti i to protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize i Hemofilusa influence tipa B. Time se smanjuje broj uboda iglom što je značajno konfornije i bezbolnije za dijete“, pojasnio je on.

Laušević je podsjetio da se obavezna imunizacija osoba određenog uzrasta u Crnoj Gori sprovodi protiv tuberkuloze, dječije paralize, difterije, tetanusa, velikoga kašlja, malih boginja, epidemijskih zaušaka, crvenke, virusnog hepatitisa B i invazivnih oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip B.

„Iako se kombinovanoj petovalentnoj vakcini nalazi pet antigena, iskustva iz država koje već duži vremenski period koriste ovu vakcinu pokazuju da učestalost neželjenih reakcija nije značajno veća u odnosu na neželjene reakcije koje su se javljale prilikom ranijeg davanja pojedinačnih vakcina“, zaključio je Laušević.

Izvor: [email protected]

Leave a Reply