Fimoza kod dječaka

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Kada koža prepucijuma (koža penisa koja se nalazi preko glansa – vrha penisa) ne može da se prevuče preko glansa – usljed suženja vrha prepucijuma, onda dijete ima fimozu.

Koja stanja liče na fimozu, a nijesu fimoza?

Prepucijum je kožno – sluzokožna duplikacija, koja se razvija zajedno sa glansom.U ranom postnatalnom razvoju, ovako slijepljen prepucijum štiti nježnu sluzokožu glansa od hiperkoncentrovanog urina.

Na rođenju se proces odvajanja unutrašnjeg od spoljašnjeg lista kod neke djece već završi, kod druge se nastavlja prvih mjeseci i godina, ali kod većine bude potpuno odlijepljen i pokriva prepucijum do kraja treće godine. Ovo stanje(slijepljenost glansa i prepucijuma) se često miješa sa fimozom. Ustvari se radi o dva različita stanja, koja zahtijevaju različit pristup i tretman.

Da li je dozvoljeno nasilno odlepljivanje prepucijuma od glansa?

Nasilno odlepljivanje je bolno a i dovodi  do cijepanja kožno – sluzokožne granice i manifestuje se crvenilom, naprslinama i krvarenjem. Odlepljivanje treba raditi postupno,ne prelaziti granicu otvora i vremenom će se prepucijum proširiti. Ako do toga ne dođe onda odljepljivanje treba da uradi stručno lice tj. djrčji hirurg, u uzrastu 3-5 godina.

Da li se fimoza može riješiti bez operacije?

Svakako se prvo pokuša sa konzervativnim tretmanom.To podrazumijeva primjenu kortikosteroidne masti koja se utrljava u suženi dio prepucijuma uz blagu trakciju (istezanje) prepucijuma.S obzirom da se radi o maloj površini i niskom nivou lijeka ova primjena se smatra bezopasnom.Naravno ne smije se pretjerivati i mora se biti pod kontrolom ljekara.

U slučaju neuspjelog konzervativnog liječenja primjenjuje se operativno liječenje.

 

Kako se održava higijena ove regije kod djece?

Potrebno je povlačiti kožu prepucijuma nježno, onoliko koliko može, i prati blagim sapunom.Savjetuje se nošenje pamučnog veša.U slučaju iritacije ove regije savjetuje se primjena obloga od mlakog čaja od kamilice ili acidi borici 3%.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply