Pet posto djece se ne vakciniše

U Crnoj Gori se redovno vakciniše 95 odsto djece, podaci su Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje, iz kojeg najavljuju da će nastojati da se taj procenat poveća.

»Ali naša želja je da taj broj bude veći i da svako dijete bude vakcinisano, osim onog koje ima neku bolest koja mu ne dozvoljava da se vakciniše», rekao je direktor Centra, Dragan Laušević.

Prema njegovim riječima, postoji dio roditelja i staratelja koji ne vakcinišu djecu što može dovesti do formiranja populacije u okviru koje infekcija može lako da se raširi.

Zato Lauševević preporučuje da populacija treba da bude dobro vakcinisana kako joj ne bi prijetla opasnost od onih bolesti koje se mogu spriječiti.

On smatra da je vakcinacija jedna od najefikasnijih mjera zdravstvene službe, i da je uspješan program imunizacije rezultat kolektivne odgovornosti cijele zajednice.

Laušević je, na konferenciji za medije, povodom Evropske nedjelje imunizacije, kazao da je posljednjih decenija napravljen značajan napredak u sprječavanju vakcinopreventivnih bolesti.

»Iako je došlo do smanjenja obolijevanja, bolesti se vraćaju jer veliki broj građana, posebno roditelji, ne prepoznaju prisustvo vakcinopreventivnih bolesti i misle da toga više nema«, rekao je on.

Laušević je pojasnio da se, ako se ne vakcinišemo i ako imunitet kolektivno oslabi, automatski ostavlja prostor za cirkulaciju infektivnih agenasa i dolazi do obolijevanja.

Prema njegovom mišljenju, pad obolijevanja od vakcinama preventabilnih bolesti doveo je do pogrešnog uvjerenja kod stanovništva da se neke zarazne bolesti više ne javljaju.

»Javljaju se ubjeđenja da neke vakcine mogu biti opasnije od bolesti protiv kojih se djeca vakcinišu što dovodi do pada u obuhvatu vakcinama, stvarajući nove uslove za ponovna javljanja epidemija«, naveo je on.

Vakcinopreventabilne bolesti, tvrdi Laušević, širom svijeta kontuinirano izazivaju obolijevanje, pa čak i smrtne ishode.

Podjelom odgovornosti i zajedničkim radom i saradnjom svih elemenata društva, stvaraju se uslovi da nijedan život ne ugrozi bolest koja se može preventirati imunizacijom, rekao je on.

Zdravstveni sistem Crne Gore teži da svakom dijetetu obezbijedi vakcinu i da nema straha od vakciono preventivnih bolesti.

»Ne želimo da nam djeca obolijevaju ili umiru od onih bolesti za koje postoji vakcina«, dodao je Laušević.

Zadatak Centra je da se održi visok nivo kolektivnog imuniteta koji se postiže kolektivnom imunizacijom svakog djeteta.

Izvor: MINA

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply