Od ove sedmice vakcina 5u1

U Crnoj Gori će ove sedmice početi da se primjenjuje novi sistem vakcinacije djece petovalentnom vakcinom, koje u sebi sadrži antigene protiv pet bolesti

“Prema informacijama dobijenim od Montefarma, koji je zadužen za nabavku, vakcina je pristigla i u toku je njena distribucija svim domovima zdravlja koji će imunizaciju djece započeti sljedeće nedjelje”, piše u odgovoru Vijestima koje su potpisali doktori Senad Begić i Dragan Laušević iz Instituta za javno zdravlje.

Vakcinacija petovalentnom kombnovanom vakcinom započinje se kada dijete navrši dva mjeseca. Sprovodi se davanjem tri doze vakcine i treba da se završi do šest mjeseci života, najkasnije do navršenih 12 mjeseci, a izuzetno i posle tog uzrasta, objašnjeno je iz Instituta.

Kombinovana vakcina u sebi sadrži antigene protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i antigene protiv oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B.

Kombinovana petovalentna vakcina namijenjena je svoj djeci navedenog uzrasta osim za onu koja imaju neku kontraindikaciju za primjenu ove vakcine, što određuje izabrani pedijatar.

Direktor Doma zdravlja Podgorice Nebojša Kavarić je kazao da, iako većina roditelja vodi računa o vakcinaciji djece i redovno se javljaju na zakazane termine, mali dio njih ipak tu obavezu ne ispunjava.

On je kazao da neki roditelji najčešće ne dovode djecu na vakcinaciju kada imaju blažu infekciju, što je pogrešno, jer se tako ona bespotrebno odlaže.

“Savjetujemo roditelje da uvijek dovedu dijete na zakazani termin na vakcinaciju, a konačnu odluku o vakcinaciji će donijeti njihov pedijatar”, dodao je Kavarić.

Dio roditelja se, kako je kazao, neredovno odaziva na pozive za vakcinaciju, a to je uglavnom stanovništvo sa područja Konika.

“Nažalost, redovnim putem do njih teže dolazimo – često ne odgovaraju na naše pozive, ili mijenjaju brojeve telefona i postojeće adrese. Dom zdravlja Podgorica planira dodatne aktivnosti kojima bi obuhvatili i vakcinisali i ovu neredovno vakcinisanu djecu”, objasnio je Kavarić, i dodao da mali broj roditelja, “iz samo njima poznatih razloga”, odbija da dovodi djecu na vakcinaciju.

“Na kraju i ta djeca budu vakcinisana, jer je izdavanje potvrde za upis djeteta u vrtić u nadležnosti izabranog doktora za djecu – pedijatra, a uslov za ulazak u vrtiće je da dijete bude uredno vakcinisano za uzrast”, rekao je on.

Izdavanje potvrde za upis u osnovnu školu je takođe u nadležnosti pedijatra, pa, ako do tada dijete nije vakcinisano, pri upisu u školu se počinje vakcinacija i nastavlja po “obaveznom kalendaru”.

Djeca predškolskog uzrasta se danas vakcinišu po “aktuelnom kalendaru vakcinacije” vakcinama protiv dječje paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja, hepatitisa B, haemophilusa influenzae tip B, morbila, rubeole i zauški

Djeca školskog uzrasta, u završnom razredu, primaju vakcine protiv dječje paralize, difterije i teteanusa. Djeca u trećem, odnosno završnom razredu srednje škole primaju vakcine protiv difterije i tetanusa.

Izvor: Vijesti

Leave a Reply