Otvorena prva stimulativna igraonica

Osnovna škola »Štampar Makarije« dobila je stimulativnu inkluzivnu radionicu za djecu sa posebnim potrebama, prvu takve vrste u Crnoj Gori, opremljenu da stimuliše kongitivni, emocionalni, fizički i socijalni razvoj djece.

Opremanje radionice finansirala je Podgorička banka donacijom vrijednom deset hiljada EUR, a u okviru kampanje UNICEF-a, Govorimo o mogućnostima.  Radionice će biti otvorene i u osnovnim školama »Savo Pejanović«, »Radojica Perović«, »Vladimir Nazor« i “21.maj«.

Pomoćnik ministra prosvjete i sporta, Vesna Vučurović, kazala je na konferenciji za novinare da će sobe omogućiti djeci da pronađu kutak za sebe.

»Moći će struktuiranom igrom podsticati kreativne sposobnosti i na taj način ćemo raditi na kreativnom obrazovanju djece u našim obrazovnim ustanovama«, saopštila je Vučurović.

Ona je pozvala druge donatore da se priključe kampanji, kako bi zajedno stvarali bolje uslove za obrazovanje  djece u Crnoj Gori.

Šef kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, Nola Skiner, saopštila je da će, zahvaljujući donaciji, prvi put u Crnoj Gori djeca sa, i bez smetnji u razvoju, imati šansu da se igraju zajedno u inkluzivnim igraonicama.

»Igra je jedan od najboljih načina na koji djeca uče, razvijaju i utvrđuju prijateljstva«, smatra Skiner.

Ako se napori ujedine, prema njenim riječima, stvoriće se društvo u kom svako, bez obzira na porijeklo, iskustvo i okolnosti, može da se razvije do svog punog potencijala. »Govorimo o kolektivnoj odgovornosti da se diskriminacija iskorijeni i da se promoviše otvoreno društvo, u kojem svako dijete ima šansu da se razvije do svog punog potencijala«, zaključila je Skiner.

Predsjednik Đačkog parlamenta škole “Štampar Makarije”, Vuksan Tripković, smatra da donacija treba da bude primjer drugima. »Srećni smo što možemo da dijelimo znanje i iskustva sa djecom sa smetnjama u razvoju, što je veoma važno, kako za nas i za njih«, rekao je Tripković.

On smatra da na taj način, igrom i druženjem, pomažu jedni drugima.

Podgorička banka Societe General group pridružila se kampanji Govorimo o mogućnostima i donacijom omogućila otvaranje posebno opremljenih inkluzivnih igranioca u pet podgoričkih osnovnih škola.Izvor: MINA

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply