Napravi, lizni-i-zalijepi stikere

PIŠE: Mama Ana

Sva djeca vole naljepnice ili stikere, kako ih danas uglavnom zovu. Međutim, koliko god nam se činilo da ovaj vid zabave nije skup, stikeri se brzo potroše i uskoro djeca traže nove!

Evo kako da napravite gomilu stikera koristeći ono što već imate u kuhinji. Za početak, potrebne su vam slike koje želite da pretvorite u stikere. Mnoštvo besplatnih stikera za skidanje, raznih tematika, ćete pronaći na Internetu.

Potrebno je samo da ih odštampate i slijedite naša dalja uputstva za pravljenje stikera. Ili, jednostavno, fotokopirajte u boji stikere koje ste već kupili, u što većem broju primjeraka. Ili napravite kolaž zanimljivih sličica iz časopisa i fotokopirajte ga u boji.  Mogućnosti su beskonačne.

Zatim prikupite sljedeći materijal:

  • 1 kesicu želatina;
  • 120ml mlake vode;
  •  jedna četkica (može i obična, slikarska).

 

Želatin sipajte u činiju i polako dodajte vodu.  Miješajte sve dok se želatin potpuno ne rastvori u vodi. Papir sa ištampanim željenim motivima okrenite i poleđinu mu premažite rastvorenim želatinom.  Ova količina želatina je dovoljna da se njome premaže dvadesetak listova papira, pa ako želite da napravite manje stikera, prepolovite mjere.

Ostavite na ravnoj površini da se osuši, najbolje preko noći. Osušeni papir se neće lijepiti i moći će fino da se siječe makazama.

Sada slijedi zabavni dio. Dajte djeci da isjeku stikere. Pokažite im kako da liznu stiker i da ga zalijepe na papir. Ovaj novi način lijepljenja će ih sigurno oduševiti! Želatin se inače koristi u kulinastvu, tako da je potpuno bezbjedan za djecu.

www.mamenakafepauzi.blogspot.com

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply