Problemi sa ekcemom

PITANJE od Snežane:

Zdravo, nadam se da ovog puta kucam na prava vrata!?

Imam cerkicu od 3 god. i ustanovljeno je da ima ekcem a ujedno i infekciju, a sve je to pocelo ovako:

Od pola godine sam primijetila na njenim leđima kao malu bradavicu koja je nakon nekoliko dana izgledala strašno upaljena, mazala sam nekoliko puta elokomom i prošlo je. Međutim, kako su dani odmicali broj bradavica se povećavao ali što je najgore nju je to strašno svrbjelo i stalno se češala, gdje je dolazilo do pucanja i stvarala je rane, najgora je bila na ruci koja se širila u krug češala je dok nije postala kao krv, više od 20 dana ne uspijevam da zamirim tu ranicu a za ostale bradavice kojih najviše ima na trupu da ne pričam jer su veoma upaljene i stalno je držim na oku da ih ne raščeše. Njen pedijatar kaže da samo držim suvo i da to ne trpi vodu, ali nikako da mi da da se odradi alergo test ili možda bris, bojim se da nije alrgična na mlijeko jer mlijeko dnevno puno  unosi.

Molim vas za savjet.  Unaprijed hvala.

ODGOVOR od dr Nine Mandić, PZU Doktorica Mica:

Nadamo se i mi da ste zakucali na prava vrata!

Ekcem je elrgijsko oboljenje kože odojčeta i malog djeteta. Na zahvaćenim mjestima koža je obično suva, hrapava, svrbi,a nekad, kao što ste pomenuli, nastanu ragade tj. dolazi do oštećenja iziritiranog tkiva.

Osnova liječenja je njega kože masnim kremama, jer koža koja je masna manje i svrbi, a teže se može oštetiti usljed suvoće i iritacije češanjem.

Ukoliko se pojavi i crvenilo, najvjerovatnije se radi o infekciji što dodatno pogoršava stanje. Dakle osim mazanja kože masnim kremama (bijeli vazelin, pantenol mast, jecovit), povremeno je u terapiju potrebno uvesti i kortikosterolidnu kremu (elocom, Hydrocortison), ALI ISKLJUČIVO POD NADZOROM LJEKARA!

U pismu pominjete bradavice, pa nisam sigurna da li se radi o tipičnom dječjem ekcemu.

U našoj ordinaciji postoji knjižica s uputstvima za roditelje čija djeca boluju od ekcema-besplatna je,  izvolite kod nas,sigurno će Vam koristiti!

Pozdrav,Dr Nina Mandić

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Pozdrav!Imam sina,takodje ima ekcem,pa samo par savjeta da dam.Vodila sam ga svuda,na kraju ipak,kao sto dr Mandic kaze,samo mazanje,masnim neutralnim kremama po nekoliko puta dnevno.Mi koristili i vazelin i emolijens ali najbolja nam je mustela stelatopia,kosta 20 eura,ali otkad mazemo niti izlazi ekcem,niti ga svrbi,a koza se oporavila.Kad je bio beba imao ga je po citavom tijelu,sad sa 17 mjeseci samo po obrazima,ali nije strasno i potkoljenicama.Lice samo pantenol mascu mazemo.I da kupanje samo medicinskom kozmetikom,takodje mustelin sindet za svakodnevno pranje,nikako kupke,samponi sapuni,jer to isusuje i iritira.Bili smo i kod alergologa,idemo svaka 3 mjeseca,ima alergiju na bjelance.Obicno su djeca atopicari(imaju ekcem)alergicni na nesto,ali ne mora da bude.Eto,ako ima jos pitanja tu sam.Srdacan pozdrav!!

  2. Pozdrav za vas!Nikako da nadjem vremena da odgovorim,svi mi savjetuju Mustelu tako da cu je probati jer ne znam ni sama cime vise nisam mazala,ali pomoci nema.Kad vidim prve reakcije javljam.ono sto me muci je to da sam ubijedjena da je ona alergicna na nesto,jaje kao vase dijete ne jede tako da od njega nije,ja sumnjam na mlijeko,jer evo desetak dana sam smanjila unos mlijeka i pomaka ima,ali njen pedijatar nikako da nam da uradimo alergotest,tako da sam prinudjena da ga radim privatno.Rekli ste mi u poruci:”Ako ima jos pitanja tu sam” e pa ima.Interesuje me gdje da radim test i kako se radi i koliko dugo jer ja to nisam nikad radila a nisam upucena.Nije sramota ne znati,sramota je ne pitati!:))
    Nije mi drago sto i vase dijete ima problem,ali mi je drago sto sto mogu sa nekim da razmijenim iskustvo,i sto taj neko kao iskusniji moze da mi da savjet tj. da mi pomogne

    Veliko hvala
    Pozdrav

    • Snezana, proguglajte malo o atopijskom dermatitisu. Ovo sto opisujete (osim dijela sa bradavicama) lici na AD koji, usput, ima i moj bebac. Za pocetak vi smanjite unos mlijecnih proizvoda i jaja, dijete oblacite samo u pamucnu garderobu, iskljucite omeksivace, robicu dva puta ispirajte, kupajte ga ne vise od 2 puta sedmicno samo vodom ili sa dodatkom Mustela ulja za kupanje i uzmite Mustelinu Stelatopia kremu. Bebu ne trljajte pri brisanju, nego samo utapkajte peskirom 100%pamucnim.
      Koliko sam ja upucena, ne savjetuje se mazanje upaljenih mjesta masnim kremama, bar tako sam citala, jer pogorsavaju stanje (zatvaraju pore). Umjesto toga, savjetujee se upotreba krema koje kozi vracaju vlaznost, jer je upravo to ono sto takvoj kozi nedostaje. Takodje je vazno djetetu stalno kratiti noktice, da ne bi cesanjem inficiralo upaljene povrsine.
      Akutne faze AD obicno prestanu do navrsene trece godine zivota djeteta, nekad u pubertetu, a u odredjenom broju slucajeva nastavljaju da se pojavljuju tokom cijelog zivota. Takodje, djeca sklona ekcemima i AD u 85% slucajeva razviju alergiju na bar jednu namirnicu, tako da treba pazljivo uvoditi dohranu, iskljucivo dojiti bar 6 mjeseci i produziti dojenje sto je vise moguce.
      Samo da naglasim da ja nisam medicinske struke i da su informacije sadrzane u mom postu rezultat mojih napora da se informisem po pitanju ekcema i AD, obzirom da nisam zadovoljna savjetom ljekara koje sam konsultovala, a koji mi po automatizmu prepisuju kortikosteroidne masti.

      • P.S.Propustila sam informaciju da dijete ima 3 godine, pa se izvinjavam za savjet u pogledu Vase ishrane, koji je primjenjiv na mame koje doje.

  3. Snezana, alergotest znam da rade i u ordinaciji Dr Mica, gdje Vas je i dr Nina pozvala da dodjete da uzmete i knjižica s uputstvima za roditelje čija djeca boluju od ekcema. Ako je to taj alergotest, nijeama sigurna. Ovaj koji sam ja radila, radio se bockanjem na, ako se dobro sjecam, desetak mjesta, na ruci (nadlanica, sa unutrasnje strane). Saceka se nekoliko minuta, oko deset ili 15 i ako se neki od uboda zacrvenio ili otekao postoji alergija. Malo me samo kod Vas buni sto kazete da cerkica ima na mjestima gdje se pojavljuje ekcem, bradavice. Moja djeca to nikada nijesu imala, obicno su to povrsine najslicnije lisajevima, samo nekada strasno iziritirane, crvene, grube…

  4. Cao Kristina,pa vjerovatno je to i kod strucnjaka problem pa nam zato ne daju da radimo alergotest,cak mi ni kozni doktor nije dao za pravo da sve to nastaje od bradavica.Cekala sam nekoliko dana i doslo je do zapaljenja bradavice i posla kod njega na sta je ostao bez rijeci-nije mogao da vjeruje i kod njega isti odgovor-EKCEM I UJEDNO INFEKCIJA,i da cuvam bebu koja sada ima 3mjeseca jer je to prelazno,i ja vise ne znam sto da radim.
    A sto se tice alergo testa sad me vec panika hvata kako ce mi mi to jer muku mucim i kod zubara da je povedem samo na pregled,uzalud price sve,bas ima strah,bojim se da ona sve te iglice ne izvuce prije vremena,ili sto je jos gore ne bude dala da joj se stave,jedino da je tamo vezemo!~:))

    • Snezana, koliko znam za utvrdjivanje ekcema Vam ne treba alergotest, nego doktor moze na osnovu “obicnog” pregleda da utvrdi radi li se o ekcemu. Ja sam alergotest radila da bih konstatovala polensku alergiju. Opet Vam preporucujem da posjetitu ordinaciju DR Mica i barem uzmete tu besplatnu knjigu o ekcemu, kako biste vidjeli na koji nacin da ga ublazite. On je zaista dosadan i traje dugo.

Leave a Reply