Kako sačuvati zdrave zube

PIŠE: dr Danijela JAUKOVIĆ, specijalista dječije i preventivne stomatologije

Da bi zubi ostali zdravi ponekad nije dovoljno održavati samo dobru oralnu higijenu.

Kao vrlo efikasna metoda u prevenciji nastanka karijesa prvih stalnih kutnjaka, koji niču u periodu kada djeca još nijesu u potpunosti savladala pravilnu tehniku pranja zuba, pokazalo se zalivanje fisura. Na ovaj način se štite djelovi zuba koji nijesu završili svoj razvoj i, ujedno, se vašoj djeci olakšava pranje zuba.

Sa početkom nicanja prvih stalnih kutnjaka, trebalo bi da se posavjetujete sa svojim stomatologom da li je vašem mališanu potrebno zalivati fisure. To se najčešće dešava negdje oko 6 godine života. Zalivanje fisura je vrlo bezbolan, jednostavan i kratkotrajan tretman, a koji je od velikog značaja za očuvanje zdravlja zuba.

Sam proces se izvodi tako što se najprije zubi temeljno očiste četkicom, a zatim se u tankom sloju materijal unese u fisure novoizniklih zuba. Ovaj tretman stomatolozi preporučuju jer prilikom nicanja prvih stalnih kutnjaka – šestica, fisurni sistem zuba nije završio svoju mineralizaciju i predstavlja vrlo pogodno mesto za zadržavanje zubnih naslaga kao i ostatka hrane.

Imajući u vidu, da baš u tom uzrastu djeca nijesu baš marljiva kada je pranje zubića u pitanju, a takav zub idealan za nastanak karijesa, zalivanje fisura je jedna od najdjelotvornijih preventivnih mjera. Vrlo često stomatolog će vam preporučiti da ovu malu intervenciju primijenite i na mlječnim zubima , što je takođe od velikog značaja bez obzira što će ih zamijeniti zubi zamjenici.

Ono što je svakako važno napomenuti je da ovako zaštićen zub ne postaje otporan na naslage i da se i pored zalivača može javiti karijes ukoliko se pranje zuba ne odvija redovno. Dakle, uloga zalivača je da zaštiti naslage da se talože na mjestima koja su teže dostupna četkici.

Vodeći se poznatom poslovicom “Bolje spriječiti nego liječiti” odvedite vaše dijete kod stomatologa i zaštitite mu zubiće na vrijeme kako bi zadržali i očuvali njihovo zdravlje.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply