Kako su nam protekli prvi dani u dojenju

PIŠE: Lidija

Moja malena ima 30 dana (velika djevojka!:) pa htjedoh da podijelim sa vama moje prvo iskustvo – kratko ali slatko – o dojenju, u nadi da ću neke buduće majke da ohrabrim da krenu u tu (zdravu) avanturu..

Prije par mjeseci sam dobila od prijateljice iz Splita, koja je savjetnica za dojenje, brošuru i video materijal, jako obiman o gotovo svemu što me je zanimalo na ovu temu: od opštih pitanja šta je i zašto je korisno, do prikaza kako treba i kako ne treba, savjeta za prevazilaženje problema…

Noć pred put u bolnicu sam pregledala materijal, a knjižicu sam ponijela sa sobom i čitala hiljadu puta. Poslije carskog reza su mi donijeli bebu isti dan (tražila sam da mi je dovedu da je stavim na grudi I pokrenem laktaciju, i naravno da se upoznam I mazim sa mojom malenom, makar svakih tri sata kako nam bebe “sleduju”.

Sjutra je već krenuo kolostrum i ja sam bila presrećna. Bebu su mi donijeli, a onda sam shvatila da mi teorija nije od presudne pomoći – zvala sam osoblje upomoc. Naravno, nije se niko odazvao.

Prvi podoj moja mala je prespavala, “srecom” već su je najeli Bebelaca prije nego je stigla kod mene na doručak. Nekim čudom, negdje kasnije se pojavi ljubazna sestra, i pokaza mi kako da je držim, I kako da je razbudim pošto mi je uvijek stizala sita i uspavana. I tako ja krenuh, malo po malo, pronađoh I položaj koji meni odgovara, slijedeći uputstva iz knjizice naučih i kako da sačuvam grudi od ragada…I dođoh kući bez ikakvih problema…

Oprez: na otpusnoj listi su napisali da dajem Aptamil dodatno – čuvajte se ovog savjeta žene drage!

Kao neiskusna majka rekla sam mojima da mi za svaki slučaj kupe jednu bočicu I dohranu, da mi dijete kojim slučajem ne ostane gladno. Bilo je sve super do prve noći kad je počela da plače neprestano I na kraju su nas “starije generacije” ubijedile da treba da damo Aptamil, da je gladna. Što je najčudnije ona je, čim je pojela malo toga, zaista zaspala. Ista stvar se ponovila I drugu noć, a onda smo odlučili da joj tako “ne pomažemo” I krenuli samo sa dojenjem.

Moj savjet je da bočice uopšte ne kupujete, jer čim kupite doćićete kao ja u iskušenje da to probate (naravno probaćete sve iz straha da nešto ne pogriješite). Ako probate previše puta, možete doći u situaciju da završite sa dojenjem u uvjerenju da mlijeka nijeste imale dovoljno. Zato, tražite informacije I pomoć jer dojenje je zaista vještina i ne moramo je sve znati unaprijed.

Ja eto nijesam imala pojma, kad ono – juče smo bile na kontroli- za 30 dana smo dobile 1050 gr.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. draganica

    Bravo Lidija!
    Za buduće majke – čitajte o hranjenju bebe. Uglavnom dok ste trudne mislite o porođaju, ali je i za vas i bebe bolje da znate što više o dojenju prije porođaja.

Leave a Reply