Kako očevi mogu pomoći sa dojenjem

ISKUSTVO JEDNOG TATE

Kada beba stigne u porodicu, ima jedna “lopta” koje je, bar tako izgleda na prvi pogled, isključivo u majčinom dvorištu: dojenje. Kao otrac troje dojene djece, sa još jednim djetetom na putu, razumijem ovu dilemu. Ali, nakon hiljada hranjenja i tri godine rada kao inženjer kod vodećeg proizvođača pumpi za izmuzavanje – Medela, imam nekoliko preporuka za tate koji su nestrpljivi “da uđu u igru”.

Budi navijač. Prije nego što beba stigne treba razumjeti vrijednost i važnost hranjenja majčinim mlijekom. Za bebu to znači manje upala u ušnih i respiratornih infekcija, a takođe je povezano i sa smanjenjem rizika od astme, gojaznosti, dijabetesa, dječije leukemije i sindroma iznenadne smrti. Za majke: smanjenjeni rizik od raka dojke i raka jajnika, kao i dijebetesa. Ako se majka počne predomišljati, podsjetite je na „veliku sliku“.

Pakovanje. Kada budete pripremali torbu za odlazak u bolnicu, budite sigurni da je spakovana i pumpica za izmuzavanje, dojiljski brusthalter kao i tamponi za njega, zatim lanolin i ostale potrepštine za higijenu dojki i bradavica. Sve ovo je korisno imati pri ruci ukoliko dojenje bude imalo težak početak u bolnici. Dobro naučite instrukcije za upotrbu pumpe, a supruga će cijeniti vašu „expertizu“ u rukovanju pumpicom prvih dana.

Radite timski. Sa blizancima, moja je žena bila previše isrpljena od carskog reza da bi dojila obje bebe odjednom, tako da sam dok se jedna beba hranila ja ninao drugu – i tokom noćnih obroka takođe. Ovo važi i ako beba ima starijeg brata ili sestru.

Pustite je da malo odmori. Podsjetite mamu da ispumpa par počica mlijeka nakon dojenja. Ovo će dozvoliti vama da preuzmete hranjenje ili dva i njoj da ode na ručak sa prijateljima, malo dremne ili jednostavno da odmara uživajući u vašem vezivanju sa bebom.

Zasucite rukave. Pomozite da se očiste djelovi pumpe. Novi proizvodi čine proces čišćenja mnogo lakšim neko što je recimo tipično pranje suđa. Označite i pravilno odložite majčino mlijeko.

Na prvi pogled, dojenje može izgledati kao isključivo ženski domen, ali podržavajući otac je veoma važan. Ako preduzmete ove korake možete biti ponosni znajući da ste i vi odigrali važnu ulogu u dostizanju porodičnog cilja u dojenju.

Ryan Bauer radi kao inženjer u kompaniji Medela

Izvor: www.greatdad.com

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply