Kašalj – simptom ili bolest, plašiti se ili ne?

Piše: dr Vjera JANKOVIĆ

Kašalj je simptom neke bolesti, a ne bolest. Zbog svoje zvučnosti skoro opravdano zabrinjava roditelje i prvo na šta pomisle jeste da njihovo dijete ima upalu pluća tj. pneumoniju. Da bi smo se manje plašili kašlja, evo par smjernica koje će nam olakšati da objektivnije sagledamo problem kašlja kod našeg mališana.

Kašalj spada u jedan od osnovnih simptoma bolesti disajnih puteva. On je refleksni,odbrambeni mehanizam kojim organizam želi da oslobodi disajne puteve od stranih čestica, sekreta i ostalih produkata upale. Kašalj nastaje praktično u svim upalnim promjenama disajnih puteva i pluća. Može biti akutni, hronični i recidivirajući, zatim suv ili produktivan (vlažan), ravnomjeran ili u napadima, ponekad praćen povraćanjem.

Karakter kašlja najčešće upućije na osnovnu bolest. Tako npr. promukli kašalj upućuje na upalu glasnih žica ili laringitis. Kašalj spastičkog karaktera na bronhitis ili astmu, suvo kašljucanje na alergijsku ili virusnu prirodu bolesti. Recidivirajući kašalj ili kašalj koji se često ponavlja se javlja kod polenoze, kod uvećanog trećeg krajnika, kod učestalih infekcija gornjih disajnih puteva i kod astme.

Dugotrajni perzistirajući kašalj se najčešće javlja kod virusnih infekcija gdje virusi ogole sluznicu respiratornih puteva za čije je obnavljanje obično potrebno 2-3 nedelje. Ne treba zanemariti i pasivno pušenje koje je kod male djece često uzrok kašlju.

Da li treba da se plašimo kašlja? Već smo rekli da nam kašalj pomaže da se oslobodimo sekrecije ili bilo čega stranog iz disajnih puteva. Kada dijete kašlje više dana, naravno da treba da bude pregledano. S obzirom da je kašalj mnogo češće znak neke bezazlene respiratorne bolesti, prehlade ili uvećanja trećeg krajnika, prije nego nečeg ozbiljnijeg kao što je pneumonija, ne treba ni da se plašimo kašlja.

Da li treba umirivati kašalj? Kašljanjem i iskašljavanjem se oslobađamo nagomilanog sekreta i produkata upale iz bronhijalnog stabla pa ga ne treba uvijek zaustavljati. Naravno, dugotrajni, naporni, suvi kašalj može jako zamarati, ometati san i ishranu djeteta te ga u takvim slučajevima treba ublažavati. Sve ovo zavisi od osnovne bolesti, što znači, treba liječiti osnovnu bolest pa će se i kašalj izliječiti. To znači da i terapija zavisi od osnovne bolesti.

U svakom slučaju preporučuje se dosta tečnosti, topli napici i blagi biljni preparati na bazi sljeza, bokvice, jagorčevine. Kašalj se ne liječi antibioticima i hemijskim preparatima za zaustavljanje kašlja.

PZU Doktorica Mica

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply