Koliko su zapravo važni mliječni zubi

PIŠE: dr Danijela JAUKOVIĆ, specijalista dječije i preventivne stomatologije

Vrlo često ćete biti u prilici da čujete recenicu Čemu toliko muke oko mliječnih zuba kad ce ionako svi poispadati?! 

Hajde da razbijemo tu predrasudu…   Svaki mliječni zub je vrlo važan.

Počev od toga da su neophodni za opšte zdravlje vašeg mališana, mliječni zubi su, prije svega, važni za pravilnu ishranu, jer je samo dobro prerađena hrana – zdrava. Uloga mliječnih zuba je veoma važna i za razvoj kostiju vilice. Pored viličnih kostiju, mliječni zubi su značajni i za razvoj stalnih zuba. Ne smije se zaboraviti ni uloga mliječnih zuba u pravilnom razvoju govora, a svakako je važan i estetski momenat.

Mliječni zubi se lako i brzo kvare. Najznačajniji faktor za obolijevanje mliječnih zuba su suviše česti obroci kao i nepravilan unos slatkiša. Najveći neprijatelji zubića vašeg djeteta su slatkiši koji su tokom cijelog dana u ustima i zato se savjetuje da se oni daju uobročeno. Ne moramo da napominjemo koliko je zdravije da umesto voćnih karamela ili bombona, vašem djetetu ponudite neko voće.

Svakako su najnepovoljniji noćni obroci, bilo da je to flašica sa mlijekom, sokom, ili bilo kojim drugim zaslađenim napitkom. Dozvoljeno je da u bočici preko noći bude isključivo čista voda. Bilo koji drugi napitak nepovoljno utiče na zube jer tokom noći, lučenje pljuvačke je smanjeno, a samim tim i samo čišćenje zuba. Često hranjenje kašicama i drugom vještačkom hranom – zaslađenom ili nezaslađenom, isto tako djeluje na razvoj ranog karijesa. Zabluda je da samo klasičan šećer kvari zube. Naprotiv, podjednako štetno djejstvo imaju voćni šećeri koji su prisutni u svakom soku kao i laktoza koje ima u mlijeku.

Ukoliko se i desi da dođe do karijesa na nekom od mliječnih zuba vašeg mališana, nije ništa strašno. Ako ga na vrijeme odvedete kod dječijeg stomatologa, zubić će biti popravljen i imaće veliku šansu da ostane u ustima sve dok ga ne smijeni stalni zub. To je jako važno upravo zbog rasporeda stanlih zuba u vilici.

Kada pričamo o čuvanju i sanaciji nastalog karijesa na mliječnim zubima, jako je važno napomenuti da ćete odlaskom kod stomatologa  u periodu kada se karijes tek pojavio, poštedjeti vaše dijete  bolova i neprijatnog osećaja, a samim tim i traume tj. straha od  bilo koje sljedeće posjete stomatologu.

I zato, čuvajte zubiće vaših mališana jer to je najmanje što možete učiniti za njihov osmjeh kako sada tako i za vrijeme kada dođu stalni zubi.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Milja

    “Ovo mi je ispričao moj drugar Ljuba,
    neka osnovna pravila o pranju zuba.

    Na početku Ljuba naglašava ovako:
    ”Četkicu mora da ima svoju svako”!

    Ujutru i uveče treba prati zube,
    to je drugo pravilo mog drugara Ljube.

    Kad na četkicu staviš malo zubne paste,
    tvoji zubi će međusobno da se počaste.

    Četkicom zube trljaj levo-desno, gore-dole,
    to klizanje četkicom tvoji zubi vole.

    Ostacima hrane pranje zuba neće prijati,
    a zubi će ti svakim danom sve više sijati.

    Kada budeš naučio tako zube prati,
    ni jedan kvar na njih neće moći da svrati.

    Ko bude jeo jabuke i sveže voće,
    imaće zdrave i bele zube bez teškoće.”

Leave a Reply