Podne slagalice opasne za djecu

Podne slagalice za djecu, čiju je prodaju zbog opasnosti za zdravlje Evropska unija zabranila, još se nalaze u učionicama crnogorskih državnih vrtića, gotovo svim prodavnicama igračaka i mnogim domovima. Pjenaste ploče, koje se sastavljaju i služe kao meka podna obloga, uklonjene su iz ustanova i prodavnica u EU zbog štetnih formamida koje sadrže. Belgija je zbog sadržanih štetnih formamida, koji su kancerogeni, zabranila prodaju svih podnih slagalica-podloga, odnosno pjenastih ploča koje se sastavljaju i služe kao meka podna obloga za igru djece.  Isto su učinili i Slovenci i druge zemlje EU.

Ove mekane ploče često se koriste u obdaništima kao podloga na kojoj se djeca igraju. Ali, poslije informacije o njihovoj štetnosti slovenačke prodavnice počele su da ih povlače iz prodaje, piše slovenački portal 24ur. com.
Sporni formamidi koji se u njima nalaze su sredstva koja se koriste za omekšavanje pjene od koje su podne slagalice napravljene. Prilikom proizvodnog procesa, u proizvodu ostaju ostaci tih hemikalija koje se u tijelo unose preko kože ili disanjem.

Stručnjaci naglašavaju da djeca ne bi smjela da budu izložena uticaju formamida koji im nadražuju kožu. “Razlozi zbog kojih podne slagalice mogu biti nebezbjedne jesu hemijska opasnost i opasnost od gušenja. Do gušenja može doći jer materijal od kojeg su napravljene lako može da se pokida na sitne djelove koje dijete može da stavi u usta. Kada se radi o hemijskoj opasnosti, u njima postoji prisustvo supstanci koje su klasifikovane kao štetne”, upozorila je turednica portala za roditelje Bebac.com Maja Tadić.

Portparol JPU “Ljubica Popović” Sanja Laban, Vijestima je saopštila da se u vrtićima te ustanove djeci još na raspolaganju podne puzle, ali da nemaju saznanja da one mogu biti loše po njihovo zdravlje. “Zdravstveno-sanitarna inspekcija kontroliše ispravnost dječije opreme i igračaka u našim vrtićima. Ukoliko dobijemo zvanično saopštenje nadležnih institucija o njihovoj štetnosti po zdravlje djece, odmah ćemo ih povući iz upotrebe”,  naglasila je Laban.

Dok stručnjaci upozoravaju na njihovu opasnost po zravlje djece, kod nas se i dalje mogu kupiti u mnogobrojnim prodavnicama dječijih igračaka, pijacama, te kineskim radnjama, po cijeni od oko sedam do 20 eura, zavisno od oblika i veličine.  Te opasne igračke su gotovo neizostavan dio opreme u većini igraonica za djecu, a koliko je tek broj u domovima, nemoguće je utvrditi. “Podne puzle prodajemo već nekoliko godina, a intresovanje roditelja, posebno mlađe djece, za njihovu kupovinu je veliko”, kratko je kazala Vijestima prodavačica u jedne od podgoričkih radnji sa igračkama.

Na tržištu Crne Gore nalaze se igračke koje su proizvedene najčešće u Kini, Turskoj, Italiji, Srbiji, Hrvatskoj, Maleziji, Tajlandu, i zemljama Evropske unije. Kontrolu ispravnosti dječijih igračaka obavlja Zdravstveno- sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja u skladu sa Pravilnikom o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opšte upotrebe koji se mogu stavljati u promet, naveli su iz te ustanove. Prema važećim propisima, kako precizira inspekcija, “igračke za djecu se mogu izrađivati samo od materijala koji ne sadrže sastojke štetne po ljudsko zdravlje, koje nijesu mehanički zagađeni, i mogu se higijenski održavati, odnosno prati”.  “Inspektori prilikom zdravstvenog nadzora nad uvozom dječjih igračaka obavljaju organoleptički pregled, pregled prateće dokumentacije, kao i uzimanje uzoraka za laboratorijska ispitivanja”,  saopštili su Vijestima iz Sanitarne inspekcije, dodajući da JZU Institut za javno zdravlje i JU Centar za ekotoksikološka ispitivanja obavljaju laboratorijske analize u cilju ispitivanja ispravnosti dječjih igračaka.

Mnoge igračke koje su u Evropi odavno zabranjene kod nas se mogu kupiti jer je i dalje na snazi pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti i sigurnosti dječijih igračaka iz 1986. godine. Kako je Vijestima objašnjeno u Ministarstvu zdravlja, u izradi je novi pravilnik, oformljena je i radna grupa koja radi na njemu. Hrvatska je ovaj propis donijela još 2008. godine, u Srbiji je, takođe, u izradi.

Nabavka igračaka nije nimalo jednostavan zadatak, iako na ambalaži najčešće piše za koji su uzrast. Igračke od prirodnih materijala – nebojenog drva, vune i pamuka dobre su i ne škode djeci. CE znak je obavezan za svaku igračku. To je izjava proizvođača. On time potvrđuje da se držao svih EU direktiva koje se odnose na taj proizvod. Ali se u to slabo može pouzdati.  GS znak stoji kao”provjerena bezbjednost”, osnova je zakona o bezbednosti uređaja proizvoda. Oznaka je dobrovoljna, daje se kada se na jednom od ukupno 84 mjesta za probu u svijetu, potvrdi ispunjavanje određenih zahtjeva. Ovako dobijeno odobrenje mora redovno da se obnavlja. Pored toga, postoje oznake kao Tüv Rheinland,Tüv Süd, LGA, koji takođe rade nezavisne provjere.

U jednom od najnovijih izvještaja RAPEX-a, brzog sistema EU za obavještavanje o štetnim proizvodima na tržištu, stoji da, kad god je moguće, treba izbjegavati igračke napravljene od PVC-a zbog opravdane vjerovatnoće da u sebi sadrže opasne aditive. PVC može da bude opasan ako ne sadrži omekšivače jer ako dijete proguta mali, oštar djelić PVC-a postoji opasnost od povrede organa za varenje jer želudačna kiselina može da ga stvrdne. Vinil je sastavni dio gumenih proizvoda kao što su torbe, lopte, narukvice, a vrlo je opasan i zbog toksičnih svojstava. EU preko RAPEX-a pronalazi nesigurne proizvode u svim zemljama članicama. Ako nijeste sigurni u proizvod koji kupujete, možete da provjerite na njihovoj Internet strani da li je odobren u Evropi.

Pažnju treba obratiti i da li su igračke obojene netoksičnim bojama. Otrovni kadmijum može da se nađe u kostimima s nakitom, a uz olovo i otrovne pigmente ima ga i u šareno obojenoj plastici. Boje za igračke, naročito crvena i zelena u sebi sadrže olovo. Ukoliko proizvod sadrži manje od 0,09 odsto olova, riječ je o bezbjednoj igrački, više od toga je opasno. Gutanje olova kroz duže vrijeme preko grickanja igračke može da dovede do trajnih oštećenja mozga. Baloni na naduvavanje mogu da sadrže kancerogene nitrosamine. Zato na ambalaži mora da se nalazi upozorenje ukoliko je nivo nitrosamina visok i preporučuje se da se naduvavaju pumpom.

Izvor: Vijesti

Leave a Reply