MMR vakcina

PITANJE od Dragane:

Interesuje me malo više informacija o MMR vakcini. Kada se i kome daje, koliko dugo traje imunitet, koje su komplikacije moguće. Da li je bezbjedno da tata koji nije bolovao od zauški i boginja bude u blizini bebe koja može imati simptome ovih bolesti nakon vakcinacije? Da li je bezbjednije da beba dobije vakcinu protiv tih bolesti odvojeno, iz tri puta, nego ovako 3 živa virusa odjednom? Da li je moguće u Crnoj Gori da se samostalno kupe odvojene vakcine i daju bebi, ili je to naučna fantastika za nas. Hvala!

ODGOVOR od PZU Doktorica Mica:

MMR vakcina je vakcina protiv Morbila (male boginje), Mumpsa (zauške) i Rubele (rubeola). Daje se djeci posle navršene godine života (to je vakcina koja se daje nekoliko dana poslije rođendana). Revakcinacija se obavlja između 5 i 8 godina života (obično kada dijete krene u školu). Poslije kompletne vakcinacije imunitet je trajan. Uslov da dijete može da dobije vakcinu je da je zdravo i da nije alergično na jaje tj. na bjelance. Reakcije poslije ove vakcine su rijetke i javljaju se tek posle 10-tak dana od primanja i manifestuje se kao “mala vakcinalna bolest” – jedna od ove 3 bolesti u jako blagom obliku, prolazi za par dana, a tate i mame u blizini nijesu u opasnosti tj. ne mogu da se razbole.

Nije bezbjednije da se ova vakcina dobije odvojeno, čak takvo nešto ne postoji ni kod nas ni u svijetu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

      • Ja sam sa svojom bebom “kasnila” sa vakcinama po preporuci doktorke. Primali smo u poslednjim danima moguceg termina (pr. ako se prima od 3-6 mj. dobila bi je bas u terminu od 6 mj.). Za MMR vakcinu su misljenja podijeljena, u jednom DZ je daju odmah posle rodjendana, dok je nama savjetovano u drugom DZ – u da imamo vremena do 2 godine. Trazili smo miljenje jos par doktora i dobili isti odgovor – nek jos malo odraste. Uglavnom ljeti je, posle prvog rodjendana nisam ni htjela dati, jer nije je pametno davati kad su nepovoljne prilike, tj. prevelike vrucine. Onda je nastupila jesen i blage viroze, i sad cekamo. Nadam se da ce brzo prestati potpuno da smrkce i onda cemo je povesti na MMR. Ali, ima se vremena, ne mora odmah par dana iza prvog rodjendana.

  1. draganica

    Ko o čemu, ja o vakcinama. Samo jedna ispravka – odvojene vakcine postoje u svijetu. Upravo saznah da se tako daju u Japanu. U toj zemlji je, inače, vakcinacija dobrovoljna.

Leave a Reply