Prva posjeta stomatologu

PIŠE: dr Danijela JAUKOVIĆ, specijalista dječije i preventivne stomatologije

Pošto smo već naučili da peremo zubiće, vrijeme je da prvi put posjetimo stomatologa. Neka i to prođe kroz igru…

Prva posjeta stomatologu u ranom periodu je od velikog značaja. Dijete tada uglavnom ima potpuno zdrave mlječne zube i ova posjeta se uglavnom zakazuje da bi se roditelji edukovali kako da sačuvaju zdravlje zuba svoje djece. Vrlo je važno da prva posjeta prođe u pozitivnoj atmosferi. Kao roditelj imate veliku ulogu u tome. Razgovarajte sa svojim djetetom koliko je važan odlazak kod stomatologa kao i zdravlje njegovih zuba. Nemojte ga lagati niti mu obećavati nešto što stomatolog ne moće da ispoštuje jer jednom izgubljeno povjerenje kod vašeg djeteta, stomatolog će teško povratiti. To znači da vaše dijete tačno mora znati šta ga tamo čeka.

Prva posjeta treba da bude kratka. Preporučuje se da se tada dijete samo upozna sa svojim budućim stomatologom kao i ambijentom gde će se ubuduće družiti. Stomatolog će vaše dijete prošetati po cijeloj ordinaciji i pokazati mu šta tu sve ima. Kao nagradu dijete će dobiti vožnju na “svemirskoj stolici”. Ukoliko je dijete raspoloženo, tokom prve posjete stomatolog može pregledati zube i pokazati mu kako treba da pere zube. Učinite i to zanimljivim – neka vaš mališan ponese svoju četkicu da je pokaže svom novom prijatelju, stomatologu.

Sve ovo mnogo drugačije izgleda ako dijete prvi put dođe kod stomatologa kada već ima problem (kada zub boli). Tada mu se odmah mora ukazati pomoć, odnosno ne može se priuštiti vrijeme za privikavanje djeteta na stomatoga i ordinaciju. Takva iskustva su za djecu često neprijatna i ostaju u ružnom sjećanju koje ih prati i kada odrastu pa izbjegavaju stomatologa i kasnije. 

Zato, dragi roditelji, povedite dijete  kod stomatologa na prvi pregled na vrijeme dok ima zdrave zube, a zatim ga vodite na rerdovne kontrole! 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply