Zablude o vakcinaciji protiv gripa

Piše: dr Vjera JANKOVIĆ

Grip je najrasprostranjenija zarazna bolest,koja potencijalno može biti veoma opasna i od koje i dalje umire  mnogo ljudi.

Nema boljeg i efikasnijeg načina suzbijanja gripa od vakcine, i ovim putem razbijamo najčešće zablude kada je ova vakcina u pitanju.

Zima je daleko, ima vremena za vakcinu – grip je daleko.

Nije tačno! Nemoguće je sigurno predvidjeti dolazak virusa u naše krajeve. A i potrebno je neko vrijeme da organizam „prihvati„ vakcinu  da ona ima svoje pravo djejstvo za nekoliko sedmica od primanja, taman kad grip naiđe.

Vakcina protiv gripa nije za djecu i zdrave ljude – treba vakcinisati samo rizične grupe.

Odavno nije tako! Treba da se vakcinišu svi  koji su stariji od šest mjeseci. Ovo nije naša preporuka, ni mišljenje jednog broja ljekara, već zvanična preporuka Svetske zdravstvene organizacije i ogromne većine pedijatrijskih asocijacija širom svijeta. Preporuka nije proizvoljna već se temelji na velikim naučnim studijama koje su pokazale da je vakcina protiv gripa efikasna, bezbjedna i neophodna u prevenciji gripa.

Vakcina je “prljava“, pa nije baš najsigurnija.

Totalna zabluda! Klasična vakcina protiv gripa se pravi tako što se virus gripa „isjecka“(zato se i naziva split vakcina), pa više nije u stanju da izazove grip – znači dijete ne može da dobije grip preko vakcine, vakcina je „čista“ i bezbjedna.

Jednom sam se vakcinisao i to je dosta, ne mora baš svake godine da se prima vakcina protiv gripa.

Nije tako, a razlog je jednostavan – imunitet protiv gripa ima ograničeno trajanje pa ga treba obnavljati. S druge strane, postoji više tipova virusa koji izazivaju grip i obično se svake godine promijeni krivac za grip.

Komplikacije su česte i opasne – zato neću da se vakcinišem.

Nije tako! Komplikacije su moguće, ali rijetke i blage. Važno je da dijete bude zdravo prije vakcinacije. Moguća je blaga reakcija na mjestu uboda – crvenilo i otok. Kod osoba koje su alergične na jaje treba biti oprezan i preporuka je da se tada ne daje vakcina protiv gripa.

Vakcina protiv „standardnog“ gripa štiti i od ptičjeg i svinjskog gripa.

Nažalost, ne štiti!

PZU Doktorica Mica

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply