Streptokokne infekcije

Piše: dr Vjera JANKOVIĆ

Streptokokne infekcije su bakterijske infekcije koje se mogu javiti na respiratornom traktu, koži i u krvi. Streptokoke su Gram pozitivne bakterije raspoređene u obliku parova ili lanaca.

Učestalost streptokokne infekcije je najmanja kod odojčadi tj. neuobičajena je kod djece ispod 3 godine. To znači da većina djece u tom uzrastu kada ima upalu grla ona je izazvana virusom – samo šestina djece sa sa upalom grla ima streptokoknu infekciju.

Upala grla izazvana ovom bakterijom najčešća je u uzrastu od 5 do 15 godina.

Period inkubacije (period od momenta kontakta do pojave simptoma) je 1-7 dana, u prosjeku 3 dana. Bolest se manifestuje povišenom temperaturom iznad 39 stepeni, bolom u grlu i stomaku, povraćanjem.

Obično nisu prisutni simptomi sekrecije iz nosa i kašalj koji su karakteristični za virusne infekcije gornjih respiratornih puteva. Do dijagnoze se dolazi na osnovu kliničkih simptoma, kliničkog nalaza upaljene sluznice ždrijela i tonzila po kojima se nalazi sivo-zeleni eksudat, poznat kao gnojni čepići, i bakteriološkom izolacijom streptokoka tj. brisom grla.

S obzirom da klinički nalaz može biti sličan sa nekim drugim izazivačima (morbili, rubela, infektivna mononukleoza, adenoviroza), bris grla je najpouzdaniji način da se dođe do dijagnoze. Streptokokna angina jedina zahtijeva liječenje antibioticima dok se ostale liječe simptomatski.

Lijek izbora za streptokokne infekcije je penicilin koji se može dati u obliku injekcija ili sirupa, što je češći način, sem u situacijama kada dijete povraća. Kod alergije na penicilin koristi se eritromicin. Terapija se koristi 10 dana i ako simptomi jenjavaju ili potpuno nestaju za 24-48h od početka Th.

S obzirom da se bolest širi kapljično i direktnim kontaktom, ne preporučuje se odlazak u kolektiv dok traju simptomi.

Ako se rutinski odradi bris grla i nađe streptokok, a dijete nema simptome, bakterije u malom broju nisu dovele do imunološkog odgovora. Takvi pacijenti se zovu zdrave kliconoše i ne zahtijevaju liječenje i izolaciju.

Streptokokne infekcije ne ostavljaju trajan imunitet, što znači da se možemo više puta razboljeti od ove bolesti. Ovim infekcijama su više sklona djeca sa uvećanim krajnicima pa se kod njih streptokokne angine mogu javiti i više puta godišnje.

PZU Doktorica Mica

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. mamika

    Kad se samo sjetim koliko puta je moja starija curica dobila antibiotike ,a bez uradjenog brisa grla, rutinski, cesto i injekcije…tada nisam nista znala, i slijepo vjerovala doktorskoj rijeci.
    Srecom ,ima ljudi koji svoj posao rade odgovornije, pa smo malo promijenili put do izljecenja ovakvih infekcija.

Leave a Reply