Do zdravih zubića kroz igru

PIŠE: dr Danijela JAUKOVIĆ, specijalista dječije i preventivne stomatologije

Oralna higijena kod djece je od velikog značaja i treba je započeti već u prvim mjesecima. Prije početka nicanja prvih mlječnih zubića, majkama se savjetuje da bebama čiste vlažnom gazom desni i unutrašnju stranu obraza.

Kada nikne prvi zubić započinje se sa upotrebom četkice, u početku kroz igru, a vremenom prerasta u naviku, kako za dijete tako i za roditelje. Odaberite četkicu koja odgovara uzrastu vašeg djeteta, kao i zubnu pastu koja sadrži fluor.

Zubna četkica bi trebalo da bude mala, meka i zaobljena. Najčešće se bira četkica sa dizajnom i motivima nekih dječijih junaka kako bi vašem djetetu pranje zuba učinili interesantnijim.

Savjet stomatologa je da se djetetu operu zubi nakon svakog obroka, ali ono što treba naglasiti je to da je svakako najvažnije pranje zuba prije spavanja. Za večernje pranje, uvek je zadužen jedan od roditelja, sve do 8-10 godina starosti djeteta.

Posavjetujte se sa dječijim stomatologom o pravilnoj tehnici pranja zuba i vremenom, kroz igru prenesite to na svoje dijete. Dozvolite djetetu da pranje zuba počne samo, a vi ga dovršite kako bi bili sigurni da su zubici temeljno oprani.

Svaka 2 do 3 mjeseca potrebno je staru zubnu četkicu zamijeniti novom. Pravilan pristup ovom vidu vaspitanja, biće od velikog značaja za vaše dijete. Kroz igru će stvoriti naviku da savjesno održava zdravlje svojih usta i zuba.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply