Eko bojanke u 40 vrtića

Nevladina organizacija Zeleni Crne Gore pripremila je ekološke bojanke namijenjene najmlađoj populaciji, a distribuiraće ih u 40 vrtića, u 10 crnogorskih gradova. Zeleni su prošle sedmice posjetili vrtiće u Cetinju, Pljevljima, Danilovgradu, Bijelom Polju i Kolašinu.

U saopštenju Zelenih je navedeno da ih je, kao i svaki put do sada kada su imali projekte u koje su bili uključeni mališani, oduševila njihova zainteresovanost za ekološke teme, i  znanje na visokom nivou o tim temama, iako su  predškolarci. Djeca su znala, ne samo da otpad treba da se odlaže u korpe, a ne u travi, već i definiciju reciklaže, njen značaj, kao i mjere štednje energije i zašto je bitna za očuvanje životne sredine. Aktivisti Zelenih su imali priliku i da čuju veoma interesante i šaljive priče djece.  Tako se dječak iz Kolašina, slučajući  o važnosti očuvanja biodiverziteta odnosno biljne i životinjske raznolikosti vrsta, nadovezao pričom kako se njemu juče desilo da mu je lisica pojela tri kokoše. Djevojčica iz cetinjskog vrtića pitala je da li je u bojanki koju dijele naslikan konj, jer nju samo oni  interesuju. Dječacima jednog pljevaljskog vrtića posebno je bila smiješna slika djevojčice iz bojanke koja se kupa, ispod koje stoji eko poruka: “Tata, ti možeš da sačuvaš Planetu tuširajući se umjesto da se kupaš, time ćeš sačuvati vodu koja postaje sve dragocjenija”.

Do kraja godine Zeleni će posjetiti i vrtiće u Nikšiću, Budvi, Baru i Ulcinju, a nakon raspusta i 15 u Podgorici. Cilj projekta je edukacija mališana o značaju zaštite životne sredine i buđenje njihove ekološke svijesti.

Aktivisti Zelenih u toku posjeta razgovoraju sa vaspitačima i predlažu im na koji način mogu sa djecom da rade uz pomoć bojanke na temu zaštite životne sredine, prateći eko poruke bojanke. Poslije završetka realizacije projekta, zainteresovani vaspitači će moći da nastave rad sa djecom prateći teme bojanke. Ovim putem djeci će na kreativan način biti prenijeta načela zaštite životne sredine odnosno značaj reciklaže papira, upotreba korpi umjesto plastičnih kesa, razdvajanje otpada, štednja energije i vode .

Sve ekološke poruke u bojanki prevedene su i na engleski jezik, koji već počinje da se koristi u ovom uzrastu. N taj način, bojanka osim razvijanja umjetničkih afiniteta kod djece i njihove ekološke edukacije, doprinosi i obrazovanju na polju početnih koraka učenja engleskog jezika, kao neophodnog preduslova komunikacije novog doba. Original bojanke je izdala Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija. Zeleni Crne Gore su je, nakon što su dobili autorska prava za prevođenje, štampali i prije dvije godine i distribuirali vrtićima i školama opšine Podgorica, a sada proširuju ciljnu grupu na ostale opštine.

Projekat finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, a Ministarstva prosvjete i nauke i uređenja prostora i zaštite životne sredine su dala zeleno svijetlo za njegovu realizaciju.

 Izvor: NVO Zeleni Crne Gore

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply