Neredovni ciklus i trudnoća

PITANJE od MARINE:
Nemam redovni ciklus i na prvu trudnoću sam čekala pune tri godine. Sada planiram drugu, ali me strah da opet ne čekam toliko dugo. Problem neredovnog ciklusa imam otkako sam dobila prvu menstruaciju. Jednom sam koristila tablete za regulaciju menstrualnog ciklusa Diana, oko 3 mjeseca, ali pošto sam prestala da ih koristim menstruacija mi se vratila na staro. Opet sam dobijala na svaka 2-3 mjeseca. Onda sam promijenila ginekologa i novi mi je tada rekao da nema potrebe za bilo kakvim tabletama jel su mi hormoni u redu. Šta preporučujete.

ODGOVOR od dr Suzane USKOKOVIĆ, ginekologa:
Pod menstrualnim ciklusom podrazumijevaju se sve promjene na unutrašnjim polnim organima žene,koji se odigravaju između dvije uzastopne menstruacije, najčešće na 28 dana. Ciklusi ne kraći od 21 dan, ni duži od 35 dana, smatraju se urednim i normalnim.
Prvih nekoliko godina, menstruacija kod zdrave osobe može biti iregularnog toka kao posledica jos ne postignute ravnoteže hormona. Takođe iregularnost menstruacionog ciklusa može biti organskog (opipljivog) ili funkcionalnog uzroka. Mehanizam regularnosti ciklusa je veoma osjetljiv na svaki jači emotivni, psihički, fizički stres kao i na promjene tjelesne težine, poremećaj u ishrani, pretjerane fizičke aktivnosti.
Ipak samo nakog ginekološkog i ultrazvučnog pregleda kao i detaljih analiza može se odrediti uzrok kašnjenja menstruacije. Naravno, ako je potrebno ginekolog, radi postavljanja dijagnoze, konsultije endokrinologa, radiologa..
Kod Vas  može da se radi i o rijetkim ovulatornim ciklusima, anovulaciji koja može biti problem i težeg ostvarivanja trudnoće kao i izostancima tj. kašnjenju menstruacije. Ipak da bi se postavila dijagnoza, morate se obratiti ginekologu koji će, sigurna sam, pomoći da riješite oba problema.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply