Igrajmo se sa… pjenom za brijanje!

Piše: Mama Ana

Roditelji se često užasavaju svih dječijih igara koje podrazumijevaju nered kao krajnji ishod. Djeci su upravo ovakve igre uvijek najprivlačnije, a i razvojno su veoma poželjne, jer igrajući se sa tijestom, pijeskom, vodom, blatom, lijepkom, brašnom… djeca ne samo što razvijaju svoja čula, već u ovakvim igrama nema pravila, u ovakvim igrama nema najboljeg, u ovakvim igrama djeca ne mogu da pogriješe! Mogu da dopuste svojim rukicama da istražuju, gniječe, čupaju,valjaju, prosipaju, upoznaju se sa najrazličitijim dodirima i osjetima.

Igranje sa pjenom za brijanje zadovoljiće želju svakog djeteta za pravljenjem nereda, i svakom roditelju će svesti čišćenje na minimum.

Postupak:

Uzmite običnu pjenu za brijanje i isprskajte je na neku veću plastičnu ili staklenu površinu. U ovu svrhu može da posluži i veliki pleh za rernu, na primer. Mališane opremite slikarskim keceljama, ili bilo čime što će zaštititi njihovu odjeću, dajte im različite alatke kojima mogu da iscrtavaju motive po pjeni (plastične viljuške, češalj, staru četkicu za zube…). Da pojačate doživljaj, dodajte u pjenu nekoliko kapi prehrambene boje, na primer, plavu i žutu, i posmatrajte zajedno čarobni proces stvaranja zelene boje.

Pisanje po pjeni je i odlična grafo-motorička vježba. Zato ih ohrabrite da svojim prstićima crtaju po njoj. Ako su djeca predškolske dobi, pišite zajedno slova i brojeve. Ne oklijevajte da i sami probate. Pričajte sa svojom decom o osećajima dok gniječite pjenu.

Zabavljajete se!

A nakon igre, pjenu ćete lako sprati, a ruke i cijela kuća će divno mirisati.

http://mamenakafepauzi.blogspot.com

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply