Otrovne igračke u Njemačkoj

Više od 80 odsto igračaka za djecu do tri godine, koje nude njemačke prodavnice, sadrži toksične materije i predstavljaju opasnost po zdravlje djece, zaključili su stručnjaci njemačkog fonda Varentest, poslije sprovedenih testiranja.

Od 50 igračaka izabranih za testiranje, utvrđeno je da toksične materije sadrže čak 42, s tim što su dvije trećine ocijenjene kao “veoma” ili “izuzetno” toksične, prenosi agencija MINA.

Najveća opasnost, uprkos predubjeđenjima, dolazi ne od plastičnih već od drvenih igračaka, iako većina roditelja smatra da je upravo suprotno i prednost daje kupovini drvenih.

Pojedine opasne materije utvrđene tokom testiranja, kao što su policiklični aromatični ugljovodonik, nonilfenol, formaldehid, nikal, organska jedinjenja sa kalajom, mogu potencijalno da doprinesu razvoju onkoloških oboljenja, uspore rast djece i prouzrokuju mnoge zdravstvene probleme.

Eksperti Varentesta zabranili su prodaju pet testiranih igračaka proizvođača Ajhorn, Plan tojs, Selekta i Lisi, jer imaju sitne djelove koje djeca mogu lako da odlome i progutaju.

Neke igračke drugih poznatih marki – Brio, Fišer prajs, Zigikid i Štajf, takođe, nijesu prošle test.

Više od polovine dečijih igračaka, kako je predočeno, na njemačko tržište dolazi iz Kine.

Eksperti Varentesta savetuju roditeljima da ne kupuju igračke sa odvojivim djelovima, ili igračke od kojih se širi izrazit miris, savjetujući da za malu djecu kupuju krpene lutke.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

    • mare

      U Crnoj Gori nema straha – da ce se neko od strucnjaka, znanstvenika pozabaviti ovako banalnim stvarima, igrackama za djecu, pa nikad necemo saznati istinu.
      Nece ni u sanitarnoj inspekciji uznemiravati roditelje, oni ako nesto i ubodu metodom slucajnog uzorka, kojom se toliko dice, sve potiho zavrse. Kazu prodavacu da obustavi prodaju otrovne igracke, neke i zaplijene, i odu kuci bas zadovoljni. Ni ne zapitaju se sto je s onim roditeljima koji su tu igracku kupili dan ranije, mozda u tom istom ducanu. Neka se djeca celice.

Leave a Reply