Šta su febrilne konvulzije ili „komišioni“?

PZU Doktorica Mica

Febrilne konvulzije su kratkotrajno stanje gubitka svijesti praćeno grčenjem cijelog tijela,nastale reagovanjem CNS-a(centalnog nervnog sistema) na visoku temperaturu a u toku infekcija koje primarno ne zahvataju CNS.

Kako izgleda dijete  koje dobije febrilne konvulzije?

Konvulzije obično nastaju prvih par sati od početka rasta temperature.Dijete iznenada izgleda čudno, pogled je fiksiran, disanje otežano, koža može biti tamnije prebojena.

S djetetom se ne može uspostaviti kontakt, što obično ne traje duže od jednog minuta.

Šta treba preduzeti?

Ovo stanje je, naravno, zastrašujuće za roditelja! Najvažnije (i najteže) je da ostanete prisebni!

Dijete je potrebno okrenuti na stranu da  sekret ne dospije u disajne puteve.

Nisu potrebni nikakvi dodatni manevri – stavljanje špatule u usta ili zaustavljanje grčeva pritiskom na ekstremitete, što čak može da bude i opasno.

Što mirnije se uputite u bolnicu. Konvulzije rijetko traju duže od jednog minuta.

Da li su febrilne konvulzije ozbiljna bolest?

Uopšteno govoreći,febrilne konvulzije nisu opasne za Vaše dijete.Ne mogu dovesti do oštećenja mozga i nemaju nikakve dugoročne posljedice.

Mogu li se konvulzije predvidjeti?

Ne mogu!Svega 3% do 5 % febrilne djece dobije konvulzije,što znači da su jako rijetke!

Mogu li konvulzije da prerastu u epilepsiju?

Ne! Čak i ponovljene febrilne konvulzije ne nose rizik od epilepsije! Rizik za dobijanje komišiona se „preraste“ s uzrastom od 6 godina.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Dusko Mihailovic

    Meni je majka uvijek sa nekakvom ‘stravom’ pricala kako sam ja imao komisione, a ja do danas nissam ni bio siguran sto sam imao 🙂

  2. Svugdje citam kako konvulzije obicno traju minut,dva. Kod mog dvogodisnjeg djeteta je trajalo oko pola sata,iako smo odmah posli u bolnicu. Napravili smo sve pretrage preporucene od strane neurologa, skoro godinu je pod terapijom.Bogu fala nisu se ponavljale do sada,mada sam ja u stalnom strahu de se ne ponove.Je li neko imao slicno iskustvo s tzv. produzenim konvulzijama?

    • katarinass

      Moja djevojcica je imala febrilne konvulzije koje su trajele oko 20 min. I mi smo odmah reagovali i poveli je u hitnu gdje su joj dali diazepam. Uzrok visoke temp. je bila infekcija salmonelom, i nalazila se u stanju velike dehdriranosti sto je izazvalo konvulzije. Nakon to ga se nisu ponavljale, hvala Bogu. Ne prima nikakvu terapiju.

Leave a Reply