Povišena temperatura nije bauk!!!!

PZU Doktorica Mica

Šta je povišena temperatura?

Temeratura izmjerena standardnim termometrom aksilarno tj u pazušnoj jami, koja je iznad 37,5 stepeni celzijusa!!! Dakle, ukoliko je temperatura izmjerena ispod te vrijednosti,dijete nema povišenu temperaturu!!!

Kako da djetetu izmjerim temperaturu?

Najbolje je koristiti digitalni toplomjer čiji se vrh stavi u pazušnu jamu. Sačekati 1 minut i zvučni signal će biti znak da je mjerenje završeno.

Na koji način se “temperatura obara”?

Ukoliko izmjerena temperatura ne prelazi 38,5 nije potrebno ništa preduzimati. Dovoljno je da dijete boravi u nepregrijanoj prostoriji, lagano obučeno. Da pije tečnosti – čaj, vodu, voćni sok.

Djetetov termoregulacioni mehanizam je nestabilan. Kada temperatura raste toplina djetetovog tijela je različita, tj. hladne su šake i stopala a vruće je čelo i trup. Ovo je slična situacija drhtavici koju imaju odrasli. Tada ne treba davati antipiretik ili tuširati jer neće djelovati, već sačekati da se temperatura cijelog tijela ujednači. Lijek će tada adekvatno oboriti temperaturu.

Ako je temperatura viša od 38,5, treba djetetu dati lijek u obliku sirupa ili čepića. Ne davati sirup i čepić istovremeno!

Lijek izbora je paracetamol tj Eferalgan ili Febricet. Potrebna količina se određuje prema težini djetea. Ovaj lijek se daje na 4 do 6 sati, ne više od 5 puta za 24 h.

Drugi lijek je ibuprofen tj Brufen koji se daje na 6 sati.

Poželjno je 20-ak minuta nakon davanja lijeka dijete istuširati tj. okupati mlakom, ne hladnom vodom. Tuširanje neka potraje makar 5 minuta. Ova dva efekta će najbolje oboriti temperaturu.

Ukoliko temperatura ima visoke vrijednosti, tj oko 40 stepeni, naš cilj je da je spustimo na 38,5, jer ispod te vrijednosti dijete dobro podnosi povišenu temperaturu.

Šta ako sam dao/la sirup, a temperatura i dalje raste? Ili padne, ali za 1 do 2 h ponovo dostigne visoke vrijednosti?

Budite strpljivi!! Ovo se obično dešava ako ste dali sirup prije ujednačavanja toplote cijelog tijela pa sirup slabije djeluje. Tuširajte dijete svakih pola sata. Kada prođe 4 sata od davanja paracetamola ili 6 sati od davanja Brufena, isti lijek se može ponoviti.

Antibiotici ne snižavaju tjelesnu temperaturu!

Djetetu je najvažnije da pored sebe vidi nasmijano lice majke kada je bolesno!

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply