Šta svaka trudnica treba da zna

Trudnoća nije bolest, uživajte u svojoj trudnoći !
Što ranije započnite kontrole toka trudnoće (najkasnije do kraja 2. mjeseca) i redovno dolazite na preglede! Ukoliko je s trudnoćom sve u redu, pregledi bi trebalo da uslijede najviše jednom mjesečno ili u mjesec i po. Trudnica treba da redovno kontroliše krvnu sliku, urin, krvni pritisak i tjelesnu težinu. Broj ginekoloških i ultrazvučnih pregleda utvrđuje doktor. Provjeravaju se i otkucaji srca ploda (UZV). Za otkrivanje hromozomskih anomalija rade se duble i triple test (uzorak krvi), kao i amniociteza (uzimanje uzoraka plodne vode ubodom igle kroz stomak). Amniociteza se preporučuje ukoliko u porodici ima oboljelih od Dawnovog sindroma, trudnica ima više od 37 godina i imala je nekoliko pobačaja. Od osmog mjeseca se počinje sa CTG-om kojim se mjere otkucaji srca djeteta, a on ukazuje i na opšte stanje bebe i na eventualne kontrakcije materice. Kada prođe termin porođaja odnosno 40. sedmica, a počeo je da se otvara vrat materice radi se i amnioskopija, kojom se provjerava boja plodove vode (ako je zelena dijete je ugroženo).

• Uzimajte folnu kiselinu, čak i prije nego ostanete trudne!
Trudnice i žene koje planiraju da ostanu trudne treba da unose u organizam folnu kiselinu dva mjesac prije trudnoće, pa sve do 12 sedmice. Folna kiselina, sintetički oblik B vitamina, dostupna je u tabletama, a ima je i u tamnozelenom povrću, citrusima, tjestenini i žitaricama. Treba da se uzima dva mjeseca prije začeća i sve do 12. sedmice trudnoće. Na taj način se smanjuje rizik poremećaja nervnog sistema beba, kičme i mozga. Američki Medicinski institut za zarvu ishranu preporučuje odraslim osobama da dnevno unose 400 mikrograma folne kiseline.

• Pridržavajte se higijensko-dijetetskog režima u trudnoći!
Na taj način čete ispravno brinuti o ličnoj higijeni, pravilnoj ishrani, odgovarajućoj odjeći, obući i redovnom kretanju. Osim redovnog umivanja, svakodnevnog pranja zuba i održavanja higijene usne duplje, trudnica treba da vodi računa o čistoći svoje kože na svim dijelovima tijela. Svakodnevnom raznovrsnom ishranom treba da omogući ravnomjeran unos hranljivih materija potrebnih za razvoj bebe. Kada je odjeća u pitanju, trudnica treba prvenstveno da da nosi uglavnom prirodne materijale,  (pamuk), i da izbjegava sve što je steže, posebno oko struka. Najpraktičnija je ona obuća koja se ne mora vezati i ima nisku potpeticu. Ako je zdrava, trudnica bi svakodnevno, u skladu sa svojim mogućnostima, trebalo da šeta- Hodanjem se cijelo tijelo dovodi u dobro stanje jer uključuje svaki mišić u tijelu.

• Redovne posjećujte  stomatologa zbog kontrole stanja usta i zuba!
Za trudnoću su karakteristični problemi sa zubima i desnima, zbog čega se preporuluje posjeta stomatologu svaka dva do tri mjeseca. Osim što će pregledati zube, stomatolog može i izliječiti one sa karijesom i da očisti zubni kamenac, koji se posebno nakuplja u trudnoći . U trudnoći se mogu i vaditi zubi, kao i inače, uz lokalnu anesteziju. Za popravke i vađenja doktori kao najbolje vrijeme najčešće preporučuju drugo tromjesečje trudnoće.

• Saznajte o značaju  dojenja i majčinog mlijeka u ishrani novorođenčeta i odojčeta!
Dojenje je veoma važno za pravilan razvoj i rast djeteta i zdravlje majke. Majčino mlijeko je idealna hrana za novorođenče. Svjetska zdravstvena organizacije preporučuje isključivo dojenje, kao način prehrane, do 6. mjeseca, a tek nakon toga uvođenje dohrane. Osim to je način ishrahne, dojenje podrazumijeva i komunikaciju majke i bebe, razmjenu ljubavi i topline, sigurnost, nježnost. Dojiti može velika većina žena, a rješenja problema i poteškoća, sa kojima se suočava veliki broj porodilja, uglavnom su moguća.

Prepoznajte simptome sa kojima se obavezno morate javiti ginekologu!
Doktora morate konsultovati kada imate pojačan sekret, svrab, otok, glavobolju, nesvjesticu, vrtoglavicu, krvarenje, gubitak plodove vode, grčeve, trudove, povišenu tjelesnu temperaturu koja traje preko 3 dana, uporno povraćanje, bol pri mokrenju i nekontrolisano mokrenje, kao i ako dođe do pogoršanja postojećih patoloških stanja;

Posjetite izabranog ginekologa posle porođaja jednom u toku prvih šest nedelja, a zatim jednom u toku prvih šest mjeseci!
Prvi pregled nakon porođaja, ako se prije toga ne pojave komplikacije, treba da uslijedi nakon šest sedmica. Tim pregledom se provjerava da li se tijelo porodilje vratilo u stanje prije trudnoće. Ginekolog procijenjuje oporavak pregledajući matericu i ožiljke od šivanja ako ih je žena imala nakon porođaja. Ginekolog će predložiti novi pregled nakon šest mjeseci, kada se radi Papa test i Kolposkopija. Papa test je citološka analiza vrste, izgleda i abnormalnosti stanica vrata materice, a podrazumijeva uzimanje brisa vrata maternice. Kolposkopija je metoda pomatranja vagine i vrata materice uz pomoć pokretnog mikroskopa, koji se zove kolposkop.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply