Trudna sam

Kako sigurno da znam jesam li trudna?

Izostanak menstruacije, mučnina, bolne grudi,često mokrenje ….nijesu sigurni znaci trudnoće. Sigurno znate da ste trudni nakon testa za povjeru trudnoće koji se kupuje u apotekama, ultrazvučnog pregleda ili kada uradite analizu krvi na tzv. hormon trudnoće (Beta HCG).

 

Kada se treba javiti na pregled kod ginekologa?

Kada kod žena koje su imale redovne menstruacije ona izostane 7 dana, može se ultrazvučno jasno utvrditi trudnoća na većini ultrazvučnih aparata koji su trenutno u upotrebi, ali bolje je sačekati da kasni oko 3 do 4 sedmice. Tada se osim potvrde trudnoće, može i vidjeti embrion kod kojeg se registruje srčana akcija. Prvi pregled treba obaviti najkasnije do 12 sedmice.

Kod kojih ginekologa mogu da kontrolišem trudnoću?

Ukoliko imate ovjerenu zdravstvenu knjižicu pravo na besplatne preglede i analize možete ostvariti jedino kod izabranog ginekologa ili kod ginekologa iz privatne ordinacije koji ima sklopljen ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje. Preglede kod ginekologa koji rade u opštoj bolnici i Kliničkom centru možete uraditi jedino ako vas na njih uputi izabrani ginekolog.

Šta znači „izabrani ginekolog“?

Izabrani ginekolog se bira u službi zdravstvene zaštite žena u Domu zdravlja u mjestu stanovanja, veoma jednostavnom procedurom sa ovjerenom zdravstvenom knjižicom. Kod izabranog ginekologa tokom trudnoće koja nije rizična, obavlja se pet preventivnih pregleda. Kod visoko-rizičnih trudnoća dinamiku pregleda određuje izabrani ginekolog prema indikacijama.

Kako se radi ultrazvuk u trudnoći?

UZV se može raditi preko stomaka i kroz vaginu. Kroz vaginu se radi uglavnom u ranoj trudnoći  i ponekad tokom prvog trimestra, kada je beba mala i potrebno je približiti joj se da bi se bolje vidjela.

Kako da znam je li trudnoća rizična?

Visoko-rizična trudnoća je svaka trudnoća u kojoj se trudnica i plod nalaze u stanju povećane opasnosti. Najznačajniji faktori rizika za ovu pojavu su bolesti koje je trudnica imala prije začeća (dijabetes melitus, bolesti vezivnog tkiva, kardiovaskularna oboljenja, arterijska hipertenzija…); bolesna stanja u ranijim trudnoćama i njihov loš ishod; patološka stanja u sadašnjoj trudnoći  (krvarenje u trudnoći, izražena malokrvnost).

Kada treba da se prijavim za „školu za trudnice“?

Tokom prve posjete izabranom ginekologu dobićete brošuru o „Školi roditeljstva- školi za trudnice“. Obično su škole tako organizovane da je potrebno prijaviti se u određenu grupu, kada se dobija i raspored predavanja i vježbi. Sa školom se počinje najčešće od 28. sedmice, a nekada i prije, u prvom tromjesečju trudnoće.

 Koje su najčešće tegobe u trudnoći?

 Mučnina i povraćanje – obično prolazi spontano do 16. sedmice trudnoće;

Gorušica  – obroci treba da budu manji i češći, a ako simptomi ne prolaze nekada se daju ljekovi uz konsultaciji sa izabranim ginekologom;

Zatvor – uobičajna pojava u trudnoći, zbog koje treba jesti češće žitarice, kašastu hranu, koja je topla;

Hemoroidi – za ublažavanje ovih tegoba preporučuju se blage šetnje, manje sjedenje, redovno pražnjenje debelog crijeva, ishrana sa manje začinjenog, ljutog. Ukoliko se tegobe ne smanjuju koriste se standardne kreme za terapiju hemoroida;

Proširene vene-varikoziteti su takođe propratna pojava u trudnoći. Preporučuje se nošenje posebnih čarapa uz konsultaciji sa ginekologom;

Vaginalni iscjedak – fiziološka pojava koja se povećava tokom trudnoće.Ukoliko je propraćen peckanjem, svrabom, suvoćom, neprijatnim mirisom ili bolom pri mokrenju preporučuju se preparati koji normalizuju vaginalnu floru i održavaju njenu kiselost i konszultacije sa ljekarom o liječenju;

Bol u krstima – ukoliko se utvrdi da bol nije povezana sa kontrakcijama materice  preporučuje se umjereno kretanje, plivanje, vježbanje.

Izvor: UNICEF

http://www.unicef.org/montenegro/leaflet_trudnasam.indd.pdf

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply