Seksualni život novopečenog tate

Koliko treba da čekamo prije nego što počnemo opet upražnjavati seks?

Ako pitate ljekara ili babicu reći će vam oko šest nedjelja. Ali, to je stvar izbora; ne čekaju svi toliko dugo i nijesu svi spremni tako rano.

Vjerovatno će partnerka morati da pričeka ako je urađena epiziotomija ili je došlo do cijepanja vagine; potrebno je vrijeme da rana zacijeli. Ali, ako je supruga lako prošla na porođaju, osjetiće se spremnom i ranije.

To je prvi put nakon ogromnog iskustva (porođaja) i morate biti pažljivi i strpljivi. I naravno, ako partnerka osjeća bilo kakve bolove, stanite.
Ako već iščekujete odnos kroz šest nedjelja, ne morate toliko dugo čekati da bi uživali u intimnosti. Postoje načini kojima se čin seksa može nadomjestiti.

Da li je istina da sada ne moramo paziti da ne zatrudni?

Jeste li spremni za drugu bebu? Iako je istina da žena ne može da začne odmah po porođaju, posebno ako doji dijete, nemoguće je predvidjeti koliko to stanje traje. Kada počne da dobija menstruaciju, znači da je plodna oko dvije nedjelje. A ako se igrate ruskog ruleta, moguće je da ste u te dvije nedjelje osvojili džek pot.

Bezbrižni dani, dok je trajala trudnoća i nijeste morali da vodite računa o zaštiti, su prošlost i sada morate razmisliti koja Vam kontraceptivna sredstva najviše odgovaraju. Ako žena doji bebu, najbolji vid zaštite je kondom. Kontraceptivne pilule i hormoni se ne preporučuju. Ako ne prije, onda nakon šest nedjelja, ljekar će pričati sa njom na temu zaštite prilikom odnosa.
Imamo zeleno svjetlo za upražnjavanje seksa, ali supruga izgleda prilično nevoljno.

Da li griješim u nečemu?

Između fizičke i emocionalne spremnosti za intimnost može postojati velika razlika. Iako je prošlo dovoljno vremena, rečeno joj je da može imati seks, ona može biti nezainteresovana. Može se plašiti bola, treba joj još vremena ili je jednostavno umorna. Najbolje što možete učiniti u ovakvoj situaciji je da joj date prostora, dosta ljubavi i pažnje i oslobodite je pritiska. Nekoliko komplimenta u pravo vrijeme takođe ne škodi.

Stavite se na njeno mjesto; tek što je povratila snagu od porođaja, a već je preusmjerena na bebu. Ako doji dijete, tijelo je iscrpljeno. Sve i da ga ne doji, briga o novorođenčetu je težak i naporan posao. Na kraju, ne zaboravite da je prilikom porođaja vaša žena provela sate pokazujući doktorima i sestrama svoje najintimnije djelove tijela.

Dok se prilagođava novoj ulozi, može joj ostati jako malo snage za fizičke kontakte sa vama što ne znači da vas manje voli. U stvari, mnogi parovi kažu da je period nakon porođaja najromantičniji iako nema seksualnih odnosa.

Kako da partnerki vratim staro raspoloženje?

Udvaranje je prava riječ; morate obasipati suprugu pažnjom i ljubavlju isto kao dok ste se zabavljali. Oboje ste doživjeli ogromnu promjenu u životu, i dokle god se volite, prolazite kroz proces zaljubljivanja u novu osobu koju ste zajedno stvorili.

To može biti izbezumljujući, očaravajući i iscrpljujući period za oboje. Dok hormoni i tijelo supruge rade stvari koje nijesu nikada prije, vi dešifrujete zbunjujuće bebine signale izlazeći na kraj sa nedostatkom sna i učite da beba predstavlja radost i stres kako porodici tako i vezi sa partnerom.

Ako ste spremni za seks, a ona nije, ključ je udvaranje. Neka stvati na početku budu jednostavne. Počnite od grljenja i maženja pošto to može biti jedini izvodljiv način usljed umora i obaveza. Podsjetite je da je jako privlačna, neka se osjeti ženom, ne samo majkom. Biće potrebno malo vremena, ali seks će zaista opet postati dio vaših života.

Spremni smo za veliku noć. Nešto što treba da znam?

Jedan od malih trikova prirode je da žena tada teško ovlaži, posebno ako doji. Ne mislite da nije uzbuđena, ali ipak koristite lubrikante. Ne žurite, nađite udoban položaj i pustite ženu da vodi igru. Možda je još uplašena od bolova i seks doživljava drugačije.
Beba će Vas sigurno prekinuti nekoliko puta. Bez obzira da li je vrijeme za dnevno spavanje ili je pola noći, beba će se probuditi tačno kada ne treba. Dobro došli u svijet roditeljstva.
Izvor: Blic

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply