A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Vantjelesna oplodnja (IVF) Crna Gora
05/09/2011
4:09 pm
miss Fuller
Guest
Guests

Drage dame,

hajde da malo razmijenimo iskustva o ovoj temi… Zasto svi da zurimo kod ovog ili onog doktora a nismo pre toga upoznate sa svim ‘neiskustvima’ koje nas iscekuju. Pisite sta mislite o tome, sta vam se desilo, recite mi sta da izbjegnem a sta moram da uradim.

Za pocetak cu vam ispricati sta se meni desilo:

U kratkim crtama:

  • predlozene 3 inseminacije-uradjena jedna
  • konzilijum odobrava ivf zbog loseg spermograma
  • radim ivf na  Cetinju kod dr Motrenko
  • ostajem trudna ali vanmatericno
  • operisu me hitno u KBC -u  i odstrane oba jajovoda

Sada razmisljam kuda i kod koga da se opredijelim da ponovo odradim IVF jer prirodnim putem vise nije moguce sada zbog mene!

12/09/2011
9:49 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Jako mi je zao kad procitam ili cujem za ovakva iskustva…ne mogu ni zamisliti kroz sta si prosla…

kao prvo- zasto inseminacije kad je bio los spermogram??? pa i laiku bi trebalo biti jasno da je to gubljenje vremena…jasno je da je takva procedura, ali ne bi trebala biti u svim slucajevima, pogotovo ne kad je los spermogram  (npr kod mene je to preskoceno, rekla sam necu i tacka. )

drugo- ja sam radila na LIFE-u , imam samo dobra iskustva, a odlucila se na osnovu tudjih dobrih iskustava Smile  preporucujem dr Cejovica. 

i jos ovo, jednom postignuta trudnoca je jako dobar znak za sljedeci postupak! Ja ti zelim uspjeh sto prije!

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

06/10/2011
12:49 pm
monta
Guest
Guests

Mamika, i ja sam radila inseminaciju iako je spermogram ne da je bio los nego ocajno los. I to isto u Life-u. Tek swimup metodom se vidjelo pravo stanje spermograma, na obicnim nalazima je bio na granici.

06/10/2011
2:38 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

monta, napisi nesto o toj metodi, nisam upoznata…po svemu sto sam ja znala inseminacija mi nije bila ni na kraj pameti .  da li je ta metoda radjena samo da bi se doslo do pravog stanja spermograma ili sta vec? zasto se onda ne preporucuje svima radi boljeg uvida u stanje “plivaca”, i cemu onda klasicni spermogram ako ne govori pravo stanje??

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

06/10/2011
2:51 pm
monta
Guest
Guests

To isto sam se i ja pitala… Zasto klasicno raditi spermogram koji pokaze da ima 20 miliona spermatozoida ili vise, koji isto pokaze da je npr 10 miliona pokretnih, ali ne pokaze koliko ih je progresivno pokretnih. 

Broj progresivno pokretnih spermatozoida moze da se vidi samo swimup metodom, sto znaci da se sperma tretira nekim posebnim sredstvom, i pomocu toga izdvoje se na povrsini samo progresivno pokretni. Sto znaci da su to oni spermatozoidi koji se krecu pravom linijskom putanjom.

To mi isto nismo znali, ni dr nam nikad nije rekao da se uradi spermogram po toj metodi, tek kad smo dosli na inseminaciju saznali smo kakvo je zapravo stanje. Da od onih npr 20 miliona pokretnih, progresivno pokretnih je samo 800 000 sto je ne malo, nego premalo.

Mislim da je to bio propust ljekara, ne da mislim nego jeste. 

Da pojasnim jos malo, kad se radi normalna analiza sjemena, br pokretnih je br pokretnih spermatozoida, ali se ne zna da li su oni pokretni u mjestu ili su pokretni po pravoj liniji. Za oplodnju bilo prirodnu ili inseminaciju, potreban je dovoljan br progresivno pokretnih spermatozoida. Tako da ako neko ima 30 miliona pokretnih sperm. a oni su pokretni u mjestu, je isto kao da nema ni jedan, sto se tice prirodnog zaceca ili pak inseminacije.

06/10/2011
4:40 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

spermogram smo radili u hema lab i bio je detaljan:zivih, pokretnih, progresivno pokretnih, zdravi, osteceni itd…ne znam sad sve napamet, ali mogu naci. cijena je bila mislim oko 20 eur.

na life ista cijena ali ne toliko detalja…radili smo na oba mjesta radi provjere.

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

08/12/2011
2:20 pm
Mashina mama
Guest
Guests

miss Fuller said:

operisu me hitno u KBC -u  i odstrane oba jajovoda

Sada razmisljam kuda i kod koga da se opredijelim da ponovo odradim IVF jer prirodnim putem vise nije moguce sada zbog mene!

 I ja sam odstranila oba jajovoda sa svojih 25 godina , doduse zahvat sam  radila sam na Kodri (Dr. Luka Andjelic )  i posle 3 mjeseca ostala u drugom stanju zahvaljujuci Dr.Nebojsi Cejovicu,Darku Pajovicu i kompletnom osoblju klinike Life ! 

Preporucujem ti ih od srca!!!!

28/02/2012
3:13 am
dama
Guest
Guests

Kada se put do materinstva pretvori u dolinu suza, punu prepreka, lutanja, pogrešnih koraka i ćorsokaka, potrebno je mnogo hrabrosti, upornosti i snage da se stigne do cilja. Vantelesna oplodnja je sve rasprostranjeniji metod koji mnogim parovima daje nadu, ali ih stavlja i pred velika iskušenja i razočaranja. Podrzimo jedni druge na fb https://www.facebook.com/podrzi

13/01/2013
1:18 pm
dacca
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 7
Member Since:
09/10/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Ja sam odradila vto u Life, na svu srecu uspjesno. O GOSPODI iz Life-a, sve najljepse od srca i HVALA im do neba!!!!

13/01/2013
1:32 pm
dacca
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 7
Member Since:
09/10/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

U braku sam od 2007.. prve dvije godine smo se pazili, jer sam ja htjela da rijesim posao, aLI… kako to nije islo, zahvaljujuci nekim ljudim (neljudima), mi smo rijesili da poradimo na potomstvu. Medjutim…prc, kad nesto zelis ono nece… barem je to slucaj kod mene. Dvije godine sam se vucarala po doktora, vremena, nervozr, para, pobrkala sam hormone, mm spermogram varirao od laboratorije do laboratorije, od 15 mil do 91 mil, mozete d amislite. Meni je receno da sam sa 27 godina usla u menopauzu itd….

Mi smo skratilli pricu, odradil;a sam jednu glupu inseminaciju i rijesili se na VTO. Mozda smo se lakse odlucili jer smo uz kumove sve to prosli. Digli smo kredit i krenuli… 

Dr Cejocic mi je na osnovu nalaza rekao da sacekam i da sam mlada za ivf, rekao je da ima potrebu da mi kaze da po nalazima ni mm ni ja nismo za vto. mada samo mi to rijesili i stavili tacku. Predlozio mi je IUI swim up metodu, ali mi mo bili ograniceni novcem, znala sam da se koriste skupi hormoni i za to, a ako ne uspije, kao sto to uglavnom ne uspijeva (blago onome kome da), rekli smo NE. On se isto ogradio i rekao i da mi ne obecava uspjeh iako su nam nalazi dobri… ja sam se nasmijala i treci puty mu rekla ,,Doktore, mi smo rijesili!!!“ 

Zamislite psihu,prvi put mi je u zivotu kasnila menstr. kada smo rijesili (nisam ocekivala da sam te srece i da sam trudna),naprvaila se neka cista i odlozi;la menstr za 6 dana. dr mi je dao microginon u sledecem ciklusu, i kao sto je trebalo dobila sam nakon 27 dana. Drugi dan sam pocela saGonalim, primila sam ih ulupno 1 200 IU, 4 orgalutrana i ovitrele (stop ineksciju). Nakon 2 dana zakazana aspiracija. Moj kosmar!!!! Nisam htjela da pozajmim 150 eura za anesteziju i rijesila sam da to mogu a izdrzim, aLI CryCryCryCryCryCryCry

Izvadjene su 6 jc, dr kaze korektno. Strijepnja 1… Zvali su me za dva dana da treci dodjem na ET. To je bio ponedeljak. vracena su mi tri Embriona (2 osmocel i 1 sesto celijski) Odlazim kuci, lezim nedelju dana i cekam jos ONIH nedelju. STRIJEPNJA 2. Boze jesam li?

Stize nalaz bete HCG 203. Meni je bilo lose, jer sam mislila da treba da bude preko 500.

akon dvije nedelje idem kod dr Cejovica, na UZ i kad smo culi srce, cestitta nam oboje, a zamislite poklon za moj rodjendan SRCE moje bebe Smile

Znaci ostaje mi da uzivam u trudnoci, uprkos mucninanma koje su se javile u 9. oj nedelji.

Sada ide prica za drugu temu… Prokrvarila sam u 11. nedelji…

26/09/2013
1:24 pm
mama80
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 8
Member Since:
17/09/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

ja sam radila VTO u martu i nije uspjelo Cry pridrzavala sam se uputstva ljekada da lezim 5 dana, a ja sam i onih 10 do Bhcg-a odmarala i nijesam radila nista opterecujuce, ali opet nije uspjelo.

sad sam na programu za drugi pokusaj, pijem mikroginon, a onda idem kod dr. Cejovica koji je radio i prvu VTO (nijesam htjela da ga mijenjam) na UZ da vidi stanje i da se dalje dogovorimo, ocekujem da ce mi dati diferelin, tako mi je nagovijestio, a onda sve one ostale “bockalice” koje idu nakon toga.

 

interesuje me da li neka od vas moze da mi kaze mogu li nekako da uticem na to da povecam uspjesnost VTO??? postoji li nesto sto bi potpomoglo da se embrioni lijepo ugnijezde???

 

28/09/2013
9:04 pm
Margaret F
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 4
Member Since:
23/06/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

 

 

ja sam se raspitivala na hiljadu mjesta. Najnovije mi je da hormoni mnogo bolje rade i reaguju na terapiju zahvaljujuci indijskom orascicu. Tako …makar grickajte nesto.

Od drugih stvari nema apsolutno nista.

 

 

 

28/09/2013
9:21 pm
Margaret F
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 4
Member Since:
23/06/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

ja sam drugu radila u Life-u, nazalost nije uspjelo. U tom periodu se prehladih. toliko sam kasljala i kijala da sam znala da nece uspjeti. Sve rijeci hvale za doktora , ali kada sam cula da je Motrenko pocela tamo raditi zamolila sam dr Cejovica a mi ona ne prilazi. Dosta je ucinila svojom stucnoscu za mene. Naime, zaboravila sam reci da dok sam krvarila nekih 7-10 dana ona nije htjela da me primi, koliko sam samo zvala, odbijale su me one sestre govoreci da je to normalno….zamislite to !!!!

 

01/10/2013
2:00 pm
milicica88
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 258
Member Since:
28/09/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Postovane dame… 

ja sam nova na forumu,ali imam slican problem… Ja i suprug imamo problema sa zacecem,problem je veoma,veoma los spermogram… po preporuci ljekara pio je proxeed kesice i razne vitamine skoro godinu dana ali se nije nista znacajno popravio spermogram… Tako da od nade i zelje poceli smo psihicki da se opterecujemo,pogotovo ja,i poceli smo razmisljati o vantjelesnoj… ali ne znam gdje,sta,kako… i pri tom me je uzasno strah od svega toga… po iskustvima drugih svi kazu u life kod dr. motrenko… ne znam da li vi imate neki drugi predlog,savjet…

01/10/2013
8:34 pm
mamagaga
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 247
Member Since:
15/12/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

mama 80 evo odprilike stvari kojih se treba pridrzavati

– Vitamini C i E (da biste obogatili tecnost koja okruzuje i hrani vase jajne celije). 
– Cink (veoma bitan za proizvodnju hormona) 
– Magnezijum i vitamin A (značajani za proizvodnju jajnih celija) 
– Selen i magnezijum (da biste poboljsali sanse za uspeh oplodnje) 
– Gvozdje i ko-enzim Q10 (da biste obogatili zidove materice) 
– Vitamini C, E i cink će vam takođe pomoći da se brze oporavite posle vadjenja jajnih celija i da budete potpuno spremni da primite embrione. 
– Kompleks vitamina B će pomoći vasem telu da savlada stres. 

-Maticna mlec (zbog kvaliteta i broja jajnih celija kao i svega ostalog na sta maticna mlec utice) i Ginkocel (ili neki drugi preparat na bazi ginko bilobe) 120 mg dnevno do dana kad se prima Pregnil. 
-Nakon ET – baby Aspirin 100 mg.

-Omega 3 masne kiseline su od izuzetnog značaja – preporucujemo 2 DHA dnevno (za hormonsku ravnotezu i zdravlje jajnika), a u periodu
kada se priblizavate IVF postupku povecajte dozu na 4 dnevno (tokom postupka). 
Pijte najmanje 2 litre vode na dan (filtrirane ili flasirane) 

Nedostatak proteina u vasoj ishrani može dovesti do proizvodnje manjeg broja jajnih celija. Vodite racuna da svakodnevno unosite adekvatnu kolicinu proteina ( oko 60 mg). Najkvalitetnije namirnice koje sadrže proteine su: jaja, soja, meso, riba, pasulj, leca 
Izbegavajte da jedete previse mlecnih proizvoda i uvek jedite organsko meso. 

Posle ET jesti ogromne kolicine pomorandzi i mirovanje 3-5 dana u polusedecem ili lezecem polozaju. 

Izbegavajte – cokoladu, slatkise, slane grickalice, preradjene namirnice, kafu, caj , koka kolu, sve penusave napitke i alkohol. 

Takođe izbegavajte: 
– kafu (moze 1 dnevno) i cigarete
– podizanje teskih stavri 
– naporno vezbanje 
– suncanje, saune, djakuzi, i tople kupke (istusirajte se umesto toga).

to su savjeti koje su moje dvije prijateljice koje su doduse u srbiji radile Vto nisu svega doslovce al pomorandze da vitamine c, e cink.. baby aspirin preporucen jednoj … sta jos prije postupka jele su ananas dobar za endometrijum i brazilski orah 6-7 komada.. e samo ne znam za ovaj sok konkretno sta je moram pitati i ove masne ksijeline al vjerovatno bi u apoteci znali…

01/10/2013
9:24 pm
spajas78
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 2
Member Since:
01/10/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Pozdrav svima! Nova sam na forumu, i nova u svemu ovom. Naime prije nekih mjesec dana dijagnostifikovana mi je smanjena ovarijalna rezerva (nizak nalaz AMH visok FSH). predlazu direktnu VTO bez prethodnih pokušaja inseminacije. Ima li neko sličnog iskustva. Inače imam 35 godina.

02/10/2013
9:00 pm
monta
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 73
Member Since:
06/10/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

mama80, radila sam dvije VTO do sad i obje su se zavrsile sa biohemijskom trudnocom. Jedino sto ti moze pomoci jeste da budes maximalno opustena, da ne razmisljas o neuspjehu i da ne lezis 10-15 dana jer za tim nema potrebe. Materici je potrebna krv i cirkulacija mora biti dobra,d akle lezanje nije dobro. Radi sve uobicajeno kao da ni nisi bila na vto. U susutini tu ti nema neke velike filozofije, sto god da uradis kad hoce hoce, kad nece dzaba ti je na trepavice da dubis. Zato i kazem, opustenost prije svega i normalne aktivnosti kao i prije toga. 

Spajas78 doktor vjerovatno zna kolika ti je uspjesnost sa inseminacijom, zato i predlaze vto. Kod inseminacije se ne koriste isti hormoni kao kod vto, samim tim dobije se manji broj jajnih celija, a ti ionako imas smanjenu rezervu istih, iz tog razloga preskace inseminaciju. 

30/10/2013
10:06 am
milena89
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 7
Member Since:
01/09/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Mamagaga, ovaj post je fenomenaln! stvarno svaka čast! sve što treba na jednom mjestu :-) ! ja se ovih savjeta pridržavam od trenutka kada sam ih pročitala!

danas u 14 i 50h mi je zakazan embriotransfer! 

 

Ljubim Vas!

30/10/2013
9:02 pm
mamagaga
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 247
Member Since:
15/12/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

milence mislim na tebe
i navijam jakoooooooooo

04/11/2013
12:23 pm
Tijana V
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 27
Member Since:
13/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Milena drzimo fige :) , javljaj kako je proslo

Lilypie Fifth Birthday tickers

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
9 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…