PCOS i IR (insulinska rezistencija) | Začeće | FORUM

Objavljeno: 10.10.2010, 17:23h

A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_Related Related Topics sp_TopicIcon
PCOS i IR (insulinska rezistencija)
Tags: PCOS
02/03/2012
12:23 pm
Leptiric
Guest
Guests

Dragi svi,

 

Vidim da na forumu jos uvijek ne postoji ova teme a mislim da je jako znacajna i sve cesce prisutna.

Od 18-te godine postavljena mi je dijagnoza PCOS sindrom i prosla sam razne terapije bez ikakvih rezultata. Menstruacija neredovna, gotovo da je i nema, svi propratni simptomi PCO prisutni, kontraceptivne pilule koje su bile dio terapije u ranijim danima, nijesu imale efekta, cak bih rekla da su mi i odmogle, jako tesko sam ih podnnosila a pila sam Diana 35 i Yasmin. Nemam ovulaciju

Od prosle godine pokusavam ostati trudna, sad mi je 29, i to me podstaklo da budem upornija i da pokusam pronaci doktora koji ce mi zaista posvetiti paznju i pomoci da rijesim problem ali bez uspjeha. Ne treba da pominjem da su savjeti do srednjih 20-tih isli u smjeru da ce se sve samo vremenom srediti!!!??? i slicnih gluposti. Vec duze vrijeme sama istrazujem , citam, pitam doktore po forumima i mogu vam reci da mi je to jako pomoglo.

Na osnovu iskustava drugih koji imaju iste simptome kao ja odlucila sam da uradim kompletnu analizu hormona, OGTT test , HSG itd i pokazalo se da imam insulinsku rezistenciju. Razumjela sam da to moze biti jedna od prepreka da cure sa pcos ostanu trudne. Hormonske analize pokazale su odnos

FSH 5,8, LH:8,8 sto je pokazatelj PCOS-a, povecan tostesteron ( nemam ovdje papire pa ne znam tacno koliko) dok su nalazi OGTT slijedeci:

Insulin: 6,9
I sat: 107,1
II:54.1
Ref.vrijednosti 6-29

GluC: 5.9
I sat: 9.6
II: 5.9
Ref: 3.9-6

HSG je pokazao prohodnost jajovoda, sto je bila odlicna vijest i iznenadjenje za mene.

Sad sam na teraciji Siofor 3×500 i nadam se pozitivnom ishodu.

 

Izvinite na duzem postu ali htjela sam sto krace da podjelim svoje iskustvo, sigurna sam da nas ima puno sa slicnim problemima i zeljela bih da razmjenimo iskustva ovjde.

02/03/2012
12:56 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Ja imam PCOS i insulinsku rezistenciju, ali kod mene je sve nekako krenulo trudnocom i poremecajem funkcije stitne zlezde.

Sad, verovatno sam IR imala i ranije, pre trudnoce, ali problema sa PCOS tada nisam imala.

Pitanje je sta je sta izazvalo, da lisu  hormoni stitne kumovali svemu tome.

Sada sam na terapiji Diane pilulama, pa cemo videti

17/03/2012
9:05 am
mamagaga
Guest
Guests

Leptiric Ana..evo da Vam se javi jedna koja je u ovom problemu od poodavno

uz to sto sam posle prve trudnoce dodala IR (jer se nisam pazila) i hipotireozu. Al sve se da rijesiti samo treba strpljenja.
Ja dugujem zahvalnsot dr Boljevicu koji je na vrijeme mogu reci odmah otkrio moj problem i endokrinologu Djogu koji mi je savrseno pogodio terapiju. Nakon odradjenih hormonskih nalaza i insulinemije dr mi je savjetovao da pocnem sa metforminom od 850mg. onda sam krenula na folikulometrije i doktorka mi povecala na 1000 mg. dnevno sto se ispostavilo kao dobra kombinacija. Tog dugackog ciklusa ovulacija mi je bila 30-ti dan osigurana pomocu jedne doze pregnyla od 5000 i eto dosle moje dvije crtice posle punih 20 mjeseci pokusavanja.

Moram vam jos reci da sam prvi put ostala trudna iz prve bukvalno isti mjesec sto mi niko od ljekara nije mogao vjerovati. Doduse bila sam lakska za nekih 20-ak kg. i redovniji ciklusi pa je to vjerovatno bio razlog sto sam imala redovne ovulacije … Kod nas sa ovim problemom potrebno je dovesti hormone u ravnotezu potom pratiti ovulaciju tj. odrediti plodne dane i ukoliko je spermogram ok. mislim da ima dosta uspjeha za brzo zacece. Neko se cudi al meni je tsh u vrijeme zatrudnjivanja sigurno bio preko 3.5.. tako da eto ja sam uspjela zatrudnjet iako nije bio u granicnoj vrijednosti do 2.. Cure moje samo hrabro nadjite dobrog endokrinologa u kojeg cete imati povjerenja da Vam odredi neophodnu terapiju i nekog razumnog ginekologa koji ce se potruditi da folikulometrijom odredi plodne dane.. jer sve druge metode meni su se pokazale kao jako nepouzdane.

Eto oduzih ja al se nadam da sam vam dijelom pomogla ako vam treba bilo kakav savjet tu sam..

08/07/2015
10:05 am
monta
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 73
Member Since:
06/10/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Zdravoo svima 🙂

Podizem ovu temu jer sam skoro otkrila da imam insulinsku rezistenciju, poslije 10 godina lijecenja 😉

Voljela bih da ako vas jos ima sa ovim problemom, podijelimo svoja iskustva. 

Insulinska rezistencija ide ruku pod ruku sa policisticnim jajnicima, tako da u 90% slucajeva zene sa policisticnim jajnicima imaju i insulisku rezistenciju. 

Za one koje ne znaju, insulinska rezistencija dovodi do neplodnosti, jer zbog nje ciklusi budu produzeni, neredovni, bez ovulacije. 

Kasnije, ako se ne otkrije i ne povede racuna o insulinskoj rezistenciji, vrlo vjerovatno moze da se dobije diabetis tipa II. 

Sto se tice anovulatornih ciklusa i neredovnih menstruacija, stanje se regulise tabletama metformina, kao sto su Glukofaz, Siofor itd… Vrlo brzo poslije pocetka terapije ciklusi se regulisu i zene uspijevaju da ostanu trudne prirodno. 

Insulinska rezistencija ne znaci da automatski imate i diabetis, nego IR vodi ka njemu.

Otkriva se jednostavnim testom, koji se naziva ogtt test. 

 

Nadam se da cete se javiti i da cemo razmijeniti misljenja i iskustva.

Pozdrav

08/07/2015
5:05 pm
Avatar
vasilisa777
Forumaš(ica)
Members
Forum Posts: 122
Member Since:
26/03/2015
sp_UserOfflineSmall Offline

Pozdrav Monta, nazalost,mislim da nas ima dosta sa ovim problemom..

meni su dijagnozu postavili jos u pubertetu, imala sam redovan ciklus mozda godinu,nepune dvije,a onda je izostao punih sest godina,negdje od dvanaeste do osamnaeste,uz to gojaznost,maljavost i sve sto ide u opisu toga,od osamneste sam pocela sa terapijom,na pocetku orgametril, onda diana 35 i metformin par godina,ciklus se regulisao,tezina se drasticno smanjila,sve nabolje..

medjutim,sad sam u dvadesetim,ja i suprug smo se odmah posvetili provjerama i analizama oko potomstva i posto je kod njega uocen problem sa pokretljivoscu,probali smo kratko sa nekim tabletama i cajevima a onda se ipak odlucili za vto..meni nisu nikad pratili ovulaciju,pretpostavljam da je mozda i tu postojao problem..svakako,sad su mi opet vrijednosti insulina povisene,mada su tezina i ciklus u redu,dr.djogo mi je naglasio da nikako,ali nikako ne koristim ni jedan proizvod od bijelog brasna,nista od slatkisa,od voca sve izuiev banane,ananasa,smokava i grozdja..

cekam transfer embriona u arsu,s obzirom da sam zbog pcos i mladjih godina imala hiperstimulaciju jajnika,tako da su morali napraviti pauzu,ali cu terapiju pcos-a nastaviti i kasnije,kaze dr.da nije opasna ni u trudnoci..

kazu da ishrana ima ogromog udjela u ovome i da najvise mozemo same sebi pomoci ..pisite savjete,predloge,sve sto znate,ne kosta nista sem malo vremena i dobre volje a mnogima moze pomoci..

09/07/2015
12:35 am
monta
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 73
Member Since:
06/10/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Vasilisa drago mi je da si se javila 🙂

I ja sam na glukofagu, polako ga uvodim, Pocela sam sa 250mg, sad sam na 500mg uvece, jos koji dan i uvescu i jutarnju tabletu.

Ono sto ja znam, a sto mi tesko ide jeste da treba da se koriguje ishrana. Nikako ne uspijevam u tome, bar ne onako kako ja mislim da bi trebalo.

Bijelo brasno sam izbacila, slatkise za sad smanjila, voce jedem jabuke, breskve, nektarine, borovnice i visnje neograniceno.. mislim ne vodim racuna kao sa drugim vocem. 

Nama je vrlo bitno da jedemo hranu sa niskim glikemijskim indexom, tu me buni hleb 🙂 

Hleb bez glutena ima bas visok GI, kao i kukuruzni, bijeli je katastrofa, i nasla sam da najmanji GI ima razani hleb.

Doktroka kod koje sam bila u Bg mi je rekla da izbacim bijelo brasno, slatko i mlijecne proizvode. Ja sam i vegetarijanac, ne jedem meso ni ribu, tako da ako bih izbacila i mlijecne prozvode ja ne znam sta bih jela 🙂

09/07/2015
4:25 pm
Avatar
vasilisa777
Forumaš(ica)
Members
Forum Posts: 122
Member Since:
26/03/2015
sp_UserOfflineSmall Offline

Zaista nezgodno..meni dr.nije spominjao mlijecne proizvode,samo bijelo brasno i secere,mada i ne razumijem kakva je stetnost u mlijecnim proizvodima,pogotovu sto za njih nema zamjene..ima toliko zdravih materija u njima,da mi se cini da bi veca steta nego korist bila ukinuti ih..

vazna je i fizicka aktivnost,treba dosta hodati..to makar mozemo:) hleb mi je preporucen crni,ali bilo koji od njih svakako treba u ogranicenim kolicinama..ako imas problem sa ovim,odrezi parce i ostalo skloni sa stola,meni uspijeva:)

ja pijem metformin od 500mg ujutru i jos 500mg uvece, stalno posle jela..ne veceram,ali zato kasnije rucam,nije naporno,cak i ne osjecam,vec duze vremena sam tako navikla,a i to sa slatkisima,probaj da malo duze ne jedes,posle ce ti biti sve sto probas slatko prejako i smetace ti,bas sam citala o tome,a i probala..mozda ti sad djeluje nevjerovatno,ali stvarno je tako

cini mi se da je najvaznije zdrave navike prihvatiti kao stil zivota,kao nesto spontano i svakodnevno,jer ako se pretvori u formu dijete ili neceg trenutnog na oroceno vrijeme,ne moze dati rezultate. Sem toga,ovaj problem treba dugorocno drzati pod kontrolom,zato sto nije rijec samo o eventualnim problemima sa zacecem nego i o cjelokupnom zdravlju,pogotovu zbog opasnosti od dijabeta.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
15 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
2 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Komentari

Gledaj