A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Šta mi je potrebno za novorodjenče?
05/02/2012
5:45 pm
NemAna
Guest
Guests

Da se nadovežem na Majin post, mislim da je to br 62.

05/02/2012
6:01 pm
montenegrina
Guest
Guests

Ok,hvala Smile

05/02/2012
7:21 pm
bubica
Guest
Guests

NemAna,hvala.

ipak moja beba je odlucila da joj je bolje da klopa nocu Wink.

ali evo upravo sada je odbila obrok u 16h,malo sikila i pojela dohranu tek u 19h i evo je spava,ludilo,a ja taman pomislim,evo nas uhvatili ritam na tri sata,kad ono -trt!Cry

05/02/2012
7:24 pm
bubica
Guest
Guests

montenegrina,obavezno vece brojeve,kao sto rece NemAna 62 i ja bih ti preporucila i dva kom. od 68 bodica,vrlo brzo ce ti koristiti,zbog sirokog povoja,a i kad su jako mali,lakse ti je rucice da uvuces u veci i siri rukavLaugh.

05/02/2012
7:41 pm
Tijana
Guest
Guests

4ti put mi refreshuje stranicu i nema više mog komentara Cry

ja sam uzela sve veći br, jer je bebac još u stomaku blizu 4 kg. računaj da ćeš sota toga i dobiti na poklon.

Važno mi je bilo da uzmem pamučne stvari. Pamučno ćebence sam našla samo u PC Jevrić i koštalo je nekih 23-25 EUR. Tamo uzeh i posteljinu 28EUR, jer je prošlogodišnji dizajn 30% 😀 😀 😀 a sviđelo mi se i što se jorganska navlaka skida.

U tuzima jeste jeftinije, ali i cijene variraju i razlika je u proizvođačima. Pelene obavezno traži da ti daju da pipneš, mada mi se nije svidio pamuk benkica i sl. Imaju proizvodnju iz SRB, ali nešto iz Novog Pazara, pa i nije najsjajnije. A turski pamuk za ove osnovne stvari je baš loš (pelene, benkice…)

Ono što je ultra jeftino tamo su komplet korpa, kengur i torba za nekih 20EUR…

Gintaš je malo skuplji, a stvari su iste. Ima 1 žena, na samom kraju reda, ako ulaziš od strane kruznog toga to je na početku drugog reda. kod nje su ok cijene, a i ok je roba…

pored ovog ranije pobrojanog trebalo bi uzeti makaze za noktiće, set za kosicu (četka i češalj), mušemicu za svaki slučaj, i to je to.

Nijesam pobornik kosili kozmetike, nikako mi se pokazala. Uzela sam chicho za početak, pa ćemo vidjeti što ćemo kasnije.

Razmišljala sam da je zima, da nećemo do kraja marta posebno izlaziti, bez do balkona, pa nam ne treba nešto puno robice, jer ne toplim đecu inače…

Kad ti je termin?

 

P.S. Obje ćerkice su prestale da se bude tokom noći sa navršenih mjesec dana. Prvu sam dojila, druga se podigla na 2/3 domaću kravlju vareniku. Zadnji podoj je bio u 24h, a spavale su mahom do 9 ujutru. Ipak nijesam imala praksu da ih presvlačim tokom noći i prekidam im san. Napredovale su izuzetno. Tako bez brige 😉

05/02/2012
7:54 pm
bubica
Guest
Guests

Wink hvala Tijana.p

05/02/2012
9:31 pm
montenegrina
Guest
Guests

U aprilu mi je termin.Hvala puno na informaciji18

05/02/2012
9:32 pm
montenegrina
Guest
Guests

Bubice,havala ti.Srce si Kiss

05/02/2012
9:54 pm
NemAna
Guest
Guests

Bubice,

 

na nama je da pratimo ritam bebica. Smile Moj sin se do godine budio po noći. Sisao je nekih 5 mjeseci, a onda sam i kašice uvela. Sisao je do prije neki dan. Ali, recimo, on jesam imao ritam na 3 sata. A što se tiče vode i čaja, meni je žena koja je bila sa mnom u sobi nakon porođaja rekla da mu dajem makar po kašičicu dnevno jer je majčino mlijeko jako za bebine glasne žice. Poslušala sam je, i nije škodilo.

05/02/2012
10:12 pm
Kristina M
Guest
Guests

ne bih da pametujem, ali moram da se ukljucim jer mi je dojenje omiljena tema o kojoj znam po nesto. A  i opet ovo nije bas prava tema za ovo sto cu pisati, ali rizikovacu da doprinesem haosu u raspodjeli tema na forumu 🙂

Ono sto sigurno znam je ta ta zena koja ti je to rekla, mnogo grijesi. ne kazem da je greska davati vodu bebi, ali vjeruj mi da nema potrebe. ustvarim dojenoj bebi. ona djeca koja piju formule, treba da piju vodu. majcino mlijeko, zahvaljujuci prirpridi koja je sve lijepo i pametno smislila, ima dovoljnu kolicinu vode u sebi, taman onoliku kolika je potrebna bebi. tek kad se krene sa dohranom odnosno sa dodvanjem cvrste hrane, od sestog mjeseca, pocinje se sa vodom. majcino mlijeko ni na koji nacin ne moze da steti bebi, ali ni na kojim, niti njoj niti glasnim zicama. A evo i odgovora dr Dakic na jedno od pitanja koje smo joj postavili u kratkom intervjuu nedavno, upravo zbog ceste zablude da se bebama daju voda i caj.

Roditelji.me: Da li beba koja sisa treba da pije vodu, čajeve, sokove?

Dr Dakić: Beba koja dobro sisa nema potrebu za vodom i čajem osim u veoma toplom ljetnjem perodu. Sokovi se bebama ne daju prije 5 mjeseci.

05/02/2012
10:27 pm
NemAna
Guest
Guests

Razumijem, naravno. Ima logike. Ona mi je rekla da je njena kćerka kasno progovorila baš zbog toga. da li je to istina ili nije, ne znam. Kao što rekoh, to nam nije poremetilo dojenje. napredovao je extra, tako da, eto, tako sam uradila. Sokove npr. kupovne ne dajem. A što se tiče doktorke, proble, je što svako odnjih ima svoju ideju. Meni je npr. oktorka u savjetovalištu rekla da bebu isključivo stavljam  da spava na boku do 6. mjeseca. A on je već u drugom spavao kako on želi( ja sam  stavljala urolani peškir iza njega, a njega na bok, ali on ga odgurne i spava na ledja). Mišljenja se razlikuju. Meni je bitno da mu time  nisam nanijela štetu.

05/02/2012
11:35 pm
bubica
Guest
Guests

hvala na odgovoru,evo i ja se trudim da ispratim svoju bebu,koiko god da panicim ka dnesto ne ide kako sam ja zamislila! a onda shvatim da ona ima svoj ritam,da ne mogu nikako ja da joj nametnem “70-90ml na tri sata” rezim.

jako mi je zao,ali gubim mleko od proklete revizije i imam da joj dam,mozda po tri puta dnevno da sisa,ne vise od 40ml,tako da sam ljubomorna na vas koje uzivate sa svojim bebicama…ali sta da radim,primorana sam na dohranu…

 

montenegrina- nema na cemu,pitaj sta te zanima,daleko sam od strucnjaka,ali znam kako se osecas i kakva te sve pitanja muce u trudnoci,o periodu “posle”…Laugh

koliko sam samo ja imala pitanja,sta i kako…uuuuuuuuuu

06/02/2012
8:22 am
Kristina M
Guest
Guests

Bubice, dok god imas mlijeka, mozes da normalizujes laktaciju odnosno relaktaciju. To je jedan malo teži proces, ali ipak izvodljiv. Prvenstveno ti moze pomoci izmlazavanje, jer ces na taj nacin povecavati kolicinu mlijeka. Svaka kap adaptiranog mlijeka smanjuje proizvodnju tvog mlijeka. laktacija funkciuonise na principu ponude i traznje, koliko beba sisa toliko se mlijeka stvara. Ako ti treba pomoc oko toga odnosno kako uspjesno doci do dovoljne kolicine mlijeka za bebu, javi da ti posaljem sve i napismeno:)

06/02/2012
9:03 am
bubica
Guest
Guests

javljam,da mi posaljes napismeno LaughLaughLaugh

06/02/2012
9:30 am
montenegrina
Guest
Guests

Hvala Bubice.

06/02/2012
9:45 am
NemAna
Guest
Guests

Bubice,

Kristina ti je dala dobar savjet. Ne odustaj od sisanja. Ja sam bila na ivici da dobijem mastitis, ali sam bebu ipak stavljala da doji. Stavljaj je kad god zatraži, i izmlazaj se.

06/02/2012
10:02 am
bubica
Guest
Guests

i stavljam je da doji,ali to je na svakih 6 sati da imam nesto da joj ponudim,tada i mleko samo krene,onako kroz majcu mi probije,dok ne dodje do toga ja mogu da se izmlazam do ludila,nema…ali i to sto krene kroz majcu,kad me bradavice kao zapeckaju (bas sam detaljna,znam:),je pola belo,mislim boje mleka,a pola kao voda,ne znam kako da objasnim,verujem da ce “iskusne' razumetiSmile.

mada,mozda da kupim el.pumpicu,mozda ne umem sa aventovom kad mi grudi nisu pune???Confused

06/02/2012
10:16 am
NemAna
Guest
Guests

Boja mlijeka neka te ne brine. Ja sam bila na ivici da dobijem mastitis. grudi su mi bile kao kamen, nije kap mogla proći ni u pumpicu ni beba nije mogla izvući. Ali su me ručo izmlazali. Vrištala sam od bolova, ali nijesam odustajala. 

A zašto joj ne daješ na manje od 6h da doji?

 

Za električnu pumpicu ne znam, meni su rekli da je opasna za grudi. bradavice sam mazala PURELAn mašću. pomogla mi je.

06/02/2012
10:26 am
alba
Guest
Guests

Ja koristim el pumpicu i sasvim mi je ok.s pumpicom moras biti uporna,makar 5min u prazno izmlazaj da bi krenulo.i mazi bradavice,znaju da zabole.sto se mlijeka tice,ono i jeste takvo (zuckasto je samo prvih dana), da vidis kad odstpji malo u frizideru-razdvoji se na tanki sloj masti,bijelog i gotovo cistu vodu. Nemoj da pomislis da to ima veze s kvalitetom. Moj sin je dobijao pp 1200g, a cerkica sad 600-700.

06/02/2012
11:05 am
Kristina M
Guest
Guests

Nista ne brini o mlijeku odnosno sastavu, puno nas je mislilo da je vodnjikavo ali nije ustvari, nego taman kako treba. Inace da znas da je prvo mlijeko koje krene iz dojke u toku podoja vise vodnjikavo, a masniji dio ostaje pri kraju. Zbog toga je najbolja varijanta, dok se beba ne navikne i ne skupi dovoljno snage da brzinski izvuce svo mlijeko da joj se u toku jednog podoja nudi jedna dojka, a druga sljedeci put. Tako ce izvuci i najmasnije mlijek, pa ce duze biti sita i bolje napredovati.

Sto se relaktacije tice, evo ti linka na kojem mozes pronaci Rodin tekst, koji je odlican, a meni je puno pomogao kad mi je trebalo sa cerkicom 

http://www.mojedijete.com/rela…..a-nizbrdo/

Vidjeces da je najbitnije da se sto cesce izmlazavas i da bebu sto cesce stavljas na dojku. Prije podoja, a posebno prije izmlazavanja, stavis toplu oblogu na dojku da stimulises otpustanje mlijeka. Pij puno vode, od litar do dva. Meni je to strasno tesko padalo jer inace ne pijem puno vode, ali sam se nalivala kao prava.

I obavezno bradavice, kad zavrsisi, premazi jednim slojem svog mlijeka, ostace toliko, i ostavi da se osusi, a onda premazi Purelanom, do sljedeceg podoja. Bice malo nadrazene zbog promjene pa da im lakse padne:)

I tu smo za sve nedoumice, otvoricemo i temu u dijelu Dojenje, pa mozemo tamo da nastavimo.

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
18 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…