A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Šta mi je potrebno za novorodjenče?
02/02/2012
3:08 pm
NemAna
Guest
Guests

p.s. nemoj kupovati neke skupe posteljine za krevetac,  bačene pare.

02/02/2012
3:17 pm
Nikolina
Guest
Guests

e ovako svaki mjesec dana nesto novo izmisljaju,te ne ove kapi nego ove, pa neta caj nego drugi a do tad ga koristila ,pa svasta nesto…ja sam kupila sve cikovo prvi put,dosla babica kaze ne cikovo nego kosili,pa nevalja kosili nego dzonson… uh da poludis…kako su se prije djeca podizala bez svih ovih preparata i hemikalija-priroda je zakon!

02/02/2012
3:17 pm
montenegrina
Guest
Guests

Ok Laugh

02/02/2012
6:38 pm
alba
Guest
Guests

Pumpicu obavezno trebas imati. Ja sam koristila vakuum Campol (Kikova mi se nije dobro pokazala) i Chicco aspirator. Prva je dobra dok je beba mala za izvlacenje suvljeg sekreta, koji beba moze da ima i bez prehlade. S njom dodju i 2 silikonska nastavka koja sam ja stavljala na aspirator dok je cerkica bila bas mala i prehladjena pa je imala rjedji i obilniji sekret. Aspiratora imam dva i jedan koristim za nju, drugi za sina koji ima 2god. Kosta oko 9e ali se isplati jer rijetko koje dijete prije trece godine nauci da izduvava nos.

Pelene Pampers obavezno. Ja sam probala Huggies i Suprimms(ili kako se vec pise, zaboravila sam) i ne valjaju ama bas nista. Prve se raspadaju, a druge su uzasno uradjene, zuljaju i rezu.

Odlicna je i mustelina krema za ojed, ali je dosta skupa, oko 10e. No kad se beba ojede, pavloviceva ne pomaze, ona sluzi preventivno, a ova je jos bolja, i pomaze da se zalijeci i ostavlja zastitni film na kozi da se dalje ne steti.

Kadicu slobodno kupi najobicniju, od 3 e, bez ikakvih dodataka. Bebica moze biti krupna ili brzo napredovati kao moj sin, pa vec poslije mjesec nije mogao da stane u takvu kadicu. Srecom smo je bili pozajmili a kostala je oko 30e! Moze ti posluziti onaj frotirski dodatak da bebu polozis na njega prilikom kupanja, mada ja ni to nijesam koristila. Sina sam od pocetka kupala Merima djecjim sapunom, a kcerkicu Chiccovom kupkom.

02/02/2012
6:42 pm
alba
Guest
Guests

E da, mozda bi bilo dobro ako si u mogucnosti da kpis i dasku za presvlacenje koja se stavlja na krevetic. KOsta oko 21e(mada je prije 2godine bila znatno jeftinija!) ali je spas ako nemas one posebne komodice s kojima dodje i kadica i ostalo. moci ces dugo da je koristis da ti ne odpadaju ledja i ne mislis hoce li ti se popiskiti ili pokakitit (moja se mala kakila prvih mjesec, dva cim je raspovoijem!:)) po krevetu ili gdje vec.

02/02/2012
6:44 pm
alba
Guest
Guests

jos ovo, gledaj ako sama kupujes da uzimas spilhoznice koje se kopcaju sprijeda izjedna, od vrata do nogavica. Meni su se takve pokazale najprakticnije.

02/02/2012
6:53 pm
montenegrina
Guest
Guests

Hvala puno,pomogla si mi pravo.

02/02/2012
8:52 pm
bubica
Guest
Guests

 neko je napisao “zamalo umrla,zbog prospavane noci” ili tako nekako…

moja beba ima mesec i 2 dana,poslednje 2 noci NEMA SANSE da je probudim za podoje,spava kao top!

nema sta nisam radila,prevrtala,okretala,presvlacila,nema sanse,dete spava!

prvu noc sam toliko bila uplasena da sam presedela pored krevetca gledajuci u nju,ujutru se probudila u 7 i najnormalnije trazila da jede. nahranila sam je i povela kod doktora,ona je izmerila,pogledala,preslusala i rekla sve je super,uzivaj.

sinoc ista stvar,jutros sam zvala patronaznu sestru koja mi je dolazila i nju pitala sta se desava,a ona mi kaze ti si luda,zdravo.pravo dete,spava joj se,nemoj da je maltretiras i budis,ali je preko dana hrani i budi,mora da ima 6 obroka. sto i ima … odoh ja off topic,ali mi je potrebna pomoc,je li jos neko imao slicno iskustvo?

02/02/2012
8:58 pm
bubica
Guest
Guests

montenegrina:

sebamed kupka,krema za lice (bebi za hipersenzitivnu kozu)

pavloviceva

jekovit

jod,hidrogen,fizioloski…

bodici,zeke,benkice,pantalonice to je po tvom izboru

savet- ne preteruj i uzimaj vece brojeve bodija,(lakse za oblacenje)

pampers,tetra,svedske ja sam tetra kupila 60 kom,svedskih 15… i to mi je saaaasvim dovoljno.

chicco flasice staklene (ja od pocetka dajem i dohranu jer nemam dovoljno mleka)

imam trio living kolica chicco-skupa ,teska,ali meni odgovaraju…

 

eto,nadam se da sam pomogla bar malo…

02/02/2012
9:09 pm
Kristina M
Guest
Guests

I ne moras je vise buditi, ima preko dva mjeseca, i ako se ne budi jer nje gladna pusti je tako. Probudice se kad bude ogladnjela. 

02/02/2012
9:23 pm
bubica
Guest
Guests

Kristina,nema preko dva meseca,nisi dobro procitala,ima mesec i dva dana,odnosno od od kad je napunila punih mesec dana,pocela je da prespava citavu noc.

evo videcu kako ce da bude nocas…

pa javljam…

02/02/2012
9:31 pm
Kristina M
Guest
Guests

Ne vidim vise dobro, mada iscoreh danas ispred racunara pa mi nije cudo:) A i ima masu postova pa savki citam, a samo se pojavljuju novi. Digresija, ali sam bas srecna zbog toga je forum bas zazivio.

Iskreno, mozda grijesim, ali ja bih je pustila. Pratis je naravno, pa ces vidjeti i znati ako npr bude generalno manje jela, slabije napredovala…. Rece da joj dajes adaptirano? On inace vise zasiti, tj teze se vari, tako da bi i to moglo da doprinese tom njenom duzem snu.

A kad posljednji put jede uvece?

02/02/2012
9:40 pm
alba
Guest
Guests

Meni su od starta rekli da ih ne budim. Mala je sa 2 mjeseca prestala da se budi po noci, spavala od 8 do 6. Onda je sa 4m pocela ponovo da se budi na 2.30 do 3 sata. Tako je i ostalo. Probudi se oko 11.30 i onda na svaka dva sata. Umrijeh vise.

A sa sinom sam imala problem slican tvom. On je sa 2 mjeseca prespavao 13 sati! Ja sam umrla ujutru- shvatam koliko je proslo, stanem iznad kreveca, gledam dise li, zovem ga a on nista. Glas mi vec uspanicen, dozivam muza 'on se ne budi, on se ne budi', on skace , kad bebac otvara okice… To se desilo jos 2,3 puta a onda je ponovo poceo da se budi 2 puta po noci i tako do 5og m. Inace, sto se te morbidne price tice, djeca znaju da se uspavaju, pregladne i padnu u hipoglikemiju, padne im secer. Ali to su extremni slucajevi.

A ako je tvoj bebac na adaptiranom onda to uopste nije cudno. Moja sestricna je sa 20 dana pocela da spava cijelu noc (dojena + adaptirano) i tako je ostalo.

02/02/2012
9:54 pm
montenegrina
Guest
Guests

Zasto sada brane vodu i cajeve bebama?

02/02/2012
10:00 pm
alba
Guest
Guests

Zato sto u majcinom mlijeku imaju sve sto im je potrebno. Vodu mozes da das ako primijetis da je fontanela udubljena, jer je tada beba zedna ali se to obicno desava samo bebama rodjenim u ljetnjim periodima. Daje se i caj pomalo ako ima problema sa grcevima. Dakle, nista nije strogo zabranjeno, ali ljudi su znali da zalivaju djecu bez potrebe. Majcino mlijeko im je sasvim dovoljno. Ako bilo sto dajes, dajes tek poslije sisanja.

02/02/2012
10:01 pm
Kristina M
Guest
Guests

Na zalost uglavbom i dalje doktori savjetuju da se daju cajevi i voda bebama, a vjeruj mi da nema potrebe ako beba sisa. Majcino mlijeko sadrzi sve potrebne sastojke, izmedju ostalog i vodu, i to bas tu potrebnu kolicini bebi. 

Nego to nam je nova tema, tj stara o dojenju:)

02/02/2012
11:18 pm
bubica
Guest
Guests

uh,hvala,lakse je kad znas da je jos neko prosao isto sto i ti.

Kristina,za citanje,potpuno razumljivo,jos uvek ne kapiram kako stizes sa decom kuci,sada jos trudna (ako sam ja dobro procitala:) i jos forum,ludilooo.

evo sad sam je nahranila,70ml aptamila je popila,nisam je dojila,nemam mleko sada… znaci 23h… videcemo kad ce se probuditi,ona hoce za tri sata da pocne da se meskolji,ali nece se probuditi uz sve trikove,samo ce da kaki,ja cu da je presvucem to je oko 02h i sledeci put isto oko 05h…

 

Alba,necu ni da pomislim kako ti je bilo,posle 13 sati!

inace ja joj dajem po malo caja posle hranjenja,popije kako kad,5 ml,10ml,danas sam joj dala vodu prvi pu,hoce i nju… nekako kapiram da je adaptirano zasiceno,nije kao moje,pa joj je potrebno nesto “lakse”…

 

i ovo sto ja radim u osnovnoj skoli se uvek zvalo 'promasena tema',potpuno sam povukla ovo u drugu stranu.

izvinjavam se svima i pokretacu teme posebno…

05/02/2012
2:46 pm
montenegrina
Guest
Guests

Juce sam bila u setnji i  razgledala robicu za bebu.Dajte mi savjet za velicinu.Koje velicine da kupim stramplice,kombinezon i sl.

05/02/2012
5:23 pm
NemAna
Guest
Guests

BUBICE,

ja sam pisala da sam negdje procitala da je beeba bila u lošem stanju zbog dugog spavanja. Mada se to odnosilo na tek rodjenu bebicu. Moj djever je, npr., kad je napunio mjesec i 10 dana počeo spavati pocijelu noć.Do tada je. mašala, extra naporedovao. A i zaovu svekrva nije mogla probuditi da jede, muke žive, dijete je samo spavalo. Meni se čini da nije strašno što tvoja bebica pajki malo duže. Bitno je da je pratiš.Laugh

05/02/2012
5:36 pm
Maja
Guest
Guests

montenegrina,lakse ti je da kupis samo par osnovnih stvari pa kad se porodis i vidis kolika je beba,ako ima ko da ti kupi jos,za ta tri dana se i opere i osusi..mi smo bili kupili sve od 0 mjeseci a rodila sam Kostu,3 870 g i 55 cm,tako da smo odmah presli na 3-6 mjeseci ili cak i 6 mjseseci,racunaj i da imas siroki povoj pa je pozeljno da odijelce bude sire i vece,a i samo joj zavrnes rukave i kako raste podesavas…meni su starsno bila prakticna ona odijelca izjedna sa puunoo dugmadi da ne moras nista preko glave da navlacis a i kad mijenjas pelene samo otkopcas dio izmedju nogu,skines i poslije vratis…

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
7 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…