A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Carski Rez - Sve Što Ste Želeli Da Znate O Ovoj Intervenciji,
01/12/2010
3:24 pm
zogoladica
Guest
Guests

Da li je porođaj carskim rezom lakši od prirodnog?

Ukratko, nije. Reč je o ozbiljnoj operaciji koja uključuje otvaranje trbušnog zida i materice. Logično, oporavak je bolan, duže se ostaje u bolnici, često se javlja problem pri laktaciji, a ponekad može da dođe i do infekcije.

Da li mogu da zahtevam porođaj carskim rezom?

Ukoliko ne postoje medicinski opravdani razlozi zbog kojih bi trebalo da se porodite carskim rezom, nemojte da razmišljate o ovoj opciji. Lekar će vam objasniti da su rizici porođaja operativnim putem mnogo veći od onih koje uključuje prirodni (vaginalni) porođaj. Osim toga, prema pravilima većine porodilišta u Srbiji, nije dozvoljeno da se vrši operacija ukoliko ne postoji bar jedan opravdan razlog za njeno izvođenje.

U kojim situacijama se radi hitan carski rez?

U osnovi, ova operacija izvodi se u slučaju kad, bukvalno, nekoliko minuta odlučuje o životu bebe ili majke. Najčešće indikacije za izvođenje hitnog operativnog
zahvata jesu placenta abruptio (prerano odvajanje posteljice od zida materice), placenta previa (delimično ili potpuno prekrivanje grlića posteljicom) ili ispadanje pupčane vrpce. U takvim situacijama carski rez se izvodi pod opštom anestezijom i pravi se vertikalan rez na stomaku (radi uštede dragocenog vremena).

Koji razlozi odlučuju o carskom rezu?

Ispadanje pupčane vrpce (kad pupčana vrpca izlazi pre bebe), placenta abruptio (kad se posteljica odvaja od zida materice pre porođaja), placenta previa (kad placenta delimično ili potpuno prekrije grlić materice), nepravilan položaj ploda (okrenut zadnjicom ili u postraničnom položaju), cefalopelvične disproporcije (kad je glava bebe prevelika da bi prošla kroz karlicu, može da se javi I kao posledica ležanja tokom trudnoće zbog čega se plod ne spušta, kao i zbog nedovoljne pokretljivosti ploda ili dejstva anestetika). Carski rez se izvodi i kada to zahteva zdravstveno stanje porodilje (akutne lezije herpesa, visok krvni pritisak, dijabetes…).

Kakve vrste anestezije se primenjuju?

Najverovatnije je da će porodilja dobiti takozvani regionalni anestetik (epiduralnu ili kaudalnu anesteziju). U slučaju da iz bilo kojeg razloga ne može da primi regionalnu anesteziju, ili je u pitanju hitan slučaj, porođaj će biti izvršen pod opštom anestezijom. Regionalna anestezija deluje samo na određeni deo tela (u ovom slučaju od struka nadole). S druge strane, carski rez pod opštom anestezijom predstavlja rizik, pri čemu deo anestetika može da dospe u krvotok bebe, zbog čega ona kasnije nego što je uobičajeno uspostavlja funkciju disanja.

Koliko dugo traje oporavak?
To je krajnje individualna stvar i uglavnom zavisi od starosti, telesne konstitucije i opšteg zdravlja majke. Ipak, postoje i neka opšta pravila i faze oporavka nakon carskog reza. U očekivane tegobe ubrajaju se gasovi, bolovi u predelu rane, kontrakcije materice (zbog
vraćanja materice u pređašnje stanje). Takođe, moguća je pojava iscrpljenosti usled dejstva lekova ili zbog samog porođaja. Hirurški konci vade se nakon četiri do sedam dana, a oporavak traje nekoliko nedelja.

Da li je moguće dojenje nakon carskog reza? Iako zahteva više truda s majčine strane, dojenje nakon carskog reza sasvim je moguće. Neke majke uspevaju da uspostave laktaciju još u porodilištu, dok druge to čine nakon povratka kući. U pojedinim slučajevima biće neophodno ispumpavanje mleka, radi ishrane bebe koja još uvek ne može da sisa, ili radi podsticanja proizvodnje mleka.

Da li će i svaki naredni porođaj biti obavljen carskim rezom?

Ne mora da znači. Najnovije studije pokazuju da je čak 80% trudnica, koje su se već
porodile carskim rezom, naredni porođaj završilo vaginalnim putem. Najvažnije u celoj priči jeste pravilno vođenje trudnoće od strane iskusnog lekara, to može da bude odlučujući faktor u sprečavanju odluke o nepotrebnom carskom rezu.

Koliko puta može da se vrši carski rez na jednoj ženi?

Teoretski, nebrojeno puta. Međutim, u praksi se ne radi više od tri zato što tkivo oko ožiljka postaje sve manje elastično, nakon svake operacije, pa postoje izvesni rizici.

Koliko dugo nakon carskog reza žena ne sme da ostane u drugom stanju?
Većina stručnjaka se slaže da nakon porođaja carskim rezom, žena ne bi trebalo da se odluči na novu trudnoću najmanje dve godine. Međutim, teorijski rečeno,
žena može bezbedno da iznese trudnoću i nakon pauze od samo dvanaest meseci.

CARSKI REZ

Carski rez je akušerska operacija kojom se kroz rezove na trbušnom zidu i donjem materičnom segmentu vrši ekstrakcija ploda u odmaklom stadijumu trudnoće i završava porođaj abdominalnim putem. Zbog svog značaja jedna je od najvažnijih operacija koja se izvodi u ginekologiji i akušerstvu. Poreklo termina carski rez je opskurno – pogrešno se dovodi u vezu sa Cezarom, a po svojoj etimologiji verovatno je latinskog porekla ( sectio = rezanje, caesareus = izrezan). U evropskoj medicini pominje se u XVI veku kada se operacija obavezno letalno završavala po ženu, XIX vek predstavlja prekretnicu zbog uvođenja principa asepse, a današnje modifikacije i principi rada zasnovani su na iskustvima iz XX veka.

Učestalost
Carski rez je jedna od deset najčešćih velikih operacija, sa osetnom razlikom u incidenciji između pojedinih regiona u svetu i između pojedinih bolničkih institucija. Faktori koji najviše doprinose učestalosti ove operacije su : distocije (neadekvatna materična aktivnost), prethodni carski rez, karlični stav ploda, fetalni distres (patnja), intrauterini zastoj rasta ploda, prenesena trudnoća, višeplodna trudnoća, kasni paritet, smanjena upotreba vakuuma i forcepsa, veća informisanost itd. Učestanost danas iznosi 10-25 % – na našoj klinici oko 14%.

Indikacije
Tradicionalna podela podrazumeva:

* apsolutne indikacije
* relativne indikacije
* proširene indikacije

Apsolutne: Apsolutno sužena karlica, anomalije i genitalna oboljenja koja čine prepreku rađanju, poprečni položaj ploda, centralna placenta previa, preteča ruptura uterusa, teški slučajevi prevremenog odlubljivanja normalno usađene placente, teška preeklampsija-eklampsija, prethodni CR učinjen klasičnim medijalnim rezom, vulvovaginalni herpes.

Relativne: Feto-pelvična disproporcija, placenta previa lateralis, osteomalatična karlica, preeklampsija, intrauterini zastoj ploda, akutni fetalni distres, diabetes mellitus, blizanačka trudnoća sa nepovoljnim položajima ploda, primarna inercija uterusa, distonija, konizacija.

Proširene: Prevremeno odlubljivanje posteljice (manja povrsina), karlična prezentacija, defleksione prezentacije ploda i anomalije rotacije, ispadanje pupčanika, vasa praevia i velamentozna insercija pupčanika (na ovojima), ožiljak na materici, ankiloza karličnih zglobova, malformacije ploda, genito-urinarne fistule, rekto-vaginalne fistule, varikoziteti genitalija, izraženi šiljati kondilomi, psihoze, izvesne srčane bolesti, ablacija retine, tbc larinksa, hipertireoza, starost prvorotke preko 35 godina, infertilitet u anamnezi, raniji intrapartalni gubici itd. Može se reći kratko da je indikacija za CR: Distres (patnja) ploda, distres majke, prethodni CR i karlična prezentacija.

Kontraindikacije
Glavna kontraindikacija mogla bi biti nepostojanje indikacije koja bi bila prihvatljiva. U našoj zemlji CR se ne vrši na osnovu želje pacijentkinje niti ekipe koja vodi porođaj (razlozi komfora) vec na osnovu MEDICINSKI OPRAVDANE INDIKACIJE.

Operativna tehnika
Rez na trbuhu može biti:

* medijalni (središnji)
* paramedijalni
* suprapubični (poprečni iznad simfize)

Medijalni rez je tehnički najlakši, može se produžiti i omogućava dobru preglednost trbušne duplje i brzu ekstrakciju ploda. Estetski je manje prihvatljiv i danas se koristi samo iz nužde (hitna stanja ili posebne indikacije).
Niski poprečni rez ( po Pfannenstielu) pravi se popreko na 2 cm iznad simfize. Kozmetička prednost ovog reza je očigledna tako da se većina CR-ova radi po ovom rezu Rez na materici može biti korporalni- klasični, istmiko-cervikalni, ekstraperitonealni. U našoj zemlji radi se horizontalni istmikocervikalni rez po Dorfleru.

Komplikacije
CR nije bezopasna operacija, ali je maternalni i fetalni morbiditet (oboljevanje) i mortalitet (smrtnost) mali. Po literaturi smatra se prihvatljivim maternalni mortalitet 1-2 / 1000 žena a najčešći uzroci smrti su: nezadovoljavajuća preoperativna priprema, pogrešna hirurška tehnika, komplikacije anestezije, krvavljenje, sepsa, peritonitis, plućna embolija, popuštanje srca, greške u određivanju krvnih grupa, neadekvatna antibiotska terapija itd. Vodeći uzroci smrti su: plućna embolija, kardiopulmonarni arest (zastoj), krvavljenje i sepsa. Postoperativne rane i kasne komplikacije su: krvavljenje, sepsa, ileus, oštećenje bubrega, trombophlebitis, urinarna infekcija, anemija, subinvolucija materice, endomyometritis, peritonitis, infekcija rane, popuštanje reza na uterusu (sava), mastitis, stres-ulkus, endometrioza na rezu i td. U sledećoj trudnoći češća je pojava placente praevie, popuštanje ožiljka na materici i ponovni CR i infertilitet. Najčešće komplikacije su: puerperalna sepsa, infekcija urinarnog trakta i infekcija rane.

Trudnoća posle CR-a
Trudnoća posle CR-a ima svoje specifičnosti. Ranije se savetavolo da pauza posle prve trudnoće završene CR-om bude tri godine, a danas je stav da je dovoljno 18 meseci. Postoje neki rizici koji prate ovakvu trudnoću : placenta praevia (posteljica koja prednjači) 15 puta je češća u ovim trudnoćama a u dva od tri slučaja se očekuje i placenta acreta (urasla).

Vaginalni porđjaj posle CR-a
Ranije važeće pravilo : jednom CR uvek CR više nije aktuelno. Činjenica je da ponovni CR čini više od jedne trećine svih CR-ova, a da će vaginalnim putem posle prethodnog CR-a roditi 18-44% žena ukoliko im se dopusti probni porođaj. Institucija konsultacije i lične odluke pacijenta o načinu završavanja porođaja nakon prethodnog CR-a ne postoji tako da odluku donosi ordinirajući lekar nezavisno od želje pacijenta. Podaci iz literature favorizuju vaginalni porođaj nakon CR-a , ali je zbog retkih ne veoma teških komplikacija koje prate ovakve porođaje jedini etički ispravan princip poštovanje svakog individualnog slučaja.

Zaključak
Do 50% pacijentkinja sa prethodnim CR može se uspešno poroditi vaginalnim putem. Zahvaljujući napretku perinatalne medicine, hirurgije, anestezije, transfuziologije i naravno farmaceutske industrije CR je danas bezbedan zahvat. Operacija je za majku i dete izuzetno korisna ako su indikacije pravilno postavljene. Sumnjive indikacije nisu od koristi pacijentkinji.

http://www.mojvideo.com/video-…..78a32c5c08

01/12/2010
3:25 pm
zogoladica
Guest
Guests

Šta je to carski rez?

Carski rez (sectio caesarea) je hirurški zahvat koji podrazumeva pravljenje reza na trbuhu i na materici i porođaj vaše bebe kroz taj rez. Može biti planiran, kada se unapred zna da postoji nemogućnost vaginalnog porođaja, ili hitan, kada u toku porođaja dođe do pojave komplikacija zbog kojih je suviše opasno završiti porođaj vaginalnim putem.

Procenat trudnica koje se porode carskim rezom kreće se oko 20-25% kod nas, i raste tokom proteklih godina. Carski rez je operacija kod koje se otvara trbušna šupljina, i zbog toga kao način završavanja porođaja nosi veći rizik po trudnicu od vaginalnog porođaja, veća je mogućnost pojave infekcije, jakog krvarenja, povreda unutrašnjih organa, tromboembolije, itd. Takođe se duže ostaje u bolnici nego posle vaginalnog porođaja.

Zašto se radi planirani carski rez?
Indikacije za planirani carski rez su:

– Prethodni jedan carski rez sa vertikalnom incizijom materice (tzv. »klasični« carski rez) ili dva ili više carskih rezova sa horizontalnom incizijom materice. Ako ste imali jedan carski rez, sledeći porođaj još uvek može biti vaginalnim putem.

– Operacije na materici (operacije mioma, pregrada itd).

– Trojke ili više dece u materici.

– Makrozomija, ili velika beba u kombinaciji sa vašom malom karlicom.

– Placenta previa ili prednjačeća posteljica.

– Karlična prezentacija ploda (beba prednjači karlicom ili nožicama, a ne glavicom) kod prvorotke ili kosi ili poprečni položaj ploda.

– Stanje bebe koje može biti pogoršano vaginalnim porođajem.

– Infekcija (HIV, HPV, genitalni herpes)

Zašto se radi hitan carski rez?
– Grlić se ne otvara, glavica se ne spušta, ukratko porođaj ne napreduje.

– Srčani tonovi ploda ukazuju da je kondicija (stanje) bebe takva da ne može više izdržati nastavak vaginalnog porođaja.

– Pupčanik se provukao pored glavice u spustio u vaginu, čime je onemogućeno adekvatno snabdevanje bebe kiseonikom (prolaps pupčanika).

– Prevremeno odlubljivanje posteljice, koja smanjenjem površine pričvršćene uz matericu smanjuje dotok krvi do bebe, i pojavom krvarenja koje preti da ugrozi stanje trudnice.

– Drugi razlozi koji onemogućavaju normalan vaginalni porođaj.

Kakva je priprema za carski rez?

Vaš ginekolog će sa vama prvo obaviti razgovor da li je neophodno da se radi carski rez, i zašto. Potrebno je da imate svu potrebnu dokumentaciju (lična karta, zdravstvena knjižica, krvna grupa i Rh faktor itd), te laboratorijsku pripremu.

Pregledaće vas internista da bi se ustanovilo da li je vaše stanje takvo da možete podneti operaciju, a zatim vas pregleda anesteziolog s kojim ćete se dogovoriti kakvu vrstu anestezije možete dobiti (opšta anestezija, u kojoj spavate za vreme operacije, ili regionalna (epiduralna ili spinalna) analgezija gde ste budni za vreme trajanja operacije. U SAD preko 95% carskih rezova izvodi se u regionalnoj anesteziji. Kod nas je taj procenat značajno manji, ali raste iz godine u godinu.

Pre opereacije, postavi se kateter u mokraćnu bešiku, dobijate anesteziju i operacija počinje

Kako se izvodi carski rez?

Postoji više tehnika kojima se radi carski rez. Danas, većina operatera radi horizontalni rez na koži (tzv. »bikini« rez), dok se uzdužni rez radi samo kod izuzetno hitnih slučajeva ili slučajeva gde se očekuju komplikacije. Nakon presecanja kože, presecaju se tkiva po slojevima do materice, uz razmicanje prednjih trbušnih mišića.

Na materici se pravi poprečni niski rez, prokidaju plodovi ovojci i vadi dete, koje se predaje babici i pedijatru. Odmah nakon obrade novorođenčeta i pregleda pedijatra, kod žena kojima se carski rez radi u regionalnoj anesteziji, dete se pokazuje mami. Kod žena kojima se carski rez radi u opštoj anesteziji, dete se obradi, pregleda i odnosi na odeljenje za novorođenčad.

Sledi vađenje posteljice, pregled i polako se zatvara materica, i prednji trbušni zid po slojevima. Nakon završetka operacije, porodilja se premešta na odeljenje intenzivne nege.

Kako teče oporavak u prvih par dana nakon carskog reza?

Neposredno posle anestezije i u sledećih 24 sata možete osetiti muku, nelagodnost, čak može da se javi i povraćanje. Ako se to desi, vaš lekar će vam dati lekove protiv takvih tegoba. Bolovi su u prvih 24 časa značajno intenzivniji, tako da ćete svakako dobijati analgetike. Već sutradan, bolovi se smanjuju na podnošljivu meru i bez lekova, mada slobodno tražite lekove ako postoje bolovi.

Prvih dan-dva ste pod intenzivnim nadzorom, redovno se kontrolišu pritisak i puls, kakav je trbuh, koliko krvarite, doneće vam bebu da je vidite, da se upoznate i da počnete da je dojite. Dojiti možete sa strane, tako da ne ugrožavate ranu na trbuhu.

Rana je bolna prvih 24 časa, a kasnije to prelazi u osećaj nelagodnosti i zatezanja. Naročito je bolno kašljanje ili kijanje, ali se nemojte bojati da će rana »pući« zbog toga što ćete se nakašljati. To se neće desiti, ali je osećaj neprijatan, tako da kada kašljete ili kijate svojim rukama ili jastukom pritisnite mesto rane na trbuhu da bi vam bilo lakše.

Nakon 24 časa počinju prvi pokreti i polako ustajete iz kreveta, naravno uz pomoć sestre. Creva su lenja nakon operacije, tako da ćete osetiti nakupljanje gasova u trbuhu, što može rezultirati nadutim trbuhom. Vaš će lekar proceniti da li je potrebno da se daju lekovi za pospešivanje rada creva, ili će tegobe proći spontano.
Prvih dva dana imate nadoknadu tečnosti putem infuzija, nakon toga se vadi urinarni kateter, počinjete spontano mokriti, i polako unositi hranu. Prvo sokovi, čajevi, zatim kašasta hrana i keks, a nakon toga redovna ishrana.

Nakon 4-5 dana ćete biti otpušteni iz bolnice, a 7-10 dana nakon operacije treba da se javite na skidanje konaca. Prva kontrola kod ginekologa je za mesec dana.

U slučaju da nakon dolaska kući dobijete povišenu temperaturu, počne crvenilo i otok rane, pojavi se bilo kakva sekrecija na ranu ili popusti konac i rana počinje da se otvara, obavezno se javite nadležnom ginekologu.

Količina vaginalnog krvarenja se smanjuje iz dana u dan. Vaginalni iscedak ili lohije postaju sve bistrije, kretaćete se sve slobodnije, mada se nemojte ustručavati da nosite pojas za pridržavanje gtrbušnih mišića. Uspostavlja se redovna laktacija, dojite svoju bebu i uživajte u njoj.

Da li ću moći da se krećem kada dođem kući posle carskog reza?

Koliko god da je bitno da se odmarate po dolasku kući iz bolnice, toliko je bitno da se redovno krećete. Time ubrzavate zaceljivanje rane, ukupni oporavak a sprečava se nastanak ugrušaka u krvnim sudovima. Nemojte, s druge strane, preterivati u kretanju, jer su mišići još slabi i treba im postepeno navikavanje na napore. Nemojte dizati ništa teško, sem vaše bebe, u sledećih 6 nedelja. Nakon pregleda ginekologa za mesec dana, biće vam rečeno da li možete da počnete sa vežbama i koliko intenzivno. Takođe, kao i kod vaginalnog porođaja, seksualni odnosi se ne preporučuju u prvih 6 nedelja.

Kako izgleda ožiljak posle carskog reza?

Najčešće se danas radi horizontalni rez (»bikini« rez) na trbuhu kada se radi carski rez. Prvih par dana rez je blago iznad nivoa kože, nešto tamnije boje nego okolna koža, može postojati blago crvenilo ivica rane. Dužina reza je obično do 15-tak centimetara, ali je njegova postavka nisko iznad pubične kosti i ispod nivoa gaćica ili kupaćeg kostima, tako da se neće primetiti ni na plaži.

Tokom prvih par meseci ožiljak polako bledi, stapa se sa bojom okolne kože, mada se kod nekih žena može javiti tzv keloid, odnosno preterani razvitak ožiljka, kada je on iznad nivoa kože, zadebljan, često tamnije prebojen.

Kakve su mi šanse da se porodim vaginalno, ako sam prethodno imala carski rez?
Ako ste prethodno imali jedan carski rez, postoji verovatnoća da se možete poroditi vaginalnim putem u sledećoj trudnoći. Naravno to zavisi od više faktora, prvenstveno od toga zašto je rađen prvi carski rez. Ako ste, na primer, prvi carski rez imali kao planirani zbog karlične prezentacije, postoji opcija da se porođate vaginalno.

Međutim, ako ste prvi put se otvorili dovoljno, a tri sata se nije spustila beba, a bila je dobro postavljena i vama je na kraju urađen carski rez kod bebe od 3000 g, onda je verovatnoća da ćete se sada vaginalno porođati veoma mala. Naravno kod žena kod kojih je carski rez rađen zbog osnovne bolesti koja postoji i sada, u drugoj trudnoći, i ovaj put će biti urađen carski rez.

U svakom slučaju, odluku o tome da li možete krenuti u vaginalni porođaj nakon prethodnog carskog reza donosi vaš ginekolog.

Može se desiti da krenete u vaginalni porođaj, te da se odluči ipak porođaj završiti carskim rezom, mada se smatra da oko 60-80% žena kod kojih je odlučeno da se proba vaginalni porođaj nakon carskog reza, se porodi vaginalnim putem.

Moguća komplikacija u ovoj situaciji je ruptura ili prskanje materice, koja je veoma retka, ali izuzetno opasna po majku i bebu.

Kako da znam da li mogu da se porađam vaginalno nakon carskog reza?
Neki od kriterijuma za vaginalni porođaj nakon carskog reza:

– Imali se prethodno jedan carski rez, rađen donjom poprečnom incizijom. Ako je bilo više carskih rezova ili je jedan rađen uz »T« otvaranje materice, ne pokušava se vaginalni porođaj.

– Da ne postoji suženje karlice ili njen izmenjen oblik.

– Da nije bilo operacija na materici.

– Da ne postoje bolesti ili stanja kod vas koja povećavaju opasnost od vaginalnog porođaja.

– Da ne postoje stanja koja sada ugrožavaju vašu bebu.

Kakva je korist od vaginalnog porođaja nakon porođaja carskim rezom?

Kao prvo, izbegavate operativni zahvat koji sam po sebi nosi rizik. Zatim, rizik carskog reza kao načina završavanja porođaja, gde su moguća intenzivna krvarenja, ponekad je potrebna i transfuzija, a veoma retko ženi je u toku operacije neophodno odstraniti matericu zbog komplikacija koje se razvijaju.

Rizik od nastajanja infekcije i komplikacija iste, duži boravak u bolnici, oporavak sa više nelagodnosti, su sve razlozi zbog kojih treba da razmišljate o vaginalnom porođaju iako ste prethodno imali carski rez. Treba da znate da se svakim carskim rezom povećava rizik od nastajanja prednjačeće posteljice (placenta praevia) ili urasle posteljice (placenta acreta), koje dalje mogu komplikovati porođaj.

Koji su rizici vaginalnog porođaja nakon prethodnog porođaja carskim rezom?

Čak iako nema prepreka za vaginalni porođaj nakon porođaja, postoji rizik (manji od 1%) da dođe do rupture, odnosno prskanja materice na mestu ožiljka od prethodne operacije. Takva komplikacija ugrožava život i vas i vaše bebe, može dovesti do veoma obilnih krvarenja i nedostatka kiseonika za bebu dok je još u vašem stomaku.

Danas se smatra da ukoliko je trudnica imala prethodni carski rez, ne indukuje se porođaj, a treba biti veoma obazriv sa stimulacijom sintocinonom u vaginalnom porođaju. Novije studije ukazuju da je bolje uraditi planirani carski rez kod prethodnog porođaja carskim rezom, nego dočekati da se trudnica izdilatira preko 6-7 cm, te da se onda ide na hitan carski rez.

Ukoliko nosim blizance, da li moram ići na carski rez?

Puno faktora utiče na način završavanja porođaja kod blizanačke trudnoće. Prvenstveno na to utiče položaj, odnosno prezentacija dece u materici.

1. Kod oko 40% trudnica sa blizanačkom trudnoćom, oba deteta su postavljena glavicom prema izlazu iz materice. U ovakvim slučajevima, većina ginekologa će se odlučiti da krene u vaginalni porođaj, naravno ukoliko ne postoji drugi razlog koji sprečava vaginalni porođaj (velike bebe, uska karlica, nejednak rast dece itd).

2. Kada je prva beba (ona koja je bliža materičnom izlazu) postavljena karlicom a druga glavicom, radi se planirani carski rez, zbog opasnosti od međusobnog zaglavljivanja beba.

3. Obe bebe karličnom prezentacijom je slučaj koji se individualno rešava od strane ginekologa koji vodi porođaj.

4. Prva beba glavicom a druga karlicom ili nogama, najčešće nije prepreka za vaginalni porođaj.

Naravno, ukoliko nosite više od dva deteta, trojke ili četvorke, sigurno će se raditi carski rez.

Morate znati da postoji mogućnost, da iako ste prvu bebu rodili vaginalno, druga može zahtevati završavanje porođaja carskim rezom. To se dešava češće kod blizanačkih trudnoća gde je prva beba glavom, a druga nije, ako se druga beba postavi poprečno i ne može se vaginalno poroditi.

Kako izgleda carski rez kod blizanačke trudnoće?

Carski rez se, u suštini, ne razlikuje kod jednoplodne i blizanačke trudnoće. Prisutan je veći tim lekara i babica, zbog prihvatanja dva deteta, ali je ostalo uglavnom isto.

Kako teče oporavak nakon blizanačkog porođaja?

To naravno zavisi od toga da li ste se porodili vaginalno ili carskim rezom. Zajedničko je, međutim, za oba načina porođaja da su novorođenčad kod blizanačke trudnoće češće manja veličinom, da se trudnice sa blizancima često porađaju pre termina, što je praćeno nezrelošću beba i potrebom za njihovim smeštajem u intenzivnu negu itd, zbog čega je veća verovatnoća da ćete ostati nešto duže u bolnici nakon blizanačkog porođaja.

Prava razlika je tek nakon dolaska kući. Prikupite svu moguću pomoć koja vam je dostupna! Neko će morati biti pored vas kod svakog podoja, presvlačenja, kupanja…skoro stalno!

Ali pogled na vaše bebe kada posle podoja slatko utonu u san jedna pored druge, otkloniće sve sumnje da li vam je to u životu baš bilo neophodno.

Carski rez – krajnje rešenje
Blic 07.10.2010

Mnoge buduće majke smatraju da je porođaj carskim rezom komfor, pa upravo na taj način i žele da se porode

Većina njih misli je tako najbezbolnije i najlakše. Dok na zapadu trudnica može da zahteva ovakav vid porođaja, on se u Srbiji primenjuje samo u slučaju da su životi porodilje ili bebe ugroženi.
Prema rečima docenta dr Snežane Rakić, carski rez je najbolja solucija kod onih porođaja koji ne mogu da se ostvare na prirodan način. Ona ističe da je porođaj carskim rezom veoma teška i bolna operacija, i da trudnici treba da se predoče sve moguće komplikacije. Osim toga, što je trudnica starija, to su mogućnosti komplikacija posle carskog reza veće.

– Da bi se pacijentkinja porodila carskim rezom, prethodno mora da se utvrdi da li postoje određene indikacije za ovu operaciju. To može da bude hitna operacija, koja se radi kada je u toku porođaja u opasnosti život majke, bebe ili oboje. Carski rez se primenjuje i u slučaju visokorizičnih trudnoća, kada majka pati od nekih hroničnih bolesti, dijabetesa, hipertenzije i slično – kaže naša sagovornica.

Pripreme za operaciju

Prema rečima doktorke Rakić, ukoliko je carski rez hitan, odnosno ako je porođaj započeo vaginalno, onda je porodilja na neki način već pripremljena.

– Ako se radi o hladnom carskom rezu, priprema je ista kao kod svake klasične operacije. Moraju da se uzmu osnovni rezultati, odnosno kontroliše se krvna slika, obavlja se internistički pregled, ali i pregled anesteziologa – objašnjava naša sagovornica, i dodaje da se sada insistira da se sve veći broj carskih rezova radi u regionalnoj anesteziji, pre svega u epiduralnoj, odnosno spinalnoj anesteziji.

Oporavak

Trudnicama treba predočiti, kako kaže naša sagovornica, da rana posle carskog reza boli mnogo više nego sam vaginalni porođaj.

– Prvi dan posle carskog reza porodilja je na intenzivnoj nezi. Oporavak nakon ove operacije je individualan i dok se neke pacijentkinje oporave za desetak dana, neke ne mogu ni posle mesec dana – kaže doktorka Rakić, i dodaje da pojedine pacijentkinje koje se porode vaginalno ne moraju posle petog dana da imaju bolove, dok one koje se porode carskim rezom često imaju jake postoperativne bolove zbog kojih teže ustaju iz kreveta i teže se kreću.

Nakon carskog reza, porodilja najčešće ide kući posle petog dana od operacije.

Komplikacije

Ova operacija i te kao može da ima nedostatke, pa se u njih mogu svrstati brojne komplikacije. One mogu da se jave još tokom operacije, ali i kao postoperativne i “udaljene” komplikacije.

– Tokom same operacije može da dođe do takozvane intraoperativne komplikacije, komplikacije od anestezije, ali i do obilnih krvarenja. Posle operacije moguće su komplikacije u vezi s radom creva, koje nekad indukuju drugu hiruršku intervenciju. Česti su i razni upalni procesi, ali i embolije, koja je inače najčešći uzrok smrti kod porođaja carskim rezom u razvijenim zemljama – objašnjava naša sagovornica.

Doktorka Rakić još dodaje da posle operacije može da dođe i do gnojenja rane. A kada se u to uplete mogućnost nastanka mastitisa, temperature i razne druge stvari, to može da bude dosta traumatično za porodilju u prvih deset do 15 dana posle operacije. Tu mogu da priskoče novopečeni očevi, koji bi trebalo da se nađu svojim suprugama i pomognu koliko god mogu.

01/12/2010
4:09 pm
Anastazija
Guest
Guests

Kako sve ovo stravicno zvuci moja zogoladice…
Elem, meni jeste bilo tesko , srecom nije bilo komplikacija ali , oboje djece sam rodila carskim rezom i jako dugo se oporavljala..i zavidjela zenama koje se porode i odu u kuhinju na dorucak ..uzmu u narucje svoje bebe ..itd..a ja… lezim , u bolovima , ne mogu da se okrenem , namjestim , od reza…boli..Uhh 🙁
Sve to prodje tek poslije nekih 40 dana …do tada je zaista pakao ..meni barem.
Zeljela sam jos jedno … trece i da zavrsim sa carevicima malim… ali lagano , vidjecemo … Poslije pobacaja proslog proljeca , nesto imam strah.
Ako treba da glasam za prirodni ili carski porodjaj …PRIRODNI…milion glasova!!!Kiss

01/12/2010
10:21 pm
Tereza
Guest
Guests

Ko se ne plasi krvi i kome nije gadljivo evo i snimka jednog carskog reza:
Carski rez

02/12/2010
12:26 am
mare
Guest
Guests

I ja sam oba puta rodila, točnije trudnoće završila, carskim rezom pa ne mogu usporediti što je bolnije. Ipak, htjela bih ohrabriti sve one koje znaju da ih čeka carski rez. Moja iskustva nisu bila naročito bolna, niti sam imala bilo kakvih problema s dojenjem. Nakon drugog carskog bebu sam podojila istog dana, 4-5 sati po budjenju iz narkoze.
Vjerojatno bi isto bilo i s prvom bebom, ali su pravila bolnice bila drugacija, pa su mi ga na podoj donijeli tek 24 sata nakon operacije.
Ni oporavak mi nije bio težak, ali to je već relativno.

02/12/2010
11:27 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Osim nuznih slucajeva kad je opravdan, mnoge zene zele CR, traze ga, idu preko veze itd…svako ima svoje razloge , u to ne ulazim.
Moje prvo dijete sam rodila prirodno, bez indukcije, rezanja, pucanja itd…34oogr.
Dugo smo cekali na drugo dijete, i kad sam konacno uz pomoc IVF dosla do bebe, dr mi je predlagao CR ,zbog dugog cekanja, da nesto ne podje po zlu itd…Ja sam bila ta koja je njega “bodrila” da mi to nije potrebno, da zelim prirodni porod, da sam to vec jednom prosla itd . Dakle, Cr uopste ne smatram privilegijom, naprotiv!

I tako je i bilo, dobila prve bolove u ponoc, a u 5 ujutro dobila svog bebana u narucje, bez indukcije,pucanja , bez icega, najprirodniji porodjaj, i beba 4150 gr.
Dr mi je cestitao na mom izboru da se porodim prirodno, jer vecinom zene kad se toliko nacekaju za bebu ipak se odluce za CR . Moja trudnoca je bila uredna, skolska, i cinjenica da je beba iz IVF -a nije indikacija za CR.

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

02/12/2010
3:49 pm
Tijana V
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 27
Member Since:
13/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

IVF ili ISCI definitivno nije indikacija za carski, vec upravo ono sto je navedeno u gornjem tekstu. Meni ljekar nije nijednom rekao da idem na carski, a ja sam sama zeljela prirodni porodjaj, medjutim u porodjajnoj sali prilikom kontrolnog CTG, srcani tonovi su krenuli naglo da opadaju i to je bila indikacija za carski.
Sve je proslo super i ja sam se mogu reci relativno brzo oporavila, poslije nekih 10-tak dana funkcionisala ok (ali isto tako mislim da bih jos prije da sam se prirodno porodila Wink), ali nam je dojenje islo traljavo (vjerovatno jer su bebu donijeli na podoj dosta kasno, poslije 24 sata, a i kasnije kad su je donosili bila je sita jer je dohranjivana) tek smo poslije nekih 20-tak dana uspjeli koliko toliko reci da sikimo kako tako.

Lilypie Fifth Birthday tickers

03/12/2010
1:29 pm
Tereza
Guest
Guests

Carski rez (ukoliko je sve proslo kako treba i mama i beba se osecaju dobro) i dojenje nisu kontraindikovani i mame koje su porodjene carskim rezom mogu jednako dobro da doje svoju bebu(bebe) kao i mame koje su se porodile prirodnim putem.
Ja sam uspesno dojila svo troje posle carskog reza.

17/07/2012
10:57 pm
neda
Guest
Guests

ja sam se porodila pre 4 god carskim rezom,i sad bih opet.sve je bilo brzo gotovo,oporavak mi nije tesko pao,nije me puno bolelo,smetali su mi viskoki kreveti,ali cim sam stigla kuci potpuno normalno sam se ponasala,rana me nije bolela.

uputili su me na carski jer mije prva trudnoca,a i mali je bio karlicno postavljen,kasnio je 10 dana,a ja nikakve kontrakcije nisam imala,nista apsolutno,tako da ne znam ni kako treba da izgledaju,a druga mi je trudnoca,33 nedelja.sve je trajalo pola sata,zao mi je bilo zena koje bi posle na normalni,mucile se po deset i vise sati i onda na carski onako iscrpljene.

sestre su vodile vise racuna o nama,bolji su uslovi,kreveti su udobniji,klima je radila  odnosu na druge sobe.

doneli su mi ga nakon 24 sata,dojila sam ga normalno bez problema.

sad ne znam je li praksa kad jednom urade carski da to bude opet.

eto to je moje iskustvo,nista traumaticno

17/07/2012
11:03 pm
Podgoricanka
Guest
Guests

joj ja sve necu ovu temu da citam, jer se sve nadam vaginalnom porodjaju, a zbog mog stanja stavice me na carskiCry a toga se najvise bojim, oporavka, kako cu se kupati, kao da drzim bebu…bice ono ne nosi tesko, a ja stalno sama sa dvogodisnjakom i bepcetom u kuci i oboje treba izvaditi iz kreveticaConfused

 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
17/07/2012
11:15 pm
neda
Guest
Guests

najbolje ne misliti o tome,jer ti teze pada.meni nista od toga nije padalo na pamet,i islo mi je glatko.necu ni sad da mislim o tome.kupanje barem meni nije bio problem,ja sam po kuci sve normalno radila,cak sam peske isla konce da vadim mrzelo me taksi da uzimam vec mi se setalo.naravno svi su poludeli zbog toga,ali meni je setnja prijala.sve normalno i sa bebom,dok imas infuziju dojis je,nosices bebu normalno u narucju,veruj mi ranu ne osecas,ili barem ja nisam.pojma nemam mozda je meni bas sve lako palo.

a sad sa jednim vrlo aktivnim cetvorogodisnjakom,koji je kao komarac,videcemo,jer sam i tada a i sad cu biti sama,jer su moji daleko.suprug radi po citav dan.rodbinu u pg nemamo,znaci vrlo zanimljivo…

18/07/2012
8:56 am
Kristina M
Guest
Guests

Podgoricanko ne  brini, vjeruj mi nema potrebe. I ja sam tako mislila, ali cim sam izasla iz bolnice sve je bilo mnogo lakse i bolje. DOk si u bolnici sve vise boli, ne mozes puno da se kreces, i oporavak ide sporije. Infuziju meni nijesu davali dok je beba kod mene, micali su svaki put ili je ukljucivali izmedju podoja. Izasla sam 4 dan. Bebu sam uzimala potpuno normalno, nosila, ustajala, boljelo jos dva dana malo vise, a poslije je sve ilo ok. Pece rana nekoliko dana ali stvarno brzo prodje.

Kad izadjes iz kuce mozes da se kupas normalno, sa koncima. Barem je meni tako dr rekao. U bolnici malo teze ide, zog kretanja i podizanja nogu 🙂 ali i to lako savldas vec drugi dan. Starno se cini prva dva tri dana, posebno treci kad ukinu analgetike (meni je taj dan bio najtezi) da nikad prohopdati vise normalno neces, ali ti sve smijesno izgleda poslije deset dana. Ja sam  nakom sedam dana u setnju sa bebom bila uveliko

31/07/2012
12:08 pm
mamagaga
Guest
Guests

Kristina jesi ti sad zadnji put na carski? Koja anestezija je bila u pitanju?

Ja cu na cr.opet jer sam prvi put i svima je to indikacija za opet, mene jedino brine jer su sad uveli novo pravilo 24 h u intenzivnoj pa necu vidjeti bebu cijeli dan?? bas mi je to ono nekako bzv. prvi put je bilo brzo i super vala me nista u sustini nije boljelo, najgore je kad skinu kateter pa moras u wc malo pecka ostalo ok.

Ima neko da je radio pod epiduralom cr. kako je bilo sve?

31/07/2012
1:19 pm
Kristina M
Guest
Guests

da, samo sad, ovaj posljednji put. A imala sam klasicnu totalnu anesteziju, spinalnu mi nijesu ni predlagali kao opciju, mada mi nesto nije primamljiva. Ja sam se porodila u 4, u devet je vec beba bila na podoj

31/07/2012
3:43 pm
marija_pg
Guest
Guests

evo zene, i ja cu na carski, i to sjutra… nije moja odluka, vec dr. beba se ne goji kako bi trebalo,dostga je sitna i on ne zeli da rizikujemo… javljam vam moja iskustva

01/08/2012
2:22 am
Marija Novosel
Guest
Guests

Marija pg, samo hrabro, i sa srecom Kiss

01/08/2012
8:41 am
Julija
Guest
Guests

Srecno Marija pg! Razmisljaj pozitivno i kako je to najbolje za bebu i sve ce to super da prodje Kiss

03/08/2012
6:28 pm
marija_pg
Guest
Guests

evo i ja da se javim,porodila sam se u srijedu i rodila cerkicu,ali zbog zastoja u rastu bebana je morala na neonatologiju,da se ugoji i da je malo prate.ugkavnom,super napreduje i bice to svr odlicno za koji dan. sto se tice cr,porodio me dr raicevic u spinalu,sjutra vec idem kuci. moram jos i da dodam da su svi izuzetno ljubazni i da sam odusevljena.pisacu duze kad dodjem kuci. veliki pozdrav od bebice i mene

03/08/2012
6:47 pm
Podgoricanka
Guest
Guests

Srecno mama da ste nam zive i zdraveKiss

03/08/2012
8:24 pm
Cekalica
Guest
Guests

marija_pg said

evo i ja da se javim,porodila sam se u srijedu i rodila cerkicu,ali zbog zastoja u rastu bebana je morala na neonatologiju,da se ugoji i da je malo prate.ugkavnom,super napreduje i bice to svr odlicno za koji dan. sto se tice cr,porodio me dr raicevic u spinalu,sjutra vec idem kuci. moram jos i da dodam da su svi izuzetno ljubazni i da sam odusevljena.pisacu duze kad dodjem kuci. veliki pozdrav od bebice i mene

Cestitke, neka je bebana ziva i zdrava, a tebi brz oporavak! :-) :-*

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
14 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…