A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Related Related Topics sp_TopicIcon
Letnji raspust i opasnosti od upotrebe droga
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
19/06/2011
11:13 am
znljubica
Guest
Guests

Prema odredjenim istraživanjima koja su vršile nacionalne agencije SAD i nekih evropskih zemalja, veliki broj dece i maloletnika proba marihuanu u letnjim mesecima, a posebno Julu i Avgustu, gde je broj dece koja su prvi put probala marihuanu veći nego u toku cele godine.

Pitanje je kako sprečiti decu da u toku leta probaju marihuanu ili neke druge opojne droge?
07/03/2012
3:24 pm
Tijana
Guest
Guests

Evo malo kasno se priključih ovoj temi… kasnim sa registrovanjem na forumu 🙂

Ljubice, nikako. Nazalost, nikako. Radim sa zavisnicima, pa naša praksa pokazuje baš to.

Kada đeca dođu u određeni uzrast, više se ne može uticati na njih, na to đe će poći, sa kim provesti vrijeme i čemu biti izloženi. Roditelj gubi ulogu vaspitača i postaje posmatrač, a dijete odrasta i počinje socijalizaciju u svojoj društvenoj grupi.

Ono što roditelji tinejdžera treba da urade je da pomno prate ponašanje đece (ali da ne miješaju pubertetske bubice sa psihoaktivnim supstancama) i da ako primjete da se nešto čudno dešava sa đecom ne gube vrijeme i obrate se za pomoć.

U CG je veličina problema tolika, jer upravo roditelju budu slijepi, ili slijepi na jedno oko, pa guraju problem pod tepih, umjesto da ga riješe.

Ono što se može uraditi je đetetu od malih nogu navaliti obaveze u vidu raznih hobija… što manje vremena na ulici, što više kvalitetnog vremena sa kvalitetnim vršnjacima.

Takođe đeci nižeg uzrasta treba objasniti što je droga, kakve posljedice može imati, a ako vas za beskućnika na ulici pita što mu je, tužno reći da se čiko drogirao, pa su ga mama i tata izbacili i od tada živi na ulici i neokupan je i nema što da jede. Moraju shvatiti da je to vrlo ozbiljna stvar…

Najgore je upadati u zamku tinejdžera i prihvatiti da je danasuobičajeno da se puši marihuana i popije po koje pivo ili ekstazi.

16/03/2012
12:07 am
mirjana
Guest
Guests

Mogla bih ealborat na ovu temu…. Samo me toga u životu strah.Mislim da je tajna u tome da se bude blizak sa svojom djecom, da imaju poštovanje i povjerenje svojih roditelja.Jao kad počnu da izlaze, već se vidim kako dreždim dok ne dodju… užas.. i narvano pravovremen areakcija kao se desi , jer to kasnije prerasta u pravu agoniju od koje strada cijela familija

31/03/2012
11:16 am
Tijana
Guest
Guests

e ne znam Mirjana. Meni je najstrašnije što se upravo dešava da roditelji masovno kažu da je to uobičajeno…

Radim sa aktivnim zavisnicima već 8 godina i svega sam se nagledala. Ponekad, kad onako budem istrošena poslom, kažem ako vidim svoju đecu da uzimaju herion, da ću ja lično da im smjestim metak u čelo. Naravno, ovo je suviše grubo i ne bih to uradila, ali i mene hvata sve veći strah što su oni stariji.

I nema tu nekog pravila niti zavisnost nosi korijene u djetinjstvu ili odnosu sa djecom. Poznajem mlade ljude iz potpuno srednjih porodica, punih topline, ljubavi i sl, koji su prosto upali u začarani krug i samo se vrte. Naravno, ima i iz imućnih koje nose svoje probleme, i iz socijalno ugroženih. Problem koji prosto ne bira…

01/08/2012
12:13 am
mau
Guest
Guests

moze se uticati na to. i to moze samo roditelj koji je i sam probao droge, da tako kazemo (iako on ima najmanje pravo da djetetu brani takve stvari). moze se uticati, i to samo pricom. prvo malo izokola, nikako direktno i grubo da se djetetu ne stvori otpor i napravi jos gora situAcija i aktivira tkz. INADZIJA haha. kad vidite da dijete prihvata vasu pricu, koju vi vrsite prvenstveno kao PRIJATELJ i bez pritiska. pa sjetite se, i vi ste bili djeca. samo se trebamo sjetiti kako smo se mi ponasali kad nam je neko nesto branio.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
19 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner