A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_TopicIcon
Polumatura
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
23/05/2012
10:54 am
macence
Guest
Guests

Znam da me se ova tema jos uvijek ne tice, ali mi se mota nesto po glavi ovih dana, pa rekoh da podijelim s vama. Prije nekih 10-ak dana sam sa malenim izasla u dvoriste OS Oktoih na Zabjelu (uobicajena predvecernja setnja i jurcanje sa djecom i roditeljima iz komsiluka). Kad tamo, okupljaju se polumaturanti, ceka ih autobus da idu da proslave. Naravno, ja i komsinica se malo primakle da vidimo izbliza, kad ono GRAND PARADA! To je strasno na sta lice te djevojcice. Mislim, nikad nisam niti sad furam taj fazon visokih potpetica, veoma kratkih sukanja ili dubokog dekoltea, ali cijenim i postujem kada zena to voli i nosi i umije da nosi…. ZENA, ne DJEVOJCICA od 13-14 godina. Prvo sto mi je palo na pamet je “imaju li one majke”….

Nakon ovoga procitam u novinama da je negdje pokrenuta inicijativa da se ne proslavlja polumatura u restoranima. Onda saznam da neke OS u CG nemaju fiskulturnu salu, pa nemaju gdje to da obiljeze, pa onda obrazlozenje da je to finansijski isplativije nego dovlaciti posluzenje i sve u skolu… Da li bi obustavljanje proslave u restoranima uopste uticalo na GRAND PARADU?!

Nadam se da razumijete moju zabrinutost. Svi mi to objasnjavaju novcanim razlozima, a mene brine socijalno siromastvo pred mojim ocima i medju nama…

Sta mislite o tome i mozemo li mi kao udruzenje ista tu ucinjeti?

23/05/2012
11:23 am
vanjamik
Guest
Guests

Macence, slazem se sa tobom: GRAND PARADA! Yell 

Mislim da je tako jer ih od malih nogu uce da je zajedno gledaju i slusaju (mada bi trebalo izmisliti nove glagole za ove dve radnje), pa samim tim usvajaju njihove vrednosti u svakom smislu te rijeci. Jos davno, dok sam radila u OS, slusala sam curicu koja je bila, mislim, u 3. razredu i razgovarala sa svojom drugaricom iz klupe kako najvise voli vikend, jer tada je mama okupa, obuce joj pidzamu i bade mantil, ona sedne u fotelju i svi zajedno gledaju tu “emisiju”. Klinka od oko 10 godina se raduje vikendu zbog grand parade! Ta ista klinka se nekoliko godina kasnije raduje svojoj polumaturi iz, opet, pogresnih razloga: mogucnosti da makar na jedno vece bude dio te parade!

23/05/2012
4:53 pm
marijank
Guest
Guests

slazem se sa  vama i jeste ruzna pojava da djeca na takav nacin zele da se osjete odraslim.jednostavno to ne zelim ni da komentarise ni da primjecujem.

kada je jedne skolske godine trazeno od prof. da svu djecu koja su neprimjereno obucena vratimo kuci,odbila sam da uradim tako nesto.ta djeca takva dodju od kuce i ako je to ok njihovim roditeljima,meni je jos vise.

kod nas su elita oni sa parama,a ne ljudi priznati i cuveni,pa u takvom drustvu i ovo je normalno.

25/05/2012
12:09 pm
vanjamik
Guest
Guests

Macence, samo za tebe 🙂

 

http://www.blic.rs/Slobodno-vr…..k-pevacice

25/05/2012
12:13 pm
kjara
Guest
Guests

Jao Vanja da li je ovo moguce???? Stvarno strasno!

25/05/2012
12:20 pm
macence
Guest
Guests

vanjamik said
Macence, samo za tebe 🙂

 

http://www.blic.rs/Slobodno-vr…..k-pevacice

Vidjela sam i mos’ mislit sta sam pomislila?! (sad mi nedostaje onaj sto povraca na skype)

Najfrapantnije je to sto roditelji podrzavaju takvo ponasanje i oblacenje. Istina je da odijelo ne cini covjeka, ali cini tinejdzera. Znam po sebi jer sam bila srednjoskolka u najmracnije doba 90-tih. Mi u farmericama i sirokim kariranim kosuljama i starkama smo bile “frikovi” za okruzenje, a dobre curice su bile u helankama i platformama i ne znam vec kako se zovu sve one “dzidze”….

Opet kazem: koja majka bi pozeljela da joj cerka bude prostitutka? Sta drugo pomisliti o ovim djevojcicama? Ja bi ih samo pitala: sta radis za 50 eura?

25/05/2012
7:22 pm
Tajchi
Guest
Guests

Aaa, procitah bas sinoc, pregledala sam sve slike, nego mi je bilo nesto mucno postavljati! Fuj, nemam rijeci.

Nego, nemate pojma sa cime se ja susrecem kad sminkam polumaturantkinje. I kad malde i maturantkinje radim ima svega (volim blago da sminkam, a imam zahtjeva za arabian look). Ipak, vecinom su mi normalni zahtjevi, ali polumatura je moja nocna mora. Jos kad majka doda: “Jos malo toga, nece se nista vidjeti na fotografijama!”

Pa onda pokazuju cipele na platformu, 12 cm stikla, kaisevi, haljine za one preko 25…

Jednom se provedoh kao bosa po trnju kad sam pokusavala “uspaljenoj majci” da objasnim da joj cerka sa OS ni tetkica ne moze biti, i sta oni to slave? Valjda se samo druze sa drugarima i proslavaljaju zavrsetak jednog poglavlja zivota uz zajednicku igru i pjesmu, a ne idu na modnu reviju. Nisam bila gruba, iako sad tako djeluje, vrlo sam takticna bila. Malena je licila na lik iz kataloga za pedofile: visoka stikla, haljina koju ne bih ni da opisujem, kosa nadogradjena, nokti nadogradjeni. Kad predlozih samo maskaru i sjaj, jer je svega drugog dosta, pa ce biti previse i los efekat, samo sto me zena nije pojela! Od tada cutim, klijent je u pravu, a ja svoj posao. Predlozim blago, ako moze, moze, ako ne, radim kako hoce. Sami ste birali pa izvolte.

25/05/2012
11:40 pm
mirjana
Guest
Guests

Uh, užasa… dobro te nemam ćerku… sama bih joj sudila , kad bi bila nalik ovimaLaughLaughLaugh

Šalu na stranu, ali stavrno imamo krizu identiteta i vrijednosti.. trebalo bi nešt  ozbiljno raditi.. Ponekad se osjećam kako me vrijeme pregazilo, kad slušam tinejdžere kako razmišljaju.. Bukvalno, djevojka od 18 ima rezon kako da joj je 30 .Nije to loše, ali uz to ide i stajling, što jeste loše

26/05/2012
8:32 am
Majja
Guest
Guests

Aoooo, sto je ovo?!  EmbarassedEmbarassedEmbarassed Kako neko moze pustit dijete ovakvo iz kuce?

Mada, i ovaj nas narod je cudan! Sjecam se kad mi je sestra prije par godina isla na polumatursko odlucila se za obicnu pamucnu haljinicu i plitke starke, jedva da se nasminkala ( mi smo je nagovarali na baletanke ali nije htjela Smile). To je bila opsta pomama – te sto nije obukla neku elegantnu haljinu, te sto nije obula stikle, jace se nasminkala…. Nismo se mogli odbranit od komsiluka i rodbine

26/05/2012
11:56 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
10sp_Permalink sp_Print
0

a ja muku  mucim sa mojom curom od 13 koja ne bi iz pidzame izlazila Wink  ali kad vidim ovo , neka nje u pidzami , ljubi je majka…

na stranu sve, gledam ovih dana ove polumaturante i zgrazavam se (i od kad je to uopste pocelo? polumature se ja ne sjecam …imali smo neku zurkicu u skoli , svi u farmerkama i starkama, slusalo se “dugme” a ne ovo ,sacuvaj Boze…) 

kuca mi blizu diskoteke, “muzika” dopire, djeca u glas pjevaju debilanu od tekstova tipa ” ne znam ti ni ime , ali nema veze ostavi ti zenu ” itd…ja ne znam sta je ovo ljudi?????   curice bebastih tijela se bodu na stiklama, navlace nadole te suknjice(pojaseve prije bih rekla) koje su same birale ili jos gore uz maminu pomoc , balavci se otruju od 2 piva, gledam to svaku noc ovih dana…agresivni, ljuti, psuju…ma haos…ludo sve! prije dva dana udjem u parfimariju, curica sa mamom kupuje nausnice, i odusevljeno izabiraju one za pod fenjer, odose sretne jer su bas te trazile…oooo, majko mila zona sumraka…

za sada sa mojom nemam tih problema, kod nas kuci se ne slusa ta muzika, ne gledaju ti kanali, ide u muzicku i ima drugaciju ekipu,i stil odjevanja, ali i to ima neke svoje strane…(lako moze otici u “dark side” – mislim da u pubertetu ce povuci na neku stranu, bar dok se ne nadje, zato treba biti svakako obazriv! )

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

26/05/2012
2:25 pm
tanja53
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

ja sam prosv.radnik tako da sam zadnjih par godina prisustvovala polumaturama i maturama, zavisi gdje sam radila… vjerujte, nema mnogo razlike u oblacenju onih djevojaka od 18 god. na maturi i djevojcica od 14,na polumaturi… kako se oblace, previse je i za ove starije, a ne za djecicu… mozda 5% djevojcica bude obuceno u skladu sa svojim godinama, a ostale…strasno… a o obuci tek da ne govorim, ko zna koje pare roditelji daju na te stikle, ne prodje ni 5 min. one se sve sazuju i idu bose, jer naravno ne umiju da hodaju a kamoli igraju u tako neudobnoj obuci… nego za to su roditelji krivi sto tako dozvole… nadam se da ce se nesto promijeniti sto prije, po meni nije problem samo oblacenje na polum.veceri nego to povlaci jos   dosta toga… nego da se ne udaljavam od teme sa daljim komentarima… 

30/05/2012
9:23 pm
kaja69
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

Potpuno se slazem sa vecinom komentara.  Neko je vec rekao, mislim da je  Mirjana, da vlada totalna kriza identiteta. Moja cerka je u osmom razredu i vec sada razmislja o tome kako i sta obuci za polumaturu. Daleko od toga da ce stikle biti 12 cm, to je definitivno. Jer realno, koja je to razlika u izgledu djevojcica od 14 i djevojaka od 18 godina. Vrlo mala, skoro da je i nema. Jedino sto poneka djevojka na maturi zna  da obuce dugu haljinu. Cak mi se ponekad cini da ove na maturi izgledaju smjernije od ovih na polumaturi. 

I slazem se da bi polumaturske proslave trebalo ukinuti. Napraviti neku zurkicu zavrsnih razreda u skolskoj sali i to je to…

31/05/2012
10:42 pm
mirjana
Guest
Guests
13sp_Permalink sp_Print
0

Ma ne bih ja ukinula polumatursko, i sama sam ga imala, prije qq skoro 20 god,lele….(stara koka), nego bih jednostavno zabranila to nepristojno oblačenje, sistemom kontrole i izbacivanja sa proslave…

01/06/2012
10:31 am
kaja69
Guest
Guests
14sp_Permalink sp_Print
0

Mirjana, ako si ti ” stara koka”, šta bih ja trebala da kazem ?

Moja M a t u r a je bila prije 25 (dvadeset i pet) godina. Ali ne dam se godinama Kiss

01/06/2012
12:01 pm
macence
Guest
Guests
15sp_Permalink sp_Print
0

O cemu vi to???? Ova tema je otvorena za aktuelene (polu)maturante i njihove roditelje, proslave godisnjica istih je zabranjeno pominjatiWink

01/06/2012
10:27 pm
mirjana
Guest
Guests
16sp_Permalink sp_Print
0

Laugh

01/06/2012
10:40 pm
Tamara 2
Guest
Guests
17sp_Permalink sp_Print
0

E ja sam prije 10 g bila polumaturant,i kad vidim te slike,to oblacenje placem od smijeha,e da me neko od ove danasnje generacije vidi u tome bila bih glavna sprdnja u gradu.Meni se cini,mozda grijesim da je moja generacija(’87) bila poslednja da kazem primjerena,ponasanje u skladu s godinama,postovanje prema starijima je bilo na zavidnom nivou,sto je danas nazalost uzasno.Juce sjedim na klupi sa bebanom i dajem joj da jede,a dva djecaka igraju lopte,malo malo lopta kod nas pored glave leti,ja ih upozorim,naravno igra se nastavlja bez mnogo opterecenja,dok nisam podvrisnula jer su udarili u kolica zamalo u nju,e tek su se onda odmakli.To me strasno iritira,i razmisljam,pitam se da li cu ja uopste znati da vaspitam svoje dijete?????Jer ono sto su mene ucili evo ispade pogresno…oprostite sto sam otisla na dugo na sirokoLaugh

01/06/2012
10:47 pm
Tamara 2
Guest
Guests
18sp_Permalink sp_Print
0

macence said

vanjamik said
Macence, samo za tebe 🙂

 

http://www.blic.rs/Slobodno-vr…..k-pevacice

Vidjela sam i mos’ mislit sta sam pomislila?! (sad mi nedostaje onaj sto povraca na skype)

Najfrapantnije je to sto roditelji podrzavaju takvo ponasanje i oblacenje. Istina je da odijelo ne cini covjeka, ali cini tinejdzera. Znam po sebi jer sam bila srednjoskolka u najmracnije doba 90-tih. Mi u farmericama i sirokim kariranim kosuljama i starkama smo bile “frikovi” za okruzenje, a dobre curice su bile u helankama i platformama i ne znam vec kako se zovu sve one “dzidze”….

Opet kazem: koja majka bi pozeljela da joj cerka bude prostitutka? Sta drugo pomisliti o ovim djevojcicama? Ja bi ih samo pitala: sta radis za 50 eura?

Koje 50e?Mislim da bi i 5e bilo previse…

08/06/2012
10:12 am
Taša
Guest
Guests
19sp_Permalink sp_Print
0

Ih, đe me takoste! 😀

Prije dvadesetak dana je osvanula na Portalu analitika izjava portparola Ministarstva prosvjete u vezi sa eventualnim prestankom proslava malih matura po restoranima. Procitala sam je cim su je objavili i napisala im odgovor, ali ga ne objavise 😀 Čak su malo moderirali tekst, nakon nekih komentara.

Mnogo je gluposti provučeno kroz taj tekst. Stvarno je strašno i treba da nas istinski uplaši sve ono što vidimo od kraja aprila do kraja maja – počev od ponude u buticima, na pijacama, od gužvi u kozmetičkim i frizerskim salonima, a sve u cilju da naše 13-togodišnje djevojčice izgledaju kao prostitutke!!! Što dublji dekolte, što viša platforma i štikla, što kraća suknja, što podignutije grudi, što jača šminka, što vještačkiji nokti i trepavice – zarad čega? 

Moja starija kćerka sad završava osmi razred. Već godinu dana mi kroz uši provlači ideju o visini štikle za malu maturu. Nekad opušteno, a nekad bogami i surovo sasijecam takve misli. Ne dolazi u obzir! bila je razočarana kad je u školi “pukla” priča o navodnom prekidu proslava po restoranima. Međutim, srećom pa postoji još (najmanje) jedna majka koja dijeli moje mišljenje – pa smo nas dvije udruženim snagama pokušale da edukujemo naše dvije kćerke 🙂 I objašnjavale da bi naj-cool izgledale u dobrim leviskama  😀 

Imam još manje od godinu dana da svoje dijete ubijedim da nije u pravu što se tiče štikletina – uspjeću. Ali, šta će biti sa čitavom pričom – ne znam. Mislim da je red da se već jednom iz škole izbace svi fotografi, restorani i turoperatori koji ličnim poznanstvom već godinama debele pare stavljaju u svoje duuuuuboke džepove…

08/06/2012
10:32 am
Danchy
Guest
Guests
20sp_Permalink sp_Print
0

Nije direktno vezano za temu, ali jeste za opštu “problematiku”: juče sam na FB-u gledala fotografije proslave “male mature” na Cetinju. Prvi put ove godine sam čula da se i to proslavlja na taj način. Dakle, predškolarci šetaju gradom, namontirani: odijela, svečane haljine…i kompletna šminka!!! Prije dvadestak dana sam gledala slične fotografije iz Berana…i oni “slave” “malu maturu”….Maskara..sjenka…ruž…na djevojčici od 5 godina????!???? Čemu to???? I naravno da će onda na polumaturi tražiti “korak više”… i dokle onda stignu na maturi??? Do ovakvih kao što su ove u Bugarskoj…tužno…

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
9 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner