A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Related Related Topics sp_TopicIcon
Letnji raspust-učiti ili ne učiti
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
03/06/2011
11:30 pm
znljubica
Guest
Guests

Savet psihologa: Đaci na raspustu ne treba ništa da uče

Ne terajte školarce da leti čitaju lektiru i spremaju se za sledeću školsku godinu. Raspust je, treba što više da se druže, odmaraju i igraju, kažu psiholozi.

 Školski psiholozi nikako ne preporučuju da se tokom raspusta uči, niti da roditelji nameću deci privatne časove i sadržaje za koje ona nisu zainteresovana.

Deca koja imaju određenih razvojnih problema, kao što su disleksija, disfazija, disgrafija i slično, treba da rade u kontinuitetu, ali ne više od sat vremena dnevno. Dinamiku treba usaglasiti sa stručnjacima koji tu decu prate.

Imate li plan kako da pomognete detetu da organizuje svoj raspust ili će veći deo raspusta provesti uz televizor ili kompjuter?

04/06/2011
12:21 pm
Kristina M
Guest
Guests

Potpuno se slazem, i mislim da nikada necu tjerati nijedno svoje dijete da uci u toku raspusta. Ove godine imamo prvi ljetnji raspust, i jos nijsmo nista isplanirali, sem boravka na moru. Radnim danima ce biti kuci sa tetom koja ce cuvati i njega i ostalo dvoje, i tada je “osudjen” na gledanje TV-a i igrice, jer njoj nije prijatno da on bude napolju dok je ona sa njima. Popodne ce napolje, iako  on niije previse ponesen za tim. Na zalost, kao sto je i jedna od clanica foruma vec pisala u toku zimskog raspusta, kod nas ima veoma malo aktivnosti za djecu kada pocne odmor. 

08/06/2011
12:40 pm
Kiddo
Guest
Guests

Planiramo da vjezbamo pisanje Laugh 

Mislim na sina, koji zavrsava treci razred. Kcerka je zavrsava prvi, tako da necemo unaprijed uciti, ali sin mora poraditi na rukopisu, jer se i prosle godine opustio na raspustu (kako rece uciteljica, svi su pozaboravljali kako se pise), a sledece godine nece biti samo uciteljica sa njima, pa pretpostavljam da ce nastavnici biti manje tolerantni od nje…

 

I naravno, citace “vanlektirske”  knjige, ali to rade i u toku skolske godine, pa nije nista novo…

10/08/2011
10:29 pm
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
Member Since:
08/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Ne. Ne. Ne. Veliki sam protivnik ucenja za raspust. Raspust se upravo zato i zove raspust sto su djeca raspustena:). Salim se. Moj stariji sin, koji ce sad u cetvrti razred nikada nista ne uci za raspust i tako ce ostati dok se ja pitam:). Ne cita se ni lektira vec knjige koje se njemu dopadaju. Ili koje mu mama kupi:). Prekjuce sam mu kupila Encikolpediju najvecih svjetskih pobunjenika:). To se zove raspust:)

 

Vjezbaju li odrasli sto za posao kada su na odmoru? (dobro, tu ne racuam nas vorkoholicarke:)).

Cool

16/02/2012
10:11 pm
mama_mama
Guest
Guests

I nije vrijeme raspusta, ali da se ukljucim i u ovu temu!

Za mene je to jedno veliko NE! Poslije svih skolskih obaveza i aktivnosti kojim ih zatrpavaju drugi, ali nerijetko i mi, raspust je za uzivanje, odmor, igru, i citanje onoga sto sami izaberu od ponudjenog.

Moj sin je procitao jednu knjigu lektire, jer mu se ona ucinjela interesantna….ove druge nije ni pogledao.Citao je djecije stripove(cega uopste nisam protivnik, sjetite se mikijevih almanaha koje smo-bar ja gutala u prvim razredima).Tu su i neki djeciji casopisi o njihovim trenutnim i aktuelnim junacima, uvijek prisutna enciklopedija pocetnica….sada 2 dio, 1000zasto 1000zato(iz moje biblioteke se stalno vuce), uvijek neke knjige o zivotinjama, profesijama……za zimski raspust se citalo o dinosaurusima……i eto.ja sam u potpunosti zadovoljna, ali prava frka nastaje kada dodje vrjeme lektire u toku godine, i malcima daju da procitaju, analiziraju odr.knjigu , prepricxaju za 5 dana, a uz sve to i druge skolske obaveze…..tako da ne znam sta je bolje.
Ali i dalje sam misljenja da je raspust vrijeme za odmor.kada bi se pitala tako bi bilo i za vikend, i zabranila bi im zadavanje zadace preko istog, jer je cesto grijeh kako ih bas za vikend zatrpavajuCry 

16/02/2012
10:18 pm
alba
Guest
Guests

NIkako. Ni ja nikada nijesam ucila a raspust a bila sam dobar djak. Naravno ako se djetetu nesto cita neka cita. Ako voli da radi zadatke iz matematike neka radi. Ali samo ako mu to predstavlja zadovoljstvo.

Digresija- nije mi jasno zasto ne bi napravili takav program lektire da djeca imaju u ponudi recimo 20knjiga od kojim mogu izabrati 10 koje ce obraditi tokom godine? Ne znam bas kako je sad, znam da su nesto modernizovali pa imaju H. POtera i Vini pua, ali kad smo mi isli u skolu to su uvijek bile ili stvari koje sam vec procitala ili neke koje su mi bile nezanimljive.

20/02/2012
10:16 pm
marijank
Guest
Guests

ali ranije je bilo mnogo bolje skolstvo.sada se igraju sa njima,umjesto da ih uce.bas sam gledala sveske prvaka,uciteljica napise na tabli sto je za domaci,a oni koji jos nijesu naucili slova prepisuju.u sveskama se ne zna sta pise,smijala sam se do suza.

07/03/2012
3:42 pm
Tijana
Guest
Guests

Meni je toliko žao što su krenuli u školu i počeli sa obavezama da nikako i ne pokušavam da ih ubacim u tu neku našu kolotečin, pa sad još i da uče i unaprijed se spremaju itd.

Slažem se u potpunosti da je raspust za raspuštanje 🙂 makar ovaj ljetnji. I za vikende se slažem.

Ma ko je od nas ikada učio tokom rapsusta? 😀

Ne znam ni kako ćemo preživjeti ove subote što treba da se nadoknadi vanredno stanje. Užas Confused

07/03/2012
4:14 pm
Kristina M
Guest
Guests

Odlicno je smisljeno to sto djeca u drugom rayredu uce slova cijelo prvo polugodje i sto im pred njegov kraj daju knjigu od 100 i kusur strana da procitaju, a imaju jos dvije takve do kraja skolske godine. Dakle tri knjige lektire toliko velike, zaista je previse.

Prvi razred je po meni ok, krenuli su ali je vise sve igra, taman da ih ne smaraju sa sest godina, ali je zato prelazak u drugi prilicno surov cini mi se jer je onda druga krajnost.

07/03/2012
6:55 pm
Tijana
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

Ne znam Kristina, tako se i meni činilo da je prelaz nekako prebrz i da se đeca teško adaptiraju. pored toga donose puno odmaćeg kući, pa se to još i nama navali na leđa itd. Ali sada mi se čini da je drugi dobro uhodavanje za dalje. STarija ćerkica, koja je u četvrtom stiže bez problema da čita latinične titlove, a lektiru pročita i za 2- 3 dana. Čak joj nijesam povjerovala, pa je kao propitala, vidim dijete stvarno pročitalo Surprised

Onda već sabiraju i oduzimaju do 1000- ponekad mi uzme i po nekoliko minuta da provjerim jednu stranu iz matematike…

Jeste težak i nama bio prelaz u drugi, posebno ovoj mlađoj, jer je mali komformista, učiteljica kaže da je izuzetno inteligentna i probojna, ali ništa ne uči, još je pravo dijete, pa se sada u trećem sve silimo.

Isto sam mislila da je novi sistem suviše lagan sa jedne strane, a suviše težak sa druge, ali vidim da su se one uhodale, pa sad sve glatko prolazi 😉

07/03/2012
8:30 pm
alba
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

Tijana, podsjeti me tvoja prica o matematici, prije 15ak godina(kako sam samo stara!!!!) zvala moju sestru jedna poznanica da pomogne oko domaceg iz matematike za njenog sina koji ide u 4ti razred. Ja i sestra smo rjesavale 45 min! Pri tom smo obje dobri matematicari, ona izuzetno dobar. Katastrofa!

07/03/2012
9:36 pm
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
Member Since:
08/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
12sp_Permalink sp_Print
0

Ja sam protivnik ucenja za raspuste. I toga se drzim. Kao i moja djecaWink. To je jedno od rijetkih pravila kojeg se rado pridrzavaju. Sto se vikenda tice – u petak kad dodju kuci urade domaci i vikend je slobodan. Isto je i za razne praznike koji su neradni. Trudim se da im objasnim da je najvaznije us koli da prate sta se prica i da rade sve sta treba. Kuci domaci. Za sada – ne radimo nista sa njima. I na tome cu insistirati sve dok to bude moguce. Vidim mnostvo majki koje se satiru od ucenja, donose zadatke na posao i raspituju se kako ih rijesiti, po cijele dane uce sa djecom, znaju sve lekcije napamet. Za vrijeme raspusta forsiraju djecu da citaju lektire i uce unaprijed. Protiv toga sam. Odmor, setnje u prirodi, citanje djecjih romana, druzenje… To je raspust..

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
22 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…