A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_TopicIcon
knjiga je da se cita
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
20/10/2010
9:28 pm
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
Member Since:
08/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

…ali prvo treba da se pozajmi ili kupi.

 

Od gradske biblioteke, bojim se, slaba vajda. Knjige u kasarni jos, vecina po paketima. Ja sam obisla i nekoliko knjizara ali za uzrast mog starijeg sina (osam godina) nisam nasla nista posebno. Sve sama epska fantastika koju on ne voli. On, naime voli knjige poput Dzordov tajni kljuc svemira http://www.politika.rs/rubrike…..ih.lt.html. Ali ne nadjoh nista nalik tome. Trebaju mi ideje i predlozi sta ponuditi djeci na citanje. Mi smo u tom uzrastu citali Ivana Kusana i slicne pisce djecjih romana. Istine radi – citala sami Branka Copica. Imali smo kuci crveni komplet knjiga i do petog osnovne sam sve iscitala. Sta djeci ponuditi??? Vidim da Hrvati imaju citavu plejadu pisaca romana za djecu plus oni od prije. A sta mi da radimo?

 

Dajte predlozite makar neku uvoznu:)

21/10/2010
5:33 am
Dusko Mihailovic
Guest
Guests

Ada to ti je bar lako 🙂 stare dobre…. Družba Pere Kvržice, Modro blago, Smoki…

21/10/2010
12:26 pm
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
Member Since:
08/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

To imaju u okviru lektire. Zeli nesto drugo, novo:). Sta reci – vec vidim da ne pokazuje znake drustveno prihvaltljivog posnasanja u nasoj maloj drzavi

23/10/2010
9:12 pm
Kristina M
Guest
Guests

Ne mogu ti predloziti nista, jer bas nijesam informisana o tome, ali znam da sam ogorcena na nase knjizare kakav im je izbor knjiga za djecu. Mislim da je najmanje sramno sto nemamo djeci kupiti knjige, a da nije npr Harry Potter. Bila je kolekcija knjiga za djecu (vecu) Vijesti, prije dvije godine, cini mi se, i tamo je bilo nekih finih naslova, ako me pamcenje dobro sluzi.       

24/10/2010
8:19 am
Angie
Guest
Guests

Evo jednog naslova koji je oduševio mog drugara Luku:

http://www.dobra-knjiga.com/Ho…..lovID=3086

i ostale Endeove su takodje sjajne, Beskrajna priča na primjer.

24/10/2010
8:57 am
Dusko Mihailovic
Guest
Guests

Ja sam Beskrajnu priču pročtao sa 18-19g i isto me oduševila 🙂

25/10/2010
10:27 pm
mare
Guest
Guests

Ne znam nista o novim piscima, ali dobro se sjecam genijalne knjige “Nista bez Božene”.

Glavni lik je djevojčica, koja u ljetnjoj avanturi predvodi dvojicu dječaka.

Jedan je, cini mi se, dijete iz doma koji ljeto provodi s udomiteljem. U sredistu je price neobican izum, neki cudan stroj.  Nadam se da je jos netko to citao. 

26/10/2010
5:59 pm
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
Member Since:
08/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Citala, citalaCool. Samo, gdje cu je sada naci. Nema je u CG za kupiti. Procitala sam sve sto je bilo knjiga za djecu tih osamdesetih kada sam ja bila malaWink. Devedesetih sam vec presla na ozbiljniju literaturuWink. Sad citam samo sto sama napisemCoolCoolCool.

24/11/2010
11:17 pm
Kiddo
Guest
Guests

Imam i ja osmogodisnjaka, kojeg pokusavam da na vrijeme naucim da voli knjigu i citanje.
Preporucujem knjigu koja se njemu svidjela – Bakovuk, Kreativnog centra. Inace, medju njihovim naslovima (i odlomcima koje smo nasli na sajtu) nasli smo nekoliko za koje je zainteresovan da procita.
Sada sam ga bacila na Dozivljaje macka Tose Cool
Citao je prosle godine (sam, jer to potenciram) Lagunine knjige, iz edicije Prvi korak u citanju “Price o zmajevima”, Aladin, Alibaba i 40 razbojnika, Price o princevima i princezama. Ove Lagunine knjige su bas dobre za pocetnike u citanju, jer su koristeni veliki fontovi, ima dosta iliustracija i malo teksta na stranicama, sto ih ne optereti cim bace pogled na stranicu.

25/11/2010
9:37 am
Lidija
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

Moji djecaci imaju dosta obilnu skolsku lektiru i vjerovali ili ne ja se borim da nju iscitaju,jer bi vrlo rado citali nesto sto nije skolski program prije nego ono sto moraConfused
A po mom misljenju u skolski program je uslo i nesto sto se meni ne dopadaCry,ali mora se….
Mislim da ni onom programu po kom smo mi radili nije nista hvaliloConfusedili grijesim???

25/11/2010
12:59 pm
Kiddo
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

Pa i nama je bilo teze da citamo ono sta moramo Wink
Moj sin je u trecem razredu, jos uvijek im nije lektira obimna, a i citaju je na casu. Tako da ono vrijeme kod kuce koristimo da cita nesto drugo. Nadam se da cu mu tako stvoriti naviku da i kasnije cita nesto i pored lektire (makar za vrijeme raspusta)
(ja sam za to uvijek nalazila vremena, nekada cak krijuci od roditelja, zato sto su mislili da je bolje da to vrijeme provodim uceci nesto za skolu)

Ne znam koje su lektire predvidjene za starije razrede, sta su izbacili iz onog naseg programa?

25/11/2010
3:02 pm
jasnao
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

Ne znam kako tvrdite da nema knjiga za djecu, ja uvijek nadjem sve sto nam treba. Ima puno u Narodnoj knjizi, Obodskom slovu pa i u Gradskoj knjižari.
Meni je taj izbor sasvim dovoljan, i štošta se nadje na Sajmu tako da je to i više nego dovoljno za djecu.
E sad ukusi su različiti, ne vole svi roditelji isto…

25/11/2010
11:01 pm
Danchy
Guest
Guests

Pogledajte ovaj sajt> http://www.malabiblioteka.net/
Mozda tu nadjete nesto sto bi se vasem djetetu dopalo…

19/02/2011
1:45 pm
draganica
Guest
Guests

A ništa sem put pod noge i na sajam u nekom od gradova u regionu (npr Beograd).

 

Ja se sjećam biblioteke od nekih 100 knjiga bajki raznih naroda svijeta (ima tu svega, ne liči baš na Diznijeve bajke), gdje sam svake noći čitala po nekoliko priča. Takođe, bibioteka Plava ptica, gdje su bili naslovi poput: Bijeli očnjak, Kroz pustinju i prašumu, Crni gusar, Ajvanho, Robin Hud, Amfibija, Dolina smrti (Old Šeterhend i drugovi sa divljeg Zapada), Robinzon Kruso.

Za taj uzrast bih ti preporučila Marka Tvena komplet, ako da možeš naći – ne samo Tom Sojer, već i druge. Zapamtila sam ih po lijepim opisima i interesantnoj radnji.

Sestrični koja ima 8 godina sam u gradskoj knjižari kupila Beskrajnu priču, koja još ima slova u bojma :), ali ne znam je li bi se to dopalo tvom sinu, jer je ipak fantastika u pitanju. Zato bih ti preporučila Tvena, Žil Verna ili Sjenkjeviča.

10/04/2011
10:03 pm
znljubica
Guest
Guests
15sp_Permalink sp_Print
0

 U predškolskom uzrastu moj sin se jako interesovao za brojeve, u petoj godini je na primer delio 500 dinara na 4 dela, ali ga slova uopšte nisu interesovala. Njegova sestra je sa 6 godina tečno čitala, a on je sa 7 godina poznavao 26 slova.

 Vrlo brzo smo shvatili da ćemo morati dodatno da se potrudimo da kod našeg sina razvijemo naviku čitanja.

     Slikovnice ga nisu privukle i uglavnom su mu služile kao igračke. Okružili smo ga dečjim enciklopedijama sa puno ilustracija i malo teksta. Zainteresovao se. Uglavnom je zaključke o pojavama i događajima donosio na osnovu ilustracija a kada mu one nisu bile dovoljne tražio je dodatna objašnjenja od nas. Mi smo uvek počinjali sa :”Ovde piše…”, zatim pročitali tekst i razgovarali o značenju teksta.
      Pošao je u školu i naučio da čita nešto teže nego što je naučio da računa, ali bez većih teškoća. Kada je tražio pomoć u učenju, prvo smo tražili da nam pročita tekst iz udžbenika koji mu nije jasan , a onda bi smo razgovarali o značenju. Nikada nismo čitali umesto njega i davali gotove zaključke.
      Čim je naučio da čita, učlanili smo ga u Biblioteku, ali smo izbor knjiga prepustili njemu. Nije voleo da čita o “cveću i proleću”, pa je osim obavezne školske lektire, uglavnom čitao enciklopedije i knjige koje su davale neke informacije. Voleo je istoriju, pa je za 10-ti rođendan tražio knjigu o I-vom svetskom ratu. U knjižari je sam izabrao dvotomnu knjigu Golgota i vaskrs Srbije. Kupovali smo dečje časopise, a redovno i sa zanimanjem je čitao Politikin zabavnik.
      Redovno smo pratili čitanje školske lektire jer smo to smatrali obaveznim minimumom čitanja lepe književnosti. Interesovali smo se kako je tumačio pročitana dela. Taj deo je bio vrlo zanimljiv.
      Kada je pročitao novelu Starac i more, Ernesta Hemingveja, glavni zaključak je bio da je starac otišao predaleko i da sam ništa nije mogao da uradi. Sva ta borba na pučini ga nije impresionirala i smatrao je posledicom nepromišljenog početnog postupka.
      Čitanje romana Na Drini ćuprija, nobelovca Ive Andrića, smo zapamtili jer mu nije bilo jasno zašto se u romanu pominje srednji stub kad most ima 11 lukova, što znači da nema srednjeg stuba.
     Moja ćerka je bila uporna da mu objasni smisao Hamletovog “biti ili ne biti”, ali je za njega imao značaj samo krajnji ishod, pa je raspravu zaključio rečima:”Ma na kraju su se svi poubijali, i to je to.”
     Nisam se puno mešala u njegovo tumačenje pročitanih dela. Tumačio je po logici da postoji uzrok, povod i posledica. Sve između toga, za njega, nije imalo nekog značaja. Smatrala sam da je bolje da ima svoje mišljenje, po cenu niže ocene iz Srpskog jezika i književnosti, nego da uči napamet tumačenja književnih kritičara i da ih iznosi kao svoja.
      Ocena iz Srpskog jezika i književnosti je bila 3 ili 4,ali mu je rečnik bio solidan, a pisao je i gramatički i pravopisno ispravno.
      Završio je osnovne i master tehničke studije sa prosečnom ocenom 10, sada je na doktorskim studijama, ali i dalje ne čita lepu književnost. Osim stručne literature, redovno čita časopis Nacionalna geografija, istorijske i biografske knjige.
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
10 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner