A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Sta danas kuvam??
Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 (1 votes) 
25/03/2012
11:39 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
221sp_Permalink sp_Print
0

za pocetak skokni do najblize prodavnice i kupi gotovu u kesici, cisto da dobijes dojam o cemu se radi, a onda ako ti se svidi spremis pravu po OVOM receptu.

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

25/03/2012
12:13 pm
caye
Guest
Guests
222sp_Permalink sp_Print
0

Begova corba je ludilo! Kad sam je pre nekoliko godina u sarajevu slucajno probala toliko sam se odusevaila da sam svaki dan to jela, bili smo na nekom grupnom druzenju pa su nas vodili po restoranima domace kuhinje. Probalo se sve moguce al pored begove corbe su i pite (obozavam testo al se trudim da ga izbegavam jer neam mere pa se bojimj da cu explodirati) i ostale bosanske djakonije pale u drugi planSmile

25/03/2012
5:18 pm
Maja
Guest
Guests
223sp_Permalink sp_Print
0

Tajchi, procitala sam da pijes kvas,sta je to zapravo?kad sam trazila recept za bozu,naisla sam na kvas ali nemam pojma sta je to,bas me interesuje i gdje ga nabavljas?

25/03/2012
6:20 pm
alba
Guest
Guests
224sp_Permalink sp_Print
0

Mamika,opet cu morati na konsultacije da bih ti odgovorila:)
zaboravih da napisem da se u salatu od h stavlja i kuvani krompir. 2srednja krompira.ali ne moraa

25/03/2012
6:50 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
225sp_Permalink sp_Print
0

a ja sam zaboravila napisati obecani recept za hobotnicu na bosanski :

dakle  ,u veci lonac se stavi hoba da se kuha sa povrcem limunom ,b.lukom , a sa strane se potpali zar i jagnje na raznju da se polagano vrti dok se kuha hoba. kad je sve gotovo janje se prinese za trpezu a hoba se baci mackama da se ne motaju oko stola :))))

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

26/03/2012
12:03 am
Tajchi
Guest
Guests
226sp_Permalink sp_Print
0

Jaoj, Mamika, moram da se presvlacim Embarassed. Unistices me svojim postovima!

Majo Kvas ima da se kupi u ulici Kralja Nikole (bivsa Petra Matovica), na samom pocetku ima samoposluga sa desne strane i prva zgrada iza toga ima prodavnicu zdrave hrane. Odmah na pocetku zgrade, tamo sam proslog ljeta kupovala Kvas. Mozda imaju i sad. Ne znam kako da ti objasnim, pitaj mamu, u njihovo doba se pio KVAS i TUT GUT, mama stalno pominje kako je to tamanila kad je bila trudna sa mnom. Tut Gut – a vise nema nigdje, a Kvas kupujem u jednoj prodavnici blizu stana, ni ovamo ga nema svugdje! Ukus mu je pun, taman je kao tamno pivo, slatko gorkasto, mnogo ga volim.

Meni mm pravi i Kombuhu kod kuce a nekad davno smo pravili bozu u Pg-u. I evo, uzela sam brasno za bozu, uvijek imam pivski kvasac, samo treba da pocnem. Problem je sto nemam serpu od 10 l! Znas li da kazu da je boza bolja sa pivskim kvascem nego sa obicnim kvascem, ja tako nisam nikad probala, ali, moram. Kako ti pravis? Imala sam recept bas iz ST Hamze, ali, negdje se zagubio i zato ne pravim, nego cekam da iskopam nesto slicno po netu. Znam za jedan iz Pelivana (cuvena slasticara ovdje), bio je i u Blicu. Bas cu potraziti.

Daj te recepte sto imas!

26/03/2012
1:31 am
Maja
Guest
Guests
227sp_Permalink sp_Print
0

Tajchi,nisam pravila bozu,trazila sam recept po internetu,vidjela sam da ih ima dosta,ali odustala sam..mm mi je donio iz Setahamze posto sam cula da je dobra za povecanje kolicine mlijeka dojiljama ali jedva sam popila tu bocu od 1,5 l,nesto mi se nije dopalo,zato i pitam za kvas,ako ima isti efekat a  ukusnije je,da probam…znam na koju prodavnicu mislis,poci cu,vjerovatno ima i u ostalim prodavnicama zdrave hrane…

26/03/2012
2:43 am
Tajchi
Guest
Guests
228sp_Permalink sp_Print
0

Majo, Boza koju napravis kod kuce je mnogo blaza nego iz STHamze. A mozes da je pravis po potrebi, kad zatreba. Ja nisam, jer sam se bojala grceva, koji mogu da nastupe od kukuruznog brasna i palente, pa sam zato odustala i od Boze. A Kvas bi trebalo da ima, po logici stvari, isti efekat. Probaj jednu bocu. Iz nekolika puta sam kupovala i bezalkoholno pivo, pa ga pila. Imas ga u Voli – u. Ukus mi je bzv, ali, nemoj da te to obeshrabri, jer sam ja ljubitelj neflasiranih piva, gustih, nedozrelih, onih od 24-48sati, iz malih privatnih pivnica. Jos bolje ako je tamno Wink Ovo u Voli – u bjese neko strano, svijetlo.

Kazem ti, probaj Kvas, ako volis taman i pun ukus piva, moze ti se dopasti, samo sto je bez alkohola.

29/03/2012
10:46 am
macence
Guest
Guests
229sp_Permalink sp_Print
0

Ja sam pravila super pitu “paprikušu” u subotu. Kako smo se najeli. Takođe preporučujem onima što poste. 3 crvene i 3 žute paprike, 2 praziluka i 1 tikvica se sitno isjeckaju na kockice, dodati jednu kkašičicu vegete i redati u gotove kore za pitu. Pleh obložiti papirom za pečenje, pa peći bez kapi ulja. Kad se ispeče (30-ak min na 200 stepeni), dobro naprskati običnom hladnom vodom, pokriti prvo krpom, pa preko drugim plehom nekih 10-ak minuta. Rezati i njupati…. njami!

29/03/2012
3:51 pm
Tajchi
Guest
Guests
230sp_Permalink sp_Print
0

Macence, cini se mnogo dobra. Moracu praviti sl. nedelje, ili nedelju pred sam Vaskrs. Mi smo juce imali sarmu, mm posnu, obzirom da je bolestan, morali smo ukljuciti ribu, pa sam pravila sa suvim saranom, pirincem i orasima. Ide dosta zacina i stvarno je odlicna. Ja sam imala mrsnu Embarassed. Malenoj nisam davala, da joj ne bih iritirala stomak, obzirom na gripu, nego sam pravila posnu pitu sa prosom i spanacem, prazilukom, malo mladoga luka i masl. ulja. Odlicno je jela, cudila se dr. da hoce (ona je inace necejed) jer kad je ova gripa djeca nece nego samo vode piju. Pisacu kasnije nasa iskustva sa gripom, ODUSEVILO me moje dijete!

29/03/2012
4:14 pm
Tajchi
Guest
Guests
231sp_Permalink sp_Print
0

Obzirom da mm posti, evo male pomoci sta spremati za one koji poste. Ako vas ima, otvoricemo novu temu, pa da tamo pisemo sve posne recepte? I slane i slatke.

MM-u za post, narocito kad je na vodi, pravim corbice, kuvam bob, pasulj, kus kus sa kiselim krastavcima, paprikama, kaparom, gorsku minestru, amarant, bulgur, socivo crveno i zeleno, proso, heljdu sa povrcem i susamom preko, pite razljevuse sa povrcem i kiselom vodom (bez pzp-a ili sode). U sve sto pravim, pored zitarica stavim i dosta povrca. Kuvam prokulice, brokoli, karfiol. Njemu klot sa pirincem, ili sta zeli od zitarica, a nama sa prelivom od sira preko i ribom ili mesom. Cesto pecem sampinjone na masnom papiru pa ih napunim pirincem, ranije je jeo sojine odreske pa sa kuvanim kupusom, ali, odavno vise ne upotrebljavam soju jer ne mogu sa sigurnosti naci GMO FREE. Cesto se tu nadje i kuvani krompir sa blitvom, ili mladim rastanom pa lim. sok preko i sitno seckan mladi luk, peceni krompir u ljusci. Za dorucak jede taan sa dzemom ili medom, ili orasaste plodove sa dosta suvog voca, caj je obavezan, dvopek od domaceg hleba takodje voli. Vecera od rucka, ili mu nesto spremim posebno. Pravila sam i odlican namaz od suncokreta, samo suncokret, so, biber (ja volim zeleni), vlasac, malo lim.soka i voda. Muti se u multipraktiku dok se ne dobije lijepa smjesa. Vodu sam dodavala postepeno. Mislim da tako moze i od bundevinih sjemenki – golice, ali nisam jos probala. Juce napravih taan, bas sam ga dugo mutila u onom malom el.mikseru za kafu. Spremam se da predvece probam alvu napraviti od njega Wink. Najgori su mi kolaci na vodi, tu bas nemam ideja. Pravim tapioku sa raznim vocem, jede alvu – kupovnu, bombice od suvih smokava, urmi, oraha i suvih sljiva, suve sljive punjene smjesom od secera, ml. oraha i lim. soka, ili isto to sa suvim urmama. Ali, postalo mi skupo sve to, pa cu se “presaltati” na pite sa vocem.

29/03/2012
11:21 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
232sp_Permalink sp_Print
0

imas jelovnik bolji nego neki vrhunski restorani, i da znas da nije ni malo jeftino zadovoljstvo Wink  

i ja sam pravila tahin (taan pretpostavljam da je ista stvar- pasta od susama?) ali nije mi bas kao kupovni, daj recept da probam tvoj.  

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

30/03/2012
2:02 am
Tajchi
Guest
Guests
233sp_Permalink sp_Print
0

Mamika  hvalaEmbarassed. Trudim se koliko mogu. Moram spremati i raznovrsno, jer malena od jednog jela pojede samo 3-4 kasicice, a ako joj u tanjiru ima meso/riba/morski plodovi pa prilog pirinac/krompir/kus kus,/socivo/proso pa neki sos crveni/besamel/sa sirom pa povrce bareno/grilovano ona od svega uzme malo i eto rucka! Uf, usreci me kad pojede nesto!

Pasta ili taan su isto, barem sam ja tako citala. Moja nije ista kao kupovni taan, malo je mrvicastija, vrlo malo. MM nije htio da se dodaje ulje, pa sam pravila sa vodom, dodavala po malo dok se miksalo, otprilike sve. Mislim da ce biti najbolji sa alvom, ne stigoh nocas praviti. Sila sam da ne bih mislila na gripu od koje me boli glava.

30/03/2012
11:47 am
macence
Guest
Guests
234sp_Permalink sp_Print
0

Tajchi, svaka čast! Predajem se, ja ne mogu da te pratim. To je sve suviše komplikovano za mene. Ja sam više za ove malo brže i jednostavnije varijante. Znam da ćeš sigurno reći da je i ovo sve dosta brzo i jednostavno, ali zato što si već ispraksirana. Meni bi trebalo 100 godina da napravim sve te đakonije. Obični cheesecake sam prvi put pravila prije godinu i ispao je grozno. Skoro godinu ga nisam pravila, pa sam se tek za novu godinu usudila da probam i ispao je super. Od tada sam ga pravila 6-7 puta i mogu sad reći da je to prelakoWink.

31/03/2012
2:10 am
Tajchi
Guest
Guests
235sp_Permalink sp_Print
0

 Macence, ne spemam sve to zajedno, ne mijesam meso i ribu, ali, ako ne pravim 3-4 jela na tanjiru, pravom samo 2, nekad jedno. Eto, danas me trese gripa, jeli smo pitu iz zamrzivaca. A brzinske ruckove sam cesto pravila kad sam radila, mogla sam napraviti rucak za 30 min, da znas da mi to nedostaje. Takodje, ima mnogo jela koja ne umijem napraviti ili mi nikad ne uspiju kako treba. Priganice! Nikad nisu kao u restoranu ili kako je baba pravila. Kacamak, jedem samo kod mame, nikad nisam pravila. Civcara, nisam se usudila niti bih.  Tulumbe, tespic, alva starinska od “ugorenog” brasna, budim. Toliko crnogosrkih i vojvodjanskih jela (moje mame) ja ne znam.

A kad procitam blogove kuvarica onda se “ubedacim”. Kakve su to zene i kreativne, to je nevjerovatno.

I eto, sanjam te mirise djetinjstva, pa se trudim da moje dijete “ponese” tako nesto iz svoje kuce a ne sjecanja na nedeljne ruckove u Mec – u.

31/03/2012
3:43 am
Maja
Guest
Guests
236sp_Permalink sp_Print
0

Tajchi,kako spremas proso? daj neki receptSmile

31/03/2012
5:10 am
Tajchi
Guest
Guests
237sp_Permalink sp_Print
0

Proso je izuzetno zdrava namirnica, naci ces po netu dosta toga o istorijatu kao i recepata. Proso operem prije kuvanja u 5-6 voda. Sipam proso u serpicu, naspem vodu i cijedim preko cediljke da mi zrna ne popadaju. E, ja ga volim malo “proprzenog”, osusenog na teflonu pa tek onda dodajem vodu. Najvise volim kad ga malo proprzim na masl. ulju pa onda vodu (2:1). Ako neces da ti je gnjecav, kuvaj dok skoro nije kuvan, mora se vidjeti malo vlaznosti, onda poklopi i ostavi da pokupi vodu. Promijesaj stapicem (imam kineske), ili viljuskom, bitno je da ga ne umackas.

Cesto ga stavljam mm-u u guste corbe i to odmah na pocetku, kako bi se proso raspao i tako zgusnuo corbu, umjesto zaprske. To je jedan od specijaliteta moje mame: corba od tikvica, sargarepe, karfiola, malo krompira, lukac, ma sta god imas od povrca, dodas vodu ako je post, ili bujon (supu koju si vec kuvala) i proso (mama stavi griz ali tek pri kraju). Povrce kuvas dok nije skroz gotovo, tako da ti ne treba stapni misker nego se samo raspada.

Proso moze i da pomijesas sa pecenom tikvom (onom crvenom, zimskom). Pekla sam malenoj kad je bila beba za popodnevnu uzinu a mm – u za veceru dodala uz proso i golicu. Odlicna vecera. Na vodi. Ako hoces ulje, sipaj malo maslinovog preko. Sad nema tikve, osim u zamrzivacima, ko je ostavio, ali, isto ovo mozes uraditi i sa kuvanom/dinstanom sargarepom. Dodaj mladog luka, i eto super zdravog priloga ili vecere

Rizoto, znas sta je, sve isto kao i sa pirincem pravim, samo sto dodam proso. Tada stavi vode 3:1, jer je potrebno da se i povrce skuva. Ako imas povrce koje trazi jos vode, dodaj vruce tokom kuvanja, ali, tresi serpicu, nemoj mnogo da mijesas. Djuvec isto tako. U djuvec cak stavim i pirinac, i proso i kinou. Sve zajedno, daje mi super ukus i nije mi jednolicno kao samo sa pirincem.

Proso mi je prelijep u proljecnim i ljetnjim mjesecima. Skuvaj ga dok ne bude dovoljno kuvan, dodaj mladi lukac, sitno seckan, rukolu, maslacak, sremus, ili sta vec nadjes od zelenisa, posoli, pobiberi, stavi semenkice (sta nadjes ja uvijek imam golicu i suncokret) i eto ti super salatica. Odlicna je hladna sa dosta limuna i kap dvije maslinovog. Dobra je vecera za one koji paze na kile a opet hoce da jedu zdrave zitarice umjesto obicne tjestenine. Jako fino “smiri” za veceru.

Ili ga samo obicno skuvaj pa da bude prilog, tako mozes i heljdu, amarant, kinou.

 

Kuvanim prosom mozes puniti i tikvice, pa zapeci, posebno mlade kojima je potrebno vrlo malo pecenja. Jednom sam pravila sa slaninom i tikvicama i susamom. Isprzila slaninicu u kockice, izvadila, na tom istom tiganju proprzila luk i tikvice na kockice, pa izvadila, a onda malo proprzila proso, dodala vodu da se skuva (u ovoj varijanti volim da je al’dente) i dodala kad je bilo gotovo sve predhodno. Susam sam popekla na suvo u teflonu. Ako nemas susam, proprzi kockice starog hleba na onoj masnoci sto ostane od slaninice, ali ih predhodno malo namazi cesnjakom. Dodaj u to i imace predivan ukus.

Takodje, moze praviti i slatkis. Ukuvaj proso bas dugo, mozes kao i sutlijas, pola vode pola mlijeka, dodaji vodu ako vidis da treba, jer mora da se raspadne, da ispadne puding. Dodaj sta ti padne na pamet: suvo voce, lesnike, orahe, bademe, kokos. Ako hoces jos vise da das na kaloricnosti (zbog djece) dodaj u proso dok je jos na ploci jedno zumance, izmijesaj dobro, skuvaj dok se zumance ne skuva, to ide 1-2min, zgusnuce ga jos vise, dodaj kokos i prelij u cinijice pa narendaj cokoladu. Topice se na oci a djeca ce ti traziti sto prije da jedu. Ako ti nije slatko, dodaj med, ili zuti secer, ili vanilin, ma sta god imas kuci.

Prije 2 dana sam pravila i ovu pitu: http://1331999.blogspot.com/20…..prosa.html. Bojala sam se sto nema pzp niti sode bikarbone, pa sam pravila sa kiselom vodom umjesto obicne. Moram priznati da je meni malo suvlja pita, ja sam stavila kasicicu pavlake preko svakog parceta, a malena i mm su se “udavili” (cudo za moje dijete). Kad prodje post pravicu isto to ali sa sirom i jajima, mislim da ce biti jos bolja.

31/03/2012
8:43 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
238sp_Permalink sp_Print
0

spavaj zeno Surprised

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

31/03/2012
3:15 pm
Tajchi
Guest
Guests
239sp_Permalink sp_Print
0

Laugh Lezala sam cijeli dan, ukocih se. Po noci me trese takva groznica, ovo dvoje zaspu a ja ne mogu. Dizala sam se da pijem caj, mm ostavio, da se tusiram, da potopim pasulj, da sredim nesto, a komp upaljen pa sjedoh da napisem. To mi je jedino vrijeme kad mogu doci s mirom do kompa nesto duze da napisem, jer se na istom gleda i TV (imamo tu nekakvu karticu), slusaju djecije pjesmice, skidaju knjige i sta sve ne jos…

31/03/2012
3:25 pm
Tajchi
Guest
Guests
240sp_Permalink sp_Print
0

Napisacu recept kad stignem, tj. kad ovo dvoje ustanu da jedu, jutros oduzise, pa ce rucati tek u 16h. Javicu kakav je i da li valja rucak, posto sam kombinovala i istocnu i nasu kuhinju. Valjda nece letjeti u smece, nikad nista nije.

Elem, evo par namirnica, za koje vjerujem da ce koristiti trudnicama.

Azuki pasulj je odlican izvor minerala. Bogar je magnezijumom, kalijumom, gvozdjem, cinkom, bakrom, kao i B vitaminima. Posto sadrzi visok nivo kalijuma (a vrlo malo natrijuma), ishrana sa puno azukija moze posluziti kao prirodni diuretik, kao i u snizavanju krvnog pritiska. Bogat je rastvorljivim biljnim vlaknima koja vezuju toksine u debelom crijevu i pomazu da se izbace iz organizma. Smatra se da je posebno koristan za bubrege i besiku.

Kombu alga (laminarija japonica) je tamna alga koja raste u okeanskim dubinama. Sadrzi minerale Ca, Fe, Ka, Mg, Cu, Au, B1, B2. Snizava nivo holesterola, krvni pritisak, poboljsava probavu.

Da li je azuki skup ili ne, ne sjecam se, znam da je CERTIFIED BIO ORGANIC.

Kombu alga je skupa, ali zato traje jaaako dugo. Najbolja je sa mahunarkama. Ja moju nisam ni potrosila, a evo brzo joj istice rok. Moram je stavljati sad u vise jela, da mi ne propadne.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
12 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…