A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Sta danas kuvam??
Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 (1 votes) 
11/03/2012
3:20 pm
wesna
Guest
Guests
201sp_Permalink sp_Print
0

Ima li neko fagorov pekac za hleb,cudesna neka sprava koja sama mijesi,peče???Ja ga dobih na poklon-Nema uputstva

12/03/2012
7:02 pm
Tajchi
Guest
Guests
202sp_Permalink sp_Print
0

Domaci hleb, pa posle toga odmah peceni krompir (da se iskoristi topla rerna) i pecene pecurke sa lukom i zacinima za mm koji posti. Pravila sam i curecu supu i ajmokac, a mesa i jednjak mi ostalo i za sutra da dodam u pirinac koji cu peci u rerni sa povrcem i zalivati supom 😉

Tako ja iskoristim 1 curece krilo za 2 rucka Cool

12/03/2012
9:39 pm
Kristina M
Guest
Guests
203sp_Permalink sp_Print
0

Mi imamo Moulinex-ov, samo poubacas sto treba od sastojaka, zavisi od recepta i on sve zamijesi i ispece. Ali to ce ti morati Dusko objasniti jer se on time bakce za mene je to visa matematika, tj nesto se nijesam upustala. Ovaj pravi i hljeb i kolace i dzemove…

Ja sam danas za rucak kare na malo bijelogl luka dinstala, pa poslij dodala sos od sampinjona, mladog luka i parce slanine sa neutralnom biljnom pavlakom. Pire i zelena sala.Na brzinu

17/03/2012
2:01 pm
macence
Guest
Guests
204sp_Permalink sp_Print
0

Subota rano popodne, momci poslije ige napolju spavaju i probudiće se mrtvi gladni… nadala sam se nekim novim idejama ođe, ali cvrc.

Pošto imam odmrznuto mljeveno, idem sad da spremam ćufte u paradajz sosu i pire. Za to ne treba salata, dovoljno je sir, pa će valjda biti dobro.

18/03/2012
10:06 pm
Tajchi
Guest
Guests
205sp_Permalink sp_Print
0

E ja sam se “ubila” za vikend. Pored ciscenja i kuvanja, kupovine na pijaci, igranja u parku, setnje naspremila sam i spakovala u zamrzivac 50 ruckova! Ostadoh do 5 jutros. Ne cudite se, ne pada mi na pamet da placam za 10 dana meso po 30% skupljoj cijeni (jes da cu ga placati vec od 1. juna, ali, ne moram odmah).

Juce smo imali lignje dinstane u sosu od maslinovog ulja, bijelog luka i bijelog vina, peceni krompir, zelenu salatu sa: rotkvicama, mladim lukom, suncokretom, golicom i dresingom od senfa, pivskog kvasca, kombuhinog sirceta i masl. ulja. MM sok, ja kvas a malena jogurt.

Danas supa, povrce iz supe i telece meso.

18/03/2012
11:13 pm
Tajchi
Guest
Guests
206sp_Permalink sp_Print
0

Mamika, vidi sto sam nasla: http://www.crochef.com/index.p…..ing=bamija

A sta mislis da je posadis na balkonu?

19/03/2012
7:21 pm
Tajchi
Guest
Guests
207sp_Permalink sp_Print
0

Imam supe od juce, ali, nije mi se jela. Jeo mi se burek, onaj pekarski, pravi! Super mi idu gibanice, pite, razvlacim kore, ali pekarski burek sa kupovnim korama nisam pravila. Danas mi je prvi put i fantastican je! Samo ce mi usfaliti kiseloga mlijeka, jer sam ostavila i za veceras.

Evo slicice: TanjaTanja-kuvarije-001_tn.jpg

sp_PlupAttachments Attachments
19/03/2012
10:00 pm
Kristina M
Guest
Guests
208sp_Permalink sp_Print
0

Nikakve inspiracije za rucak nemam vec neko vrijeme. tacno imam neke faze, mada generalno ne volim ruckom da se bavim, vise volim sve ostalo… Danas smo imali punjene paprike, a sjutra niko nikakve ideje nema. Ja bih ovih dana samo ribe jela

19/03/2012
10:16 pm
Tajchi
Guest
Guests
209sp_Permalink sp_Print
0

Kristina, ako ti vole, ti pravi. Vidjela si recept za ribu u papiru za pecenje, jednostavan je, samo malo posla ima oko reckanja krompira i tikvice (ja to na onom secku za kupus). Sigurno ti organizam sam trazi, poslusaj ga Wink. Uglavnom nama se svima jede nesto onda kad nam nedosataje element koji upravo ta hrana ima. Barem sam tako citala.

A paprike bih mogla neki od narednih dana, dobro me podsjeti, samo da ih nabavim.

19/03/2012
10:39 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
210sp_Permalink sp_Print
0

Tajchi , bas ti hvala za recepte za bamiju, ali nikako da naletim da je kupim…a kako da je posadim? mozes na onoj drugoj temi…

a moga danasnjeg rucka i kombinacije , nidje veze- sto kazu moji zemljaci Laugh

grah sa suhim mesom , pitulijice sa sirom i pazi sad – mafini sa borovnicama…rekoh ja fino nista ni sa cim, ali mi se podavili Laugh (i sad slusam j.lisac i pjesmu bolujem , ja bolujem :)))))

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

21/03/2012
6:25 pm
Tajchi
Guest
Guests
211sp_Permalink sp_Print
0

Evo ja danas opet eksperimentisala Laugh. Napravila sam cufte po Brkinom receptu, naravno, sa par izmjena: samo junetina, incuni umjesto konzerve (tako je i originalni recept sa incunima, on ga je samo prilagodio), vlasac, persun, djumbir, zeleni biber, u fufte, umjesto crnog luka izdinstala poriluk, i sve to (meso, zacini, luk, zemiscka, jaje) izmljela na multipraktiku jos jednom. Nisam imala vremena cekati, nego kvasila kasiku u vrucu supu i domah kuvala! Mmmm, meso je tako mekano – mala mi pojela 2 cufte!!! Jela je i sos sa sve Kaparima (“Mama meni to lici na malog aligatoja’ Laugh). Ko nema Kapare, vjerujem da isti posao rade i sitno sjeckani, na kockice, kiseli krastavcici.

Da mi je neko ponudio to jelo u restoranu, nikad ne bih narucila. Ali, nisam se pokajala sto sam spremila, em se espresno sprema! A kad preostane supe, a ne jede mi se supa, eto super da se iskoristi.

Recept je na linku:

http://www.gastronomad.rs/recepti59.html

21/03/2012
10:52 pm
alba
Guest
Guests
212sp_Permalink sp_Print
0

Ja uzela recepte od majke jos prosle sedmice al nikako da nadjem vremena da ispisem! Valjda uspijem sjutra da sjednem malo duze za comp.

21/03/2012
11:13 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
213sp_Permalink sp_Print
0

Tajchi , bude li puno 3 kasike kapara?  nikad ni u sta nisam stavila bas toliko…

alba, cekamo 🙂

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

22/03/2012
10:40 am
Tajchi
Guest
Guests
214sp_Permalink sp_Print
0

Mamika, nisam stavila toliko Smile. Ja sam samo vijela recept na TV – u u emisiji koju Lepi Brka vodi. Obzirom da mi nije za 4 osobe, napravila sam onako kako inace pravim cufte, dodala incune (imala malo domacih iz Dalmacije), sos pravila isto manje koliko treba za nas 2 (mm posti) i stavila malo kaparija. Nisam ni obratila paznju da idu 3 kasike, to ja po svom ukusu. Mislim da nikad ni jedan recept nisam napravila a da ga nisam preradila po svome Laugh. Vjerujem da moze sa kiselim krastavcicima.

Jednom mi malena u restoranu jela kiselu curecu corbu kakvu kuci nikad probala ne bi. Bilo je meso unutra, grasak, sitno seckana sargarepa, kiseli krastavcici i kisela pavlaka, onako gusca, bijela corba. Nemam recept, ali cu sigurno napraviti slicno cim dodjem do domace curke opet.

Alba, zeljno cekam!

22/03/2012
11:48 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
215sp_Permalink sp_Print
0

pa bas sam pomislila da bi to bilo preslano incuni,  pa kapari u toj kolicini…probacu ovih dana neku varijaciju tog jela. krastvacici sigurno mogu ali nije to onda taj smek sigurno, jer su razlicite arome ali sto da ne.

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

22/03/2012
12:58 pm
Tajchi
Guest
Guests
216sp_Permalink sp_Print
0

Meso nisam solila, svu slanocu cufte imaju od incuna. A kapare sam malo drzala u vodi i rasolila. Sos mi je super, zuckast od supe, kiselkast od limuna i slan od kaparija. Imace, kad pravim supu vrlo malo solim zbog malene, pa je posle uvijek mogu upotrijebiti za neki sos.

24/03/2012
10:44 pm
alba
Guest
Guests
217sp_Permalink sp_Print
0

Konacno i ja.

Punjene lignje 1: Isjeckati pipke ociscenih liganja, zaciniti biberom, solju, petrusinom i tom smjesom puniti lignje. Zatvoriti cackalicom, poredjati u nauljeni (maslinovo ulje ili mjesavina) pleh i zaliti s 1-2 dl bijelog vina. Peku se na 200C, oko 40min(otprilike, zavisi od vrste lignji, uglavnom dok ne omeksaju, probate viljuskom).Povremeno, po potrebi doliti bijelog vina.

U ovo je jaaako dobro dodati malo sjeckane slanine, fantasticno ide. (Al’ to tebi Tajchi ne odgovara, zbog muza, pretpostavljam). Ovo je najljepsi recept, jednostavan i potpuno ocuva  ukus lignji. No, za njega je najbolje koristiti ‘domace’ lignje. One su malo vece od ovih koje se kupuju po prodavnicama. A opet bi trebalo paziti da vam ne uvale totove, vrstu lignji koje su losijeg kvaliteta i tvrdje. I one su vece ali se poznaju po kracim perajima i kracima.

Mama obicno ispece s lignjamam i krompir koji bude fantastican jer primi mirise. Krompir se isjece na ploske debljine najvise 5mm. 

punjene lignje 2: (mjere su otprilike) 1kg lignji, oko 100 g oriza, 1 crni luk, 2cena bijelog luka, 1/2dl soka od paradajza, 1,5-2dl bijelog vina, petrusin, biber, so, origano

Prodinstati isjeckani crni luk, pa dodati isjeckane krake. DInstati da kraci omeksaju, pa dodati paradajz i vino. Kad vino ispari, dodaje se oriz uz dolivanje pomalo vode. Dodati ostale zacine. Puniti lignje, zatvoriti cackalicom, redjati u nauljen pleh. Peku se na 180-200C, oko 40min, uz dolivanje b. vina.

Uz njih dobro ide i klasican preliv-ulje(maslinovo ili mjesavina), sjeckani petrusin i bijeli luk.

Uz obje vrste (ako ne pecete krompir) dobro ide krompir salata- kuvani krompir, blitva i crni luk isjecen na trake. Posoliti i dodati ocat.

Ili posebno kuvani krompir i blitva.

Salata od hobotnice: Ociscenu hobotnicu skuvati. Kuva se dugo, oko 2h (ili krace u ekspres loncu). Gotovo je kad se kraci pocnu odvajati. Isjeckati je(ostaviti sve, i crnilo i kozicu), dodati crni luk isjeckan na ploske, so,  biber, petrusin, ulje, ocat ili limunov sok.

 

Mamika, bamije za koje ja cijelog zivota mislim da se prvo pohuju, tj valjaju u brasno, ustvari uopste nijesu pohovane nego przene(???). U stvari to je dolma, a evo i recepta:

Dolma od bamija:(mjere opet otprilike) 1kg bamija, 4,5 cenova bijelog luka, 3 srednja paradajza, 300gr teletine, zacini (so, biber, vegeta)

Opranim i osusenim bamijama odsjeci vrh i peteljku, isjeci na komade (oko 3cm duzine i prziti u dosta ulja dok ne porumene. Kad izvadite bamije u istom ulju przi se luk i meso sjeckano na kockice. Kad se izdinsta, dodati oguljeni paradajz isjeckan na kockice. Dodati zacine i bamije. Preliti vodom da ogrezne i dodati malo m. ulja. Kuvati na tihoj vatri dok voda ne ispari.

Ovo me podsjeti da vam preporucim lijepi kuvar Tradicionalna barska kuhinja. Dosta je skup, sestra je kupila tati na poklon prije neku godinu, cini mi se 25e.

25/03/2012
12:43 am
Tajchi
Guest
Guests
218sp_Permalink sp_Print
0

Zapaliste me za bamije! Nisam ih nikad jela, moracu traziti po pijaci i pitati, jer imam nesto teletine u komadu za kuvanje, cisto meso.

Alba ovaj prvi recept sam juce vidjela negdje po casopisima, isto sa slaninicom. A ovaj drugi sam predpostavila da je takav, jer mi mama pricala da tetka tako pravi u Dalmaciji. Hvala na receptima, pojasnila si pa cu praviti. Hobotnica mi mnogo skupa, a tetka je jednom kod nas u PG-u pekla pipke sa krompirom i zalivala bijelim vinom. Nista ljepse u zivotu nisam probala. Meni kuma stanuje u Baru, a to da volim: tespic, bijelu alvu, bob, pite i baklave sam upravo od nje i njenih naucila. Ovdje ljudi ne znaju ni sta je salata od ukljeva, taj specijalitet se ne umije objasniti! Suvog sarana ima, ali, nije kao Skadarski ni priblizno!

25/03/2012
12:57 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
219sp_Permalink sp_Print
0

ne znam Tajchi trudna sam pa mozda zato mi pada na pamet, ako nisi jela ranije, nisam bas sigurna, nije to jelo koje zavolis na prvu…a ako si kad jela begovu corbu onda si jela i bamije jer je obavezan sastojak.

pitala sam albu na sta se mora paziti kad se kupuje sirova bamija, ali mi nema tog posta pa ponavljam?

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

25/03/2012
1:36 am
Tajchi
Guest
Guests
220sp_Permalink sp_Print
0

Nisam jela begovu corbu. Kako sam to propustila Surprised. Ha ha ha. Volim ja neobicne i gorkaste ukuse, ako je bamija takva.

Takav je bob, spremah ga prije neki dan. Nama sa suvim mesom, muzu klot, na vodi Mogu ti reci, njegov je bio mozda i bolji nego nas, imao je vise zacina, vise sargarepe i praziluka pa je bio odlican. Ali, to je onaj suvi, “cepkani” bob, nije zelen i cio kao pasulj. Ovaj se raspadne prilikom kuvanja kao crveno suvo socivo. Bas je bila odlicna corba, nama sam odozgo dodala i kap dvije maslinovog, ono kao u restoranima Wink

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
17 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner