A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Da li verujete u bapske price?
Topic Rating: 4.1 Topic Rating: 4.1 Topic Rating: 4.1 Topic Rating: 4.1 Topic Rating: 4.1 Topic Rating: 4.1 (10 votes) 
26/09/2011
10:40 pm
devojcica
Guest
Guests
21sp_Permalink sp_Print
0

Pa bas ta prica o losem kvalitetu mleka je iz starina,cim malo neki problem odmah babe kazu mleko ti nije kvalitetno Confused.

A sto se tice podizanja vratica najzalosnije je sto dosta mladih zena veruje u to i vodi bebe kod tih zena,katastrofa.

Cula sam skoro i za neko vezivanje strune kad dete boli stomak,i to rade zene koje “ZNAJU”,a jedna od njih je medicinska sestra u nasem vrticu(nisam mogla da verujem).

15/11/2011
2:46 pm
Cekalica
Guest
Guests
22sp_Permalink sp_Print
0

E ovdje bih imala prica i prica! Cega sam se sve naslusala, sta su sve govorili mojim sestrama/prijateljicama i sl. ne mogu ni danas da vjerujem.

Srecom, ja prilicno burno reagujem na takve komentare, pa niko nista ne smije da mi kaze… Laugh

Bilo je tu raznih momenata… Od toga da ce onome ko ne da nesto trudnici nateci oko (tacnije, dobice “cmicak” sa cime se cesto danas salim), do toga da trudna zena ne treba da sisa kosu (!?) u toku svih 9 mjeseci (samo zamisljam kakva bih vila Raviojla bila Laugh), da ne treba sebi da uskracuje nista od hrane jer ce joj dijete biti stalno gladno ili ce stalno zudjeti za tom vrstom hrane… Jednom sam od jedne starije gdje cula da je njen sin kao mali stalno jeo parcice zida, a ona je filozofski to protumacila kako mora da je za njom neko bacao krec dok je bila u drugom stanju… Yell Takodje se sjecam da je jedna cura koja je studirala sa mnom sva ozbiljan objasnila da mladey koji ima i podsjeca na jagodu oblikom, ima zato sto je njena majka dan pred porodjaj jela jagode. LaughLaughLaughNajnovije – to sam bas sinoc cula… “Ne valja se” da trudnica izjavljuje saucesce… I koliko mi to (kao rijetko sto od ovih budalastina) bilo negdje i razumljivo (u smislu da trudnica treba da se postedi stresnih situacija… recimo), ipak me iznenadjuje riznica bisera koja se samo dopunjava…

Ne, sigurno necu nositi crveni koncic oko ruke nikada! Cool

27/12/2011
12:52 pm
rain_wind_storm
Guest
Guests
23sp_Permalink sp_Print
0

Iz muškog ugla…

Zamotavanje i razmotavanje pupka,ispravljanje vratića,micanje temperature senfom( po legendi bebi ili ko god da ima temperaturu tabani se namažu senfom i to je ka rukom odnešeno),meni je to presmiješno i divim se ženama tj roditeljima koji imaju u mobilnom memorisan broj “jedne žene koja to radi na poziv,a ne daje joj se ništa no eto 100gr kafe i cukra,ili 5e eto valja se”.Vjerovatno će se neki sad od vas tu najedit radi ovoga,ali meni je to em glupo em primitivno.Isto tako “ČUVANJE PUPKA”.Znači kad pupak odpane to se stavi u svilenu maramicu?!!!Neđe predložih da se stavi u rakiju,te da se ona zove PUPČANICA!

A što se toga tiče kad ko progovori,evo sam ja sa 3,5 progovorio,pa ga ne zaklapam sad.

27/12/2011
8:24 pm
Kristina M
Guest
Guests
24sp_Permalink sp_Print
0

Dakle,ako ovo i dalje zaista postoji onda je stvarno sve otislo da ne kazem dje!  Nije ti lako ako moras to slusati. Ja i dalje ne mogu da se uzdrzim i prestanem da se nerviram kad cujem slicne stvari. Nevjerovatno je koliko je to ubjedjenje da su u pravu!!! Pa mi sto ih gledamo cudno ispadamo nenormalni:)

04/02/2012
2:04 pm
Lara
Guest
Guests

Mene je grozno to sto se ne valja 40 dana izlazit iz kuce,a tek 40 dan mozes kod majke i da ostanes 10 dana.

Znam da nokti ne valjaju da se kidaju uvece,srijedom,petkom i kad je svetac.Wink

04/02/2012
3:47 pm
Tamara 2
Guest
Guests
26sp_Permalink sp_Print
0

Daleko cemo dogurati s takvim pricama….Ja sam imama a imam i sad takvih pripovjedaca koji sole pamet,i momentalno me zivac odere od nervoze!!!Posto su mi rekli da cu se ranije poroditi,odem ja da kupim sve sto mi treba naravno,za moje dijete JA biram,a kaze meni svekrva isto ne valja se prije,samo sam joj rekla ako oces povezi me do tamo ako neces ajde cao!! Sve sami pametnjakovici!!!! A setali smo naravno nakon 15 dana,ne nego cu dijete ko u zatvor drzati

04/02/2012
7:04 pm
Kristina M
Guest
Guests
27sp_Permalink sp_Print
0

E to je moj najveci problem, sto nikako da prestanem da se nerviram kad cujem takve price. I to nije obicna nervoza, buklano prosistim kao u crtanim filmovima:)

04/02/2012
7:09 pm
Maja
Guest
Guests
28sp_Permalink sp_Print
0

Ni ja ne mogu da shvatim da neko u 21.vijeku robuje nekim obicajima koji nemaju veze sa zdravim razumom…ok mi je da smo svi pomalo sujevjerni,to je prosto ljudska osobina,ali da se pridrzavamo obicaja koji su izgubili svoj osnovni smisao i sad nam samo stete a ne pomazu,to ne kapiram…poput ovog da se sa bebom ne izlazi do 40 dana a tek onda se ide kod svojih i slicno….prvo,svi obicaji poticu iz ljudske potrebe da sebi olaksa zivot,da pokusa da objasni neke stvari iz okruzenja (posebno u proslosti dok nauka nije pocela da daje odgovore),tako je i nekada davno zena napr iz Kotora se udala na Ct,a posto je to tada bila ooogromna razdaljina koju napr prelazis na konju i ko zna kad ces uopste vise vidjeti svoju maticnu  porodicu,razumljivo je da se zena odmara 40 dana i onda malo podje kod majke i sl.. (ja nisam etnolog ali sam se nacitala Narodne knjizevnosti Smile) i zato svaki obicaj vremenom,posto se drustvo razvija i nas zivot je laksi,brzi,udobniji samo ostaje neki trag,folklorni motiv, a ne model po kome i danas treba da se ponasamo…jer stvarno ne kapiram kad cujem da neko ko napr zivi u Maslinama kaze kako poslije 40 dana ide kod majke u napr Zetu, jer je to obicaj….ocu da kazem da mi je najnormalniaj stvar da si od prvog dana tamo gdje je najudobnije tebi i bebi,pa nekome je to kuci sa muzem,nekome kod sestre,majke,svekrve ili vec gdje god,nebitno…srecom,nemam problem sa “obicajima” ali cesto cujem ovakve price i uvijek se iznova pitam ko je ovdje normalan…Takodje,sokirala sam se kad mi je drugarica nedavno rekla da su  joj prvi dan po izlasku iz bolnice dosli kumovi na cestitku i da je ona,iako nije znala dje se nalazi,morala da se smjeska i sluzi naravno…iskreno,ne kapiram to…meni jesu odmah dosle drugarice,majka i sl ali iz zelje da vide bebu i  da mi pomognu (skuvaju rucak,opeglaju mi pelene,ili prosto da mi prave drustvo dok kupamo bebu i sl..) a ne kao neki specijalni gosti…Mislim da i zene ovdje moraju malo da se osvijeste i kazu :izvinite,ali umorna sam,potrebna sam svojoj bebi i sl..a ne da trpe zbog “obicaja”…

04/02/2012
7:22 pm
montenegrina
Guest
Guests
29sp_Permalink sp_Print
0

U POTPUNOSTI SE SLAZEM SA TOBOM

04/02/2012
8:12 pm
Lara
Guest
Guests
30sp_Permalink sp_Print
0

Moja sestra je rodila trojke,i bila sam kod nje da joj pomazem posto su izasli iz bolnice sve je bilo u totalnom haosu.Mlijeko,gvozdje,kapi,presvlacenje,kupanje…prava ludnica.

I zvali su moju sestru da joj kazu da ce doci na cestitku posle 15 dana od kad su izasle ona ih je ladno odbila,ali se niko nije naljutio.

Ovdje da ja kazem ne mogu danas da vas primim bilo bi kakva je ova.

Sve zavisi do mentaliteta ljudi.

04/02/2012
8:38 pm
Tamara 2
Guest
Guests
31sp_Permalink sp_Print
0

E sto mi pade na pamet jos jedan biser: ne valja da se dijete ogleda u ogledalu dok ne napuni godinu dana!!!!!!!!!!! upucacu se

04/02/2012
9:55 pm
alba
Guest
Guests
32sp_Permalink sp_Print
0

Mene je izludjelo kad su mi rekli da se obavezno pocesem “pozadi” ako  mi se nesto jede a toga nema jer ce u suprotnom beba imati mladez u obliku toga sto mi se jelo na prvom mjestu na mom tijelu koje dodirnem! Mislim… Sa ostalim me nijesu previse opterecivali, mada sam par puta imala ponude za 'uvrtanje pupka', pa onda i to nesto s vrtom jer, zaboga, zato ima temperaturu! To im je jasno, a nikako im nije jasno kako to 'sve nekakvi virusi'

05/02/2012
12:44 pm
Tijana
Guest
Guests
33sp_Permalink sp_Print
0

hahahahahahah ljudi moji, sinoć/jutros se probudih oko 3 i ne mogah da zaspem i zakačim se na forum. tako sam se lijepo ismijala :))

ne znam da li ste znale da se noktići inače kidaju SAMO poneđeljkom ili četvrtkom, da se obavezno bace u wc šolju (ako vam je muka da idete do neke tekuće vode, što bi ipak bilo mnogo bolje! a sve da se ne bi neko dokopao noktića i napravio neku vradžbinu…)

veš se naravno unosi prije mraka, ali se smeće nikako ne baca tokom noći, ni ono kućno, a kamoli ono gdje su pelene. itd, itd, zaboravih mnogo toga.

 

Inače, uzevši u obzir da se stopa smrtnosti kod novorođenčadi i porodilja, tek u posljednjih 40 godina popravila u CG i dostigla neke standarde razvijenih zemalja, razumijem da još uvijek postoje ti strahovi od neizlaženja 40 dana i sl. Majka mi je pričala da je bilo užasno što mene nikako nijesu mogli da zadrže u opvojima kad sam bila novorođenče, koliko god me dobro povili i stegli i uvezali. I onda su mi svi proricali kako ću da krivam i imam krive kukove… Inače sam 79 god.

I jasno mi je da u običajnom društvu, kakvo je naše, ti mitovi još uvijek žive, ali smo zbog toga mi tu da ih razbijemo…

 

E stvarno ne znam što se desilo sa dojenjem… Mada imam druga koji je bio nedonošče, i još mu majka nije mogla dojiti, pa ga je druga žena dojila…što znači da su postojali pokušaji da se održi tradicija dojenja.

Mislim da je sve to više povezano sa pomodarstvom novopečenih majki, koje ne žele da im se promijene grudi, a sa druge strane hoće da povrate liniju što ranije, pa im ne odgovara da doje.

Možda i griješim…

05/02/2012
1:53 pm
Kristina M
Guest
Guests
34sp_Permalink sp_Print
0

To sa dojenjem je odavno problem, tj pocelo je nedje kako kazu neki dr krajem 60-ih godina, kad su pocele mljecne formule, koje su izgleda odradile vrhinski posao odnosno kampanje, a sad se nadovezalo sa tom pricom koju ti pominjes. na zalost. Mada su meni tu doktori glavni krivci, ustvari su firme koje prave adaptirano mlijeko preko njih i ubijedili zene da ne treba da doje. Dan danas vecina njih kod nas majke uci da od starta krenu sa dohranom, malo je onih koji ih uce i podrzavaju da prevazidju sve probleme i poteskoce koje se pojavljuju kad je dojenje u pitanju.

05/02/2012
8:16 pm
alba
Guest
Guests
35sp_Permalink sp_Print
0

Tijana.p said:

 

E stvarno ne znam što se desilo sa dojenjem… Mada imam druga koji je bio nedonošče, i još mu majka nije mogla dojiti, pa ga je druga žena dojila…što znači da su postojali pokušaji da se održi tradicija dojenja.

Mislim da je sve to više povezano sa pomodarstvom novopečenih majki, koje ne žele da im se promijene grudi, a sa druge strane hoće da povrate liniju što ranije, pa im ne odgovara da doje.

Možda i griješim…



Da li ga je bas dojila ili je to bilo samo prvih dana u porodilistu? Pitam jer je i mene tih par dana u porodilistu dojila druga zena posto moja majka nije imala mlijeka.(kasnije bi mi, kad bi je sreli na ulici govorili “evo ti druga mama”, a ja da isvijestim!Yell) Vjerovatno su to radili svjesni koristi mlijeka, pogotovo kolostruma, a ne s namjerom da ocuvaju dojenje.

06/02/2012
12:52 am
Tijana
Guest
Guests
36sp_Permalink sp_Print
0

dojila ga je neko vrijeme. njemu je kukavcu brat prosuo priču da je ona bila romkinja, pa se i dan danas prepričava to 😀 tako da tvoje isvješćivanje nije ni primać njegovom

18/02/2012
11:06 am
Lara
Guest
Guests
37sp_Permalink sp_Print
0

Juce su mi rekli kad sam bila kod frizera da kad se sisam skracujem djetetovu srecu i da ne bi trebala da se sisam vise.LaughLaughLaugh onda bi moja kosa licila na dotrajalu metlu.

I ako se mjerim na vagi da i to treba da izbacim jer ne valja.LaughLaughLaughLaugh

A svaki mjesec se mjeris kod doktora

18/02/2012
11:32 am
Kristina M
Guest
Guests
38sp_Permalink sp_Print
0

Potpuno sam odusevljena sa tom pricom za kosu:)))) Mada ja ne smijem otici kod frizera jer sam davno trebala pramenove da izvucem, ali inace u trudnocama ne farbam kosu, po naredjenju doktorice:)) a znam da ce me frizer dici na sprdnju pa nikako da se skanim:))

18/02/2012
1:27 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
39sp_Permalink sp_Print
0

e da, i ja znam jednu koja se uredno nije sisala za vrijeme trudnoce jer ” se ne valja” ali cigaru nije gasila Confused  (to se valjda “valja” ) 

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

18/02/2012
2:06 pm
Tamara 2
Guest
Guests
40sp_Permalink sp_Print
0

Lara said:

Juce su mi rekli kad sam bila kod frizera da kad se sisam skracujem djetetovu srecu i da ne bi trebala da se sisam vise.LaughLaughLaugh onda bi moja kosa licila na dotrajalu metlu.

I ako se mjerim na vagi da i to treba da izbacim jer ne valja.LaughLaughLaughLaugh

A svaki mjesec se mjeris kod doktora

A na sta da se vagamo onda?Na kantar?Eeee ludoga narodaLaughLaugh

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
19 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner