A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
"FINGER FOOD"i
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
25/10/2010
11:25 pm
mare
Guest
Guests

Prastajte na engleskom naslovu, ali ne mogu se dosjetiti prevoda.  Dakle, moja jednogodisnja djevojcica odbija jesti kasikom, odnosno rukom odguruje sve sto joj se tako prinosi ustima.  Gotovo iskljucivo jede samo ono sto sama rukom unese usta. Zaokret se dogodio prije gotovo dva mjeseca, otprilike u vrijeme kad su joj izbili zubi. Izbor takve hrane je prilicno siromasan, pa molim sugestije: sto se moze usitniti na male komadice i dati djetetu u ruku?

26/10/2010
11:29 am
Kristina M
Guest
Guests

Probaj bukvalno sve tako da joj dajes, sto bi inace mogla da jede, pa neka bude haos, nema veze. Od mesa do povrca …

26/10/2010
6:10 pm
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
Member Since:
08/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Cips, smoki, kikiriki….Winkjaffa keks, pa onda imas super jadro keks i onaj bijeli smoki, u velikim kesama, on je bas zdravWink

 

Salim seeeeeeeeee.

 

Mozes da izrezes na prutice mrkvicu, malo je obaris, da ne bude gnjecava a da ne bude ni tvrda – i to moze sama da jede. Ako voli brokulu – moze i nju da jede prsticima. Ili obari krompir pod ljuskom pa na kolute, kao za kromprir salatu. Kupi puno trileksa i Arfa i to je to

 

A sto se tice mesa – ja sam mojima bijelo meso rezala na trakice pa uvaljala u jaja i susam i pohovala. To vole i sada da jedu. Mozes joj praviti krokete od povrca – npr. napravis pire od brokule i karfiola npr, uvaljas u prezle, jaja, prezle i pohujes. Ili napravis krokete od krompir pirea. To isto moji vole jesti. A gambore sam im podvaljivala tako sto sam od njih pravila leptirice. Laganom vrhom noza razrezes svaki da dobijes oblik leptira, uvaljas u susam i soja sos i pohujes. Uuuuu. to je bas zabavno jesti. E sad – sigurno jos niste poceli sa przenim, pohovanim, morskim i slicno. Mislim da mi jos nismo tako mali to jeli. Malo sam,jelte, pozaboravljala. Vrijeme je vec da se prisjetimCool

26/10/2010
8:38 pm
Lidija
Guest
Guests

Ja sam odavno prosla ovaj uzrast,iskreno nisam imala ovakav problem,ali mislim da moras da se malo igras.Sve ovo je super i djetetu ce biti zabavno da samo jede i macka se.Ne kazem da nece dobiti kvalitetnu hranu na ovaj nacin ali pravi obrok je ipak kad kasika “radi”(makar sam ja tako naucila i primjenjivala).

Napravi igru od hranjenja djeteta,tako da prihvati tanjir i kasiku,a neka ima ispred sebe i te male zalogajcice-onako da zasladiWinkLaugh.

26/10/2010
9:54 pm
mare
Guest
Guests

Povrce kuhano u vodi ili na pari je redovno na jelovniku. Mrkva, krumpir, cvjetici brokule i cvjetace, mahune ( boranija), ali meso nismo jos ubacili u novi nacin prehrane.

Probat cu ovo s pohanim pruticima bijelog, mislim da joj nista nece biti od pohanog.

Danas je brljala po tjestenini – mini fusilima u besamel/sir umaku. Nakon svakog rucka idemo direktno na kupanje, a komadice hrane pronalazim svugdje.

I mene malo brine ta autonomija, bojim se da ne jede dovoljno, ali ona je tako uporna i rezolutna, kao uostalom i u svemu drugom, da joj ne zelim stvarati traumu prisilnog hranjenja.

25/11/2010
2:47 pm
Danchy
Guest
Guests

Znam da je još mala da se samostalno hrani, ali ja bih pokušala da joj nabavim neku šarenu neobičnu kašičicu i dala joj da se, za početak, igra sa hranom.

Moja Jovana ima godinu i dva mjeseca i davala sam joj kašiku. Odlično je prihvatila, čak je instistirala na tome da se sama hrani. Naravno da fina motorika još nije toliko razvijena da može precizno da “cilja” usta, ali ipak uspije da nešto ubaci. Smile
Tako može da jede sve sa rižom, pireom ili paštom. Ja sad gledam da je pustim čim se približimo kraju obroka, odnosno kad ocijenim da je dovoljno pojela. Smile

26/11/2010
12:01 pm
*zelena*
Guest
Guests

Predlog od Danchy je upalio kod moje djece. Cim su poceli da biraju i da se neckaju, ja sam ih sve manje ‘tjerala’, davala obroke u redovno vrijeme, izbjegavala zabavljanje, igranje, smatrala ih odraslima i dozvoljavala da jedu sami, mackaju, prosipaju, pa sta pojedu, pojedu. Veoma brzo su napredovali. Takodje bi trebalo da napravi pomak neka neobicna kasika, zdjela, nesto novo.

26/11/2010
1:22 pm
Kristina M
Guest
Guests

Isti slucaj, mada je moj sin bio dosta stariji kada je odlucio da ne voli nista da jede. Negdje od 2,5 godine. Sve smo probali i ova tehnika se pokazala najbolja. Kad je rucak, ruca se, ko hoce, koliko hoce, ako je nedovoljno, nema nista slatko cijeli dan i to je to. Sljedeci obrok je vecera, i do tada pozdrav. Za uzinu voce.

10/12/2010
4:49 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Uh… sa prvim djetetom je hranjenje bilo trauma ,i meni i njoj (sigurno vise njojFrown ) , samo se molim da sad ne napravim istu gresku…Probacu ovako, kad se jede -jede se pa koliko ko moze, daj Boze da uspijem ostati Cool

(mada i onaj nacin sopanja djeteta kako sam radila Embarassed nije nista dobro donio, najela bi se pa sve povratila,cesto je bilo tako)

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

05/12/2012
12:04 pm
Tijana P
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 112
Member Since:
02/01/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
10sp_Permalink sp_Print
0

Ne znam na koji način se hranite, meni je pomogla stolica za bebe koja se namota na sto (poput nekadašnjih mlinova za meso). onda beba obavezno ruča sa ostatkom porodice. samo je par dana bilo uhvatilo da odbija kašiku, pa čim je ostatak porodice viđela da jedu supu kašikom i ona je prihvatila.

 

pored povrća i mesa, bebi (9 mjeseci) znam da dam naravno i cijelo voće. Cijelo mislim neguljenu jabuku ili mandarinu. Imamo ih domaće, neprskano, pa ih jede sa korom. POsebno voli mandarine. Jeste da se  od glave do pete isprlja, ali vrijedi. I ovo jede u svojoj stolici za stolom. U principu van stolice jede samo flašicu…

Isto voli i šipak sa korom da gricka, a u toj kori se nalazi nebrojeno mnogo vitamina.

Naravno, samo ukoliko je voće domaće i 100% ste sigurni da nije prskano.

I nikada se ne ostavlja bez nadzora dok jede…

"budi promjena koju želiš da vidiš u svijetu"

05/12/2012
12:40 pm
Avatar
lara92
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 415
Member Since:
27/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
11sp_Permalink sp_Print
0

Ja imam neki nenormalan strah od kore od jabuke. Par puta mi je zastala u grlu i ćerki sam gulila i sjeckala jabuku dugo dugo, a dosta dugo joj je nisam ni davala svježu. Mada, nemamo ni domaće, pa ni zbog toga joj ne bih dala. A citruse sam joj počela tek sa godinu dana.

Mi smo hranilicu stavljali uz naš sto, ili je ona bila u krilu, ali smo imali dosta muke sa hranjenjem, ništa nije pomagalo, sve dok nije počela u vrtić.

05/12/2012
6:17 pm
Tajchi K
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 215
Member Since:
10/01/2011
sp_UserOfflineSmall Offline
12sp_Permalink sp_Print
0

E moja malena ni dan danas, 3 i po godine, neće da se isprlja i da jede rukama. A kad nešto klizne niz bradu, traži salvetu istog momenta i briše se – čistunica. To mi je bio šok uvijek, jer je nisam mogla navići da nešto što drži u rukama i pojede, obično bi se samo igrala. Nikad ništa sa poda nije stavila u usta.

A da jede sama, oko toga se i danas borimo. Ona samo spusti rukice dolje i kaže: ti si mama zadužena za hranjenje. Jedino supu uvijek krene i pojede sama, ostalo moramo da pomažemo.

A sa godinu i po, sam po preporukama uradila isto što i vi, kad se jede jede se, ne grinjam, ne dramim, nego koliko pojede. Na stolu je naravno bilo i keksića domaćih, pohovane piletine, burgeri od povrća (ako ogladni) ali, ništa nije pomagalo. Za 2 mjeseca je smršala 2 kg i počela da baulja po kući jer nije mogla od gladi i iscrpljenosti ni da stoji. Kad sam ponovo pošla kod dr, rekla je da je njena tvrdoglavost veća nego moja i da upada u stanje da je toliko gladna da joj je to normalno stanje i ne može da ga prepozna kao glad. Pa sam opet krenula da je hranim. Kako tada, tako i danas, džaba mi sve. Jedino je u vrtiću jela brže, a kući, ako ne kažem milion puta žvaći, poješće samo 3 zalogaja za pola sata. I dalje se hranimo po sat, sat i po. Sa pune 3 godine imala je 12 kg, a ljetos je majka ugojila do 15, sad je opet smršala malo, jer ja insistiram na tome da je ne hranim svaki obrok nego da sama jede.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
6 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…