A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Novi Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti i zarade u toku porodiljskog
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
30/07/2013
11:36 am
Kristina M
Guest
Guests

Roditelji (mada očekujemo odgovore majki uglavnom), da li se nešto promijenilo u isplati zarada u toku porodiljskog odnosno roditeljskog staranja  i njihovoj visini u posljednjih mjesec, od kada je stupio na snagu novi Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti? Pravnom svjetovalitu se već javljaju majke sa nedoumicama, problemima, različitim informacijama, a želimo da dođemo do što što više iskustava?

05/08/2013
1:43 pm
mamagaga
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 247
Member Since:
15/12/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

ja radim u drzavnoj ustanovi tako da za sad nije bilo promjena sve je isto kao do sad doduse ja se uklapam u prosjek od 400e pa mozda je to razlog..

26/10/2013
1:20 pm
mamagaga
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 247
Member Since:
15/12/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

mene interesuje kako se refundira zarada i doprinosi zenama koje obavljaju samostalne djelatnosti pa odu na trudnicko/porodiljsko bolovanje?

28/10/2013
2:45 pm
snezab
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 115
Member Since:
21/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Prije dva dana sam postavila pitanje ispod teksta ,, Majke sa vise djece i radnim stazom dobijaju dozivotnu mjesecnu nadoknadu“, pa me zanima da li neko iz udruzenja zna odgovor. Hvala

28/10/2013
5:12 pm
Kristina M
Guest
Guests

Kada imate neko pitanje za udruzenje molimo Vas da nam posaljete na [email protected] ili nas pozovete jer nas je vise pa ne vidimo svi sve, a komentar nam je promakao.

Da mi znamo nema tog dijela, samo za staz od 15 i vise i 25 i vise, a tekst predloga Unije sindikata smo gledali prosle sedmice kad je pisana vijest na portalu

28/10/2013
5:33 pm
snezab
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 115
Member Since:
21/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Kristina, cisto iz znatizelje pitam, da li je ikad iko spomenuo na tim sastancima i skupovima nezaposlene majke, majke sa seoskih podrucja i ovu kategoriju sa nedovoljno staza? Ja mislim da njihova djeca cine ne bas mali dio ovog drustva! Zar one ni sa cim ne zasluzuju postovanje sto su bile domacice i odgajale svoju djecu bez plata, naknada, koriscenja vrtica, i cesto, na ivici egzistencije? Na kom su one mjestu u drustvu?Confused

28/10/2013
5:47 pm
snezab
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 115
Member Since:
21/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Da se razumijemo, u ovoj prici ja sam ova bez dovoljno staza, ali to mi nije toliko bitno u ovom momentu. Uvjek sam mislila da bi trebalo skrenuti paznju na majke koje nemaju mogucnosti da rade ili iz nekog drugog razloga to ne mogu. Sigurna sam da one smatraju da nemaju prava ni da traze bilo sto od drzave, niti znaju koja su im prava. Ja sam samo puki posmatrac, i ne znam kako bih dala svoj doprinos, ali me iskreno boli to sto su te zene marginalizovane, obespravljene i bespomocne. Ne znam da li precerujem, ali poznajem zene iz ove kategorije i one zasluzuju paznju i postovanje i makar mali pomen u zakonu. Sto ti mislis?

29/10/2013
10:50 am
Kristina M
Guest
Guests

Mislim da je to tesko za izvesti i se apsolutno nikada nista nece tu mrdnuti:( Jednostavno nema zelje, volje, a ni novca. Nece vlada ni ovo Unije slobodnih sindikata odobriti, ne vjerujem ustvari, iako tih zena koje ispunjavaju ove uslove nema puno. Nikakve ali nikakve podrske porodici nema od drustva, od drzave, i nije to problem, problem je sto ni ne prepoznaju to kao problem i ni ne namjeravaju da rade na tome. Objasnjenje je (od kojeg se samo pokidati od smijeha mogu ljudi ili zaplakati) tipa:

min zdravlja radi na podrsci natalitetu organizovanjem skola za trudnice i savjetovalista…

Min rada i socijalnog staranja obezbjedjuje godisnje za djeciji dodatak…

Mi pokusavamo da smislimo neke nacine trazenja pomoci pojedinim kategorijama tipa samohrani roditelji i na tome sada radimo, a probacemo i sa ovim zahtjevima, mislim ovog tipa, ali ne jos jer ce nas odbiti sada a ni gradjani nijesu nesto poneseni da se jedinstveno zaloze za to i podrze.

 

29/10/2013
11:02 am
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Snezab, da li ti mislis da bi bilo pravedno da zene koje nikad nisu radile od drzave dobijaju neke naknade? Da li je to pravedno prema onima koji rade cijeli zivot i od plate (porezi i doprnosi) im se izdvaja za penzije i/ili bolovanja i to toliko simbolicno i smijesno? Mora prvo da se nekome uzme da bi se nekom drugom dalo. Svi zaposleni godinama izdvajaju za bolnice, skole, drzavnu administraciju…. sve zivo, a svi zajedno (i zaposleni i nezaposleni) imaju (ili bi trebali imati?) koristi od svega toga. Mene uzasno boli sto sam godinama placala poreze i doprinose (ja i moji poslodavci) i dobijam porazavajuce grozne usluge od svih drzavnih institucija. Koliko je to pravedno?

29/10/2013
4:15 pm
snezab
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 115
Member Since:
21/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
10sp_Permalink sp_Print
0

Evo me tek sad, juce sam bila dokona, a danas nikako da nadjem vremena…

Dakle, Kristina, to sam i predpostavljala, i dok god ne sazrenemo kao humano drustvo, nista se nece pomaknuti s mjesta!Yell Ali je dobro da makar razgovaramo o problemima, pa se mozda nesto mrdne!

Macence, sve je tacno sto si napisala, medjutim postoje i stvari na koje bi trebalo obratiti paznju u vezi ovog pitanja! Mislim da je nepravedno da su ove majke obespravljene i mislim da bi trebalo da prmaju neku mjesecnu nadoknadu zato sto su rodile djecu koja pripadaju ovoj drzavi! Naravno da one koje rade i placaju poreze treba vise da dobiju, ali vjeruj mi da ovo nijesu majke koje nece da rade, vec iz nekog razloga to ne mogu. To su uglavnom one koje su slabijeg obrazovanja i one cak i ne misle da zasluzuju nesto. A da li su njihova djeca nesto tu kriva, koliko  samo porodica trpi? I ne mozes mi reci da zene u selima ne rade! One itekako daju svoj doprinos! Medjutim, jos uvijek drustvo ne prepoznaje ovo kao problem, tako da ce vjerovatno sve ovo jos dugo biti prazna pricaFrown! Uvijek cemo naci razlog da se branimo da nemamo para, ali je problem sto nemamo ni volje za ovu borbuEmbarassed.

30/10/2013
8:48 am
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
11sp_Permalink sp_Print
0

Snezab, djeca ne pripadaju drzavi, ne pripadaju nikome. Drzava, pak, treba pravilno da rasporedi novac koji im daju oni koji rade. Ponavljam: moras uvijek nekome da uzmes da bi nekome drugom dao. To ako drzava ne radi svoj posao kako treba, mi gradjani imamo pravo svake 4 godine da ispravimo.

Oni koji su nezaposleni i oni koji su zaposleni imaju, sto se drzave i drzavnih institucija tice, ista istovjetna prava, kao i njihova djeca. Ja tu ne vidim nikakvu nepravdu. Idu nam djeca u iste skole, idemo u iste bolnice, sve je isto. Mjesecnu nadoknadu mislim da treba uvesti kao nesto privremeno, a ne kao nesto na sta se treba osloniti do kraja zivota. Visina iste jeste smijesna, ali kad uporedis sa platama i penzijama, to ti je to.

30/10/2013
8:33 pm
snezab
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 115
Member Since:
21/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
12sp_Permalink sp_Print
0

Ok, postujem svacije misljenje. I mislim da se niko ne moze bas zadovoljiti tom mj. nadoknadom, ali  opet osjecaj da mozes imati svoj ,,dinar“, pa makar minim. daje ti osjecaj vaznosti. Evo zasto ovo kazem – moja rodjaka koja zivi u Njemackoj ( nerealno poredjenje, ali je primjer) je za vrijeme dok je podizala djecu (dvoje, jedno za drugim)) bila nezaposlena i primala mjesecnu nadoknadu od drzave da plati stan, hranu, sve za djecu i cak su socij. radnici dolazili u obilazak da vide da li djeci nesto fali. Oni vode racuna o svojim drzavljanima! Ovo je daleko od nas stotinama godina ali je tuzno sto niko i ne razmislja o tome. Naravno da je u nasim uslovima nerealno traziti ,,toliko paznje“ od drzave, ali i mi hocemo u Evropu, zar ne! E bogami, ovako ne mozemo, nijesmo im ni primac!

21/08/2014
12:08 am
sonjap
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 1
Member Since:
20/08/2014
sp_UserOfflineSmall Offline
13sp_Permalink sp_Print
0

Postovane,

da li neko od Vas zna , ako firma u kojoj radim ode pod stecaj, imam li pravo na doprinose? Porodila sam se prije cetri mjeseca, i uredno sam primala platu od firme u kojoj radim, medjutim saznajem da postoji velika mogucnost da ta firma ide pod stecaj. Samim tim ne znam da li nas je novi zakon zastitio i po tom pitanju, ako neko ima informaciju molim Vas da me uputite.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
13 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…