A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_TopicIcon
vakcinacija bebe nakon porodjaja
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
03/11/2013
2:45 pm
snezab
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 115
Member Since:
21/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
21sp_Permalink sp_Print
0

A sto se tice MMR dobro cu razmisliti posle ovih prepiski.

03/11/2013
9:00 pm
Kristina M
Guest
Guests
22sp_Permalink sp_Print
0

Prima se u porodilistu, a ne znam hoce li ti izaci u susret, da je srece trebalo bi jer je tvoje dijete i ti o njemu odlucujes, mada oni to cesto tamo zaborave. Ne znam nikoga ni da je trazio, a onda i dobio to.

Ja moram vec sada da odlucim konacno sto cu za MMR, takav je dogovor sa dr, ali cu da probam da je jos odlazem do koncne odluke. Radicemo temu na portalu oko vakcina, sta i kako, pa dok ne dobijem sve odgovrore i ne vidim sve opcije. NIti sam ta da je ne primi niti da je primi, prosto mi nije svejedno, ali evo vidjecu jos sto ce se desavati.

Meni je dr tada rekla kad smo bili posljednji put da je njima njihov dir rekao da ne pricaju roditeljima da moraju da valcinisu djecu i da im nece izdavati potvrde da su redovno vakcinisani, vec da ce im ako imaju nedoumica i dilema predociti svoje stavove i to sto znaju o vakcinama. Rekla mi je i da je njihova obaveza da prijave epidemiloskom centru da dijete nije vakcinisano. KOliko sam shvatila u zakonu je propisana novcana kazna ako se dijete ne vakcinise. Ali detalje ne znam, kazem ti evo saznacemo sve detalje uskoro

 

03/11/2013
10:20 pm
barba
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 76
Member Since:
26/06/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
23sp_Permalink sp_Print
0

Ja sam nekako uvijek za kada su vakcine u pitanju,i citajuci vase postove sjetih se jedne situacije. A radi se o sledecem: Kada je moj stariji sin imao god i po dana,bili smo u djecijoj bolnici na intenzivnoj njezi zbog neke bakterijske infekcije koju je zakacio,radi se o salmoneli. Uzasno iskustvo!  

No da ne duzim,u kreveticu pored lezala je djevojcica od 2 i po god. meni je izgledalo kao djecija paraliza,pa kada sam pitala njenu majku sta je curici,ona mi je rekla ,kako je dijete zdravo rodjeno,i bila zdrava sve dok nije primila neku vakcinu koja se prima sa 2 god,ja sad stvarno ne znam koja je to vakcina,bez da lupam. kaze da je posle nje dobila atrofiju misica,ako sam se pravilno izrazila,i pomislila sam u sebi,nemoguce od vakcine! Mislim,to ne daj boze nikome.

E sad citajuci dalje i slusajuci iskustva roditelja,ipak je vrlo moguce,i dolazim do zakljucka,da ko zna kakve vakcine daju nasoj djeci.Vjerovano zadnje smece,one najjeftinije. 

Pa koliko se sjecam cak je bilo i povlacenje nekih vakcina prije nekolike god. 

Ne znam,nisam pametna vise…..

03/11/2013
10:21 pm
barba
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 76
Member Since:
26/06/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
24sp_Permalink sp_Print
0

I prije 2 dana sam vodila mladje sina da primi drugu vakcinu,protiv hep.b,i mogu vam reci da mi je bila frka.

04/11/2013
11:29 am
Kristina M
Guest
Guests
25sp_Permalink sp_Print
0

To je ta, sto je povucena, DTP odrvatna, sadrzi zivu u sebi, ma muka mi je kad se pomene

04/11/2013
2:00 pm
barba
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 76
Member Since:
26/06/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
26sp_Permalink sp_Print
0

Uzas,pa daju li je vise?

04/11/2013
3:22 pm
milenars
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 102
Member Since:
29/09/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
27sp_Permalink sp_Print
0

ja sad ispadam jedina braniteljka vakcina, ali dobro…

kao sto rekoh, svako za sebe nek odlucuje…zato necu ni puno da gnjavim, samo cu par sitnica, mozda nekom kasnije bude od koristi

Naravno da vakcine nose rizik, kao i svaki lek, kao i domaci caj, kao i sve u zivotu. Na nama je da odlucimo koje cemo rizike da prihvatimo. I naravno da doktori kazu da vakcine nose rizike, pa to i pise u uputstvu uz njih, zasto je to cudno? Bilo bi cudno i lose da nas ne obavestavaju! A ima li rizika da se oboli od zaraznih bolesti protiv kojih se vakcinisemo? Ima. Pitajte i doktore. I da bolest ima komplikacije ili ostavi posledice? Ima. Od dmalih boginja se i dalje umire, zauske mogu da vode sterilitetu…Moja odluka za MMR jeste da malo sacekam sa vakcinisanjem, moji su je primili sa oko 15, 16 meseci.

Sasvim drugi problem je komunikacija doktora i roditelja, kada je roditelj zabrinut da se detetu nesto desava kao posledica vakcine. To sto doktori odbijaju da o tome govore ima vise veze sa njihovom sujetom, neprofesionalnoscu i potcenjivanjem roditelja, nego sa vakcinama kao takvim.

A sasvim treci problem je kvalitet vakcina koje drzava Cna Gora daje svojoj deci…to je nesto sto se mora kontrolisati. I treba dici frku ako nije tako, ali ne po vakcinama, vec po inspekcijama!

Kristina, shvatam da si vec pisala, ali mozes li ponoviti sta se vama desilo? Nisam uspela da shvatim na osnovu posta sa prethodne strane.

ducka, to kasnije primanje vakcina je navedeno, jer neka deca ne smeju da prime vakcine kada je to uobicajeno, jer su npr. alergicna na jaja ili imaju neke teske bolesti zbog kojih im je imunitet vec oslabljen. 

 

 

04/11/2013
3:47 pm
snezab
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 115
Member Since:
21/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
28sp_Permalink sp_Print
0

Za MMR sam shvatila da je daju ali bebama poslije godinu, i da moze da se odbije. Za ovu DTP nijesam shvatila, da li je povucena ili i za nju mozemo da odlucujemo da li da je damo djetetu?

25/12/2013
9:27 pm
ninica77
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 28
Member Since:
16/10/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
29sp_Permalink sp_Print
0

Kristina, ima li sto novo u vezi vakcinacija da ti znas ?

26/12/2013
1:33 pm
Kristina M
Guest
Guests
30sp_Permalink sp_Print
0

Ne znam nista novo, evo dako konacno tu pricu odradimo nakon praznika. Mi smo nasu ponovo odlouili, MMR i pokusavacu da je odlozim barem do druge godine, mada je nasa dr stvarno super za to.

Milena, nijesam vidjela tvoju poruku, izvini, pa evo tek sada da odgovorim sta se desiilo.

Sa pet mjeseci sam povela sina u 18 sati na revakcinu DTP (ona stara je bila, kasnije su promijenili i petovalentne uveli ), bio je potpuno ali potpuno zdrav, ni nos nije curio ni nista, ali bas nista. Sve je proslo kako treba, dovela sam ga kuci, sacekali smo da prodje nekim sat vremena, okupala sam ga, dala mu da sisa, legla ga i zaspao je. NIje ni uznemiren bio. Oko 20 sati sam cula cudno kasljanje iz sobe na beby monitoru otrcim u sobu, zakasljao se, izbljuckao, i ne daje nikakve znake zivota, usta modra, ne reaguje uopste, oci polu otvorene… Uh…

POdignem ga, nista, domah zove dr, ona kaze sacekaj jos koji minut ako se se stanje ne promijeni u bolnicu pravo. Pokusam da mu dam da sisa, nista, nikakve ali nikakve reakcije. Onako raskopcanog, u cebence ga umotam i pravi u bolnicu. Cinjelo mi se da ne dise, ne znam vise ni kako je taj dio puta protekao, stigli smo za par minuta, uveli,mlada dr je bila dezurna, otborila je ono dzebe, pogeldala, on je vec poceo cijeli da plavi, samo ga je zamotala i pravo trceci na intenzivnu. Od tog momenta, do dana danasnjeg mi ne znamo sta mu se desilo. Ja sam dolazila na tri sata da ga dojim, stalno pitala sta mu je, odgovori su tipa: Mozda je ovo, a mozda ono, a mozda i nije.. Ali nije sigurno od vakcine, svi su negirali i odbijali pri prvom pomenu. Svi moguci doktori su ga gledali, sve nalaze su mu radili, cak i lumbalnu punkciju, i to bez pitanja, i opet nista. Na kraju su ga otpustili sa dijagnozom Okultna bakterijemija, a to je sljedece – mozda je neka bakterija prosla kroz organizam, ali je oni nijesu uspjeli “uhvatiti” nidje i onda je izasla… Plasticno objasnjeno to je ta dijagnoza u koju zaista ne vjerujem trunke. U toku tih pet, sest dana tamo, samo jedna dr mi je rekla, koja je dosla da ga vidi jer zna jednog naseg rodjaka i on je zamolio da nas posjeti, da je od vakcine i da su imali slican slucaj neke djevojcice iz BD, da ne brinem, da ce sve biti ok i da nema nikakvih posljedica.

Poslije tacno dvije i po godine, sjedim u porodilistu i citam novine, prica o vakcinama i autizmu, neki djecak iz Bara cini mi se i prica njegovih roditelja o tome da je dobio autizam nakon DTP vakcine 2010…. u boxu podaci Instituta za bolesti djece u kojem pise da je 2010. godine  bilo nekoliko slučajeva reakcija na DTP vakcinu, blazih i vecih, i opisivanje ovoga sto se desilo mom djetetu. Sto se mene tice tog momenta su za mene zavrsili svu pricu, ali svu.

Srecom te vakcine vise nema, a koliko je jada zadala djeci, po netu se moze naci.

12/07/2014
5:54 pm
ninica77
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 28
Member Since:
16/10/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
31sp_Permalink sp_Print
0

Porodila sam se prije 3ipo mjeseci, trazili smo da nam ne vakcinisu dijete. Potpisali smo se ja i muz i nisu nam je vakcinisali. Evo je beba , hvala Bogu, odlicno. Vitalna , zdrava, jaka, smije se po cio dan, jede i spava fino(mada mogla bi pred zoru da nastavi jos malo a ne kad meni “pada glava” da trazi paznju), udvostrucila je tezinu nakon 3ipo mjeseci itd itd itd… Samo da javim, mozda nekog interesuje.

18/10/2014
11:21 pm
srecica
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 115
Member Since:
09/09/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
32sp_Permalink sp_Print
0

Moj decko ce sada 7 mjeseci ali nisam do sada priminetila ranicu na ramenu od prve vakcine.

19/10/2014
1:25 pm
miamia
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 9
Member Since:
16/08/2014
sp_UserOfflineSmall Offline

moj ce 5 mj, a takodje nema oziljka od bsg vakc.

19/10/2014
6:42 pm
angelina
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 29
Member Since:
22/01/2014
sp_UserOfflineSmall Offline
34sp_Permalink sp_Print
0

U tom slucaju,vakcinu ce primiti ponovo sa 9 ili 12 mjeseci.

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
11 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner