A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_Related Related Topics sp_TopicIcon
I tako smo dobili kućnog ljubimca
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
07/07/2011
1:43 pm
znljubica
Guest
Guests

     Iako volim životinje, bila sam protiv držanja pasa i mačaka u stanu, iz više razloga, naročito higijenskih.

    Jednog dana, moja deca, koja su tada imala 14 i 15 godina, su donela kući kucu. Kucu su pronašli u ulazu zgrade. Videlo se da je kuca došla na svet pre nekoliko sati, bila je bespomoćna, napolju je bilo hladno i ja nisam mogla da odbijem njen ulazak u našu porodicu.

 Odmah smo definisali obaveze. Njihova obaveza je bila da šetaju kucu, a ja sam preuzela brigu o ishrani.

     Tako se kucin dolazak u našu kuću pretvorio u vrlo koristan vaspitni proces.

Moja deca su svoju obavezu shvatila vrlo ozbiljno. Svaki dan se završavao njihovim dogovorom o sutrašnjem rasporedu obaveza. Kada su oboje išli pre podne u školu, ustajali su čitav sat ranije da bi prošetali svog ljubimca. Zavisno od obaveza, menjali su svoje termine. Kasnije, kada su počeli samostalno da putuju, uklapali su period odsutnosti, a ako bi se desilo da svo troje moramo biti odsutni, pitali su svoje drugove za uslugu brige o kuci. Kasnije su, naravno, tu uslugu vraćali.

    Pri svemu tome, morali su da vode računa da kuca ni na koji način ne ugrožava okolinu i ljude iz okoline.
     Tako je kućni ljubimac učio moju decu disciplini i odgovornosti i doprinosio bržem razvoju socijalne inteligencije.
     Kuca je i danas kod nas, ima 12 godina i u dobroj je kondiciji.
     Ako vaše dete voli životinje i želi kućnog ljubimca, prvo mu objasnite koje nove obaveze to podrazumeva. Ako dete prihvata nove obaveze, dozvolite mu. Budite odlučni u zahtevu da se preuzete obaveze moraju izvršavati uvek i na vreme.
    Biće to vrlo korisno. Dete će naučiti da osećanje ljubavi nije dovoljno, već da je potrebno uložiti mnogo truda da se ta ljubav održi i razvije.
    Korisno iskustvo i za odnos prema ljudima, zar ne?
29/02/2012
8:06 am
anki
Guest
Guests

mi imamo u planu da nabavimo nekog, mada smo jos uvijek neodlučni kojeg, ali s obzirom da nemamo uslova za psa, tako ce doci u obzir neki sitni stvorić, imate li neki prijedlog??

29/02/2012
8:10 am
Kristina M
Guest
Guests

Papagaj:) Moja omiljeni “kucni ljubimac” od kojeg smo davno odustali prvo jer pojedinima smeta da da spavaju (imaju lak san),drugo jer nas je toooliko puno da bi nam jos jedan izvor dreke i buke bio fatalan. Imali smo ih nekada, i psa, ali sada imamo ove covjekolike zivotinjice koje nam dusu uzimaju i ne ostavljaju prostora za ljubimce. Mada nam se glava otvara sa pricom o nabavljanu macke od nasjtarijeg sina vec dugo, i obecali smo mu da cemo mu zelju ispuniti kada mu braca i sestra porastu i da skuplja pare za neku strasnu koja ne ostavlja dlake po cijeloj kuci 🙂 Sve me strah da od toga nista nece ni biti

29/02/2012
8:18 am
anki
Guest
Guests

ja sam predložila papagaja ili hrčka, ja sam ko dijete imala papagaja, i želim ga opetSmile , mada mislim da su oni vise zainteresovani za hrčka, tj. kako kažu miša i baba ima mačku pa mogu da se druže SmileSmileSmileSmile

09/03/2012
1:04 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

mi smo imali papagaja, e ljudi moji kako je to jedan slatkis , pile moje!  od 2007 je bio kod nas do ljetos, kad je cerki dokazana alergija na zivotnjsku dlaku, perje itd…morali smo ga dati (i njegovog drgara kojeg je u medjuvremenu bio dobio), ali je otisao u dobre ruke, mjesec dana nam je trebalo da odlucimo kome cemo ih pokloniti.  nas je pricao, mazio se, letio po sobi ,svaki dan bi bio pusten bar pola sata…ma joj maza jedna ne vidjena Kiss djevojka kod koje je sada kaze da je postao jos brbljiviji, a drugar kojeg smo mu kupili nije takav, on je pomalo divljak. 

mislim da je to zato sto smo cikija kupili kad je imao mjesec dana, pile je bio, i od starta je znao samo za nas, i nije se plasio, ovog drugog smo donijeli kuci i on se vezao za cikija, a ne za nas…ali i on sladak 🙂

papagaji su stvarno super ljubimci, tigrice mogu dozivjeti i 15 god ako se pravilno drze, ali zahtjevaju paznju, nece da su zanemareni, i naravno dosta ciscenja. ali za sve ima nacina ako ih volite!

odrasla sam u kuci sa velikim dvoristem, imala oduvijek psa, ptice, ribice itd…jako mi je zao sto moja djeca nemaju te uslove Frown

 

i samo jos ovo, ako imate uslove, dvoriste itd, jako je lijepo uzeti psa iz azila i pruziti mu ljubav , nekako mi je zao tih ostavljenih, a nerijetko ima i rasnih pasa i kucica.

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

09/03/2012
1:30 pm
marijank
Guest
Guests

mamika,imala sam papagaje preko 10 god.zadnji je stigao 2003 iz pg,nekom pobjegao i uhvatilo ga moj dobar drug i poklonio mi ga,krajem prosle godine je krepao.

kada imas 2 papagaja uvijek samo jedan pjeva,cvrkuce,a drugi uopste ne ili vrlo slabo.valjda nema potrebu za tim jer je u drustvu,ne znam zasto je to tako,ali kod mene je bio slucaj.

mi smo ti sad u fazi trazenja stana ili kuce za kupiti i iskreno bih voljela da kupimo kucu zbog djece,zbog svih tih stvari koje si ti spomenula jer mislim da je djeci potrebno prisustvo zivotinja u odrastanju.

razmisljam kojeg bih im ljubimca nabavila.Confused

14/05/2012
9:37 am
kasteldogos
Guest
Guests

Dogo Argentino stenad na prodaju
Ostenjeni 22.4.2012. godine

 

Otac: Fayachucho del Predador

Majka: Wakatanaka Nita

 

Kontakt

e-mail: [email protected]
+ 387 65 612 233

+ 387 63 896 648

Banjaluka

 

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/398308_3190426128667_1506286044_32540473_552790922_n.jpgImage Enlarger

14/05/2012
10:14 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

hej, cim sam vidjela kastel pomislih na svoj rodni grad, i sad na kraju vidim Banjaluka 🙂  kakvo iznenadjenje 🙂

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

14/05/2012
11:57 am
viktorialena
Guest
Guests

Ja tek sinoc ukapirah, da i mi imamo ljubimca, papgaja – tigricu…Naime, kupili smo ga u decembru 2011 i on se ziv nije cuo, valjda su ga moje divljakuse stravile. Kad god pridjemo kavezu da promijenimo vodu i hranu, on jadnik pocne da sebudni…Stvarno nije mu ni cudo….:)…Niti su djevojcice primjecivale njega, niti on njih….Makar sam tako mislila, dok sinoc, dok sam cistila kavez…..on nekako ne izletje i poce da leti…I letio je nekih 2 minuta i sletje….na pod…medju djevojcicama…..Od tog trenutka uopste nije koristio krila, vec je skako njima na nozice, grickao im carapice, papucice…jurio mladju koja ga se po malo pribojava, a starijoj je stajao jedno vrijeme na glavi….Nasem odusevljenju, sinoc nije bilo kraja, moram priznati….i ja sam se radovala jako…Eto, sada ce to pustanje iz kaveza postati nas ritual…

Drugo sto sam htjela da napisem je da smo prosli vikend bili malo u Novi Sad kod rodjaka. Neposredno pred put, saznala sam da imaju psa (zlatnog ritrivera)…umalo da ne krenem zbog toga, jer ja pse ne volim….Medjutim, gledala sam dva dana kako je taj pas uzivao sa mojim djevojkama, i one sa njim….Toliko je njezan i brizan, uredan, …i kazu da je to svojstveno toj rasi…Zavoljela sam tog psa, jednostavno za dva dana….Poseban je, zenka je u pitanju. Ako je neko u dilemi, ja toplo preporucujem zlatnog ritrivera…

 

I trece, imali smo hrcka….to ne preporucujem, jer zna da gricne i to nimalo naivno.

 

Poz!

14/05/2012
1:17 pm
Tajchi
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

Pse obozavam!!! I macke. Ali, nemam uslova u BG-u. Moji su u Pg-u imali kuju koja je dosla za mladjom sestrom i ostala sa nama. Ali, kad se otac tesko razbolio, ona je stalno zavijala, tuzno, najcesce nocu. Mama ju je morala povesti u azil, kako se tata ne bi pitao sto pas zavija. Oni cesto udome i mace, kako koju nadju negdje, tako donose kuci Cool. I naravno, ako joj sto bude, placu kao kisna godina. Imaju sad vec veceg macka, koji je jako nestasan, pa su ga vec jednom lupila kola, jednom je upao u neki saht i sredio sapu, jednom se ogrebao na neku zicu… Moja mladja sestra onda dane i noci provodi u njegovom lijecenju. Ali, vole ga, a i on njih strasno! Sad je vec cesto i u kuci, ima svoje mjesto gdje spava, ne mrda sa jednog cebeta, i nista nikad nije izgrebao.

Kad sam sa malenom od svega 40-tak dana trebala da odem dolje, imali su isto macu. Ja sam paniku napravila (iako sam i ja kao dijete donosila mace u stan) da mi nesto ne napravi djetetu, da je ne ogrebe, da malena nije alergicna i sl. Bila je samo napolje, pa prodjosmo to ljeto tako. Proslo ljeto sam se odusevila kako se malena igra sa ovim drugim mackom, mada on ne voli da ga maze. Vakcinisan je, date neke tablete, nesto protiv parazita i ostalo sto treba. U to se ne razumijem sve, ali, one ga paze i nema nikakvog problema.

Sad i starija sestra ima macu, nasle su je neke djevojcice i donijele im je. I oci i usi su bile slijepljene. Hrane je na pipetu, masiraju stomacic, maze je, spava im u sobi. Bice gnajvaze kad dodje moje dijete tamo ljetos Laugh

14/05/2012
1:26 pm
Tajchi
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

Od pasa mm zazire vise nego ja ( a imao je vucjaka koji je prakticno sa njim spavao). Cesto je u novinama o tome da je neki pas napao i povrijedio dijete koje se vracalo iz skole, prelazilo ulicu… Skoro je stradalo dijete od 3 god. kad ju je baka za ruku vracala iz vrtica. Pas je preskocio ogradu, presao na trotoar i zahvatio celjustima glavu djevojcice. Da ne stravim ljude, malena je operisana, nadomjesceno sve sto nedostaje, HB dobro je. Ali, ko zna kako ce djetetu psihicki biti.Tako da mi malenu cesto uzmemo u narucje kad prolazimo nekuda gdje cujem lavez.

Lutalica, zaista opasnih, ima koliko hocete. Nocu moram da biram kuda cu da se vratim kuci. Iza zgrade, zelena povrsina na kojoj trebaju djeca da se igraju, prepuna je izmeta i pasa – barem 10 njih svakog dana u svakom momentu, sto lutalica, sto pasa sa vlasnikom. A onda se djeca igraju na betonskom igralistu, koje je ogradjeno zicom. Ako pogledate sa strane, izgledaju kao u zatvoru! E to je nesto zbog cega se ljutim. Ogranicismo djecu na racun pasa! Neka me niko ne shvati pogresno, ali, mnooogo puta mi se desilo da kuci “donesem” nesto na cipelama. Kad je snijeg, pa prekrije i ne vidite, desi se da pravimo Sneska, i “zagrabimo” i po tamnom. Grrrr, poludim. Morate paziti kuda hodate, cak i po trotoraru, jer vlasnici o tome ne vode racuna.

Rado bih imala zivotinje, mnogo njih. Malena sve zivotinje voli, ali, misljenja sam da vecina nije za stan vec za kucu i dvoriste. Pa, ako budemo imali kucu jednog dana, mozda cemo imati mali ZOO vrt Wink

11/07/2012
12:34 pm
Iva V.
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

Mi imamo malo mace od 4 mjeseca i obozavamo ga. Moj sin ima dvije godine i odusevljen je njim, a macak je dobar, miran, mazan. Za sad. 🙂

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
10 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…